Artikkelit

Työpaikasta työpäiväkokemukseen

Työpaikasta työpäiväkokemukseen

Vallilaan rakennettavan Fredriksbergin seuraavat toimistotalot B ja C valmistuvat toukokuussa 2020.

Perinteisellä työpäivällä ja modernilla työpäiväkokemuksella on eroa. Toimitilakehitys ja uudet digitaaliset palvelut helpottavat arkea ja monipuolistavat toimitilojen käyttöä. Jakaminen ja tyhjäkäynnin vähentäminen ovat myös kestävää kehitystä tukevaa toimintaa.

Miltä kuulostaisi tällainen työpäivä? Heräät aamulla ja tiedät, että edellisen päivän suunnittelun, uusien innovaatioiden ja digitaalisten ratkaisujen ansiosta työpäivä sujuu jouhevan tehokkaasti, vaikka tekemistä, tapaamisia ja paikasta toiseen siirtymisiä riittää. Siinä samalla myös muu arkeen kuuluva elämä rullaa.

Tänään on kolme tapaamista eri puolilla kaupunkia, joiden mukaan päivä rytmittyy. Kun liikkuu pyörällä paikasta toiseen, se tuo päivään omat kuvionsa. Ennen piti pohtia, mistä löytää pyörälle turvallinen paikka ja missä vessassa pystyy tekemään pikasuihkun. Näitä ei onneksi enää tarvitse miettiä.

Jokaisessa päivän kolmessa paikassa on kunnon pyöräparkit ja sosiaalitilat. Työpäivän on voinut suunnitella siten, ettei tapaamisten välille jäävää turhaa väliaikaa tarvitse viettää kahvilaan hakeutumalla tai aulatiloissa notkumalla, joissa työskentely ei välttämättä suju parhaalla mahdollisella tavalla. Eikä aina kannata tai ehdi mennä tapaamisten välillä omalle työpaikallekaan.

Pyöräilevä työntekijä voi varata helppokäyttöisen käyttöliittymän avulla kaupungista päivän kulkuun sopivia rauhallisia työtiloja matkan varrelta ja tilata kylkeen vaikka mieleisen lounaan. Ja jos päivän suunnitelmat muuttuvat, muutosten tekeminen sujuu näppärästi kesken matkan. Myös muut arkiset asiat ruokaostoksineen, postipalveluineen ja parturikäynteineen saa sovitettua näppärästi päivään.

Kokemus syntyy monessa paikassa

Kuvailtu päivä voisi olla NCC Property Developmentin kiinteistökehittäjien tiimiin kuuluvan kehityshippi Eelis Rytkösen työpaikkakokemus.

”Se eroaa pitkälti perinteisestä työpaikkakokemuksesta, joka alkaa siitä, kun työpaikan ovi avataan ja päättyy siihen, kun se kahdeksan tunnin kuluttua suljetaan”, Rytkönen sanoo.

”Työpaikkakokemus ei synny enää vain pääkonttorilla, vaan se voi syntyä monessa paikassa työskentelemisestä, minkä teknologia mahdollistaa. Uudet digitaaliset ratkaisut ja palvelut tuovat dynaamisuutta päivään ja helpotusta arkeen liikkuville työntekijöille.”

Vuoden 2020 koronakevät on tuonut ihmisten työpaikkakokemuksiin uutta näkökulmaa. Nekin, jotka eivät aiemmin ole tottuneet etätyöhön, ovat nyt päässeet kokemaan sen, että töitä voi tehdä myös etäyhteyden päästä, esimerkiksi kotoa tai mökiltä.

Uusi urbaani käyttäjäkokemus

Kiinteistökehitys tukee monin tavoin uudenlaista työpaikkakokemusta. NCC Property Developmentin kehittämän Urban Sense -palvelukonseptin tavoitteena on luoda urbaani käyttäjäkokemus ja yhdistää yhteistyöverkosto toimitilojen digitaalisten ratkaisujen kanssa. Kaiken tarkoituksena on tukea rakennuksen käyttäjien arkea sekä avata pääkonttorikortteleita myös naapuruston ja asukkaiden käyttöön.

Rytkösen kiinteistöfilosofia perustuu siihen, että käyttämätön tila on kustannus. Perinteiset toimitilat ovat usein matalalla käytöllä ja varsinkin virka-ajan ulkopuolella pitkälti tyhjillään. Tämä tarkoittaa suurta tilojen tyhjäkäyttöä ja resurssien haaskausta, mikä ei istu kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

Yhteistyökumppaninsa Tractr Oy:n kanssa NCC tarjoaa nyt jotain ihan uutta. Ensimmäinen yhteinen pilotti on tavoitteena käynnistää Vallilan Fredriksbergin konepaja-alueella kesäkuussa. Pilotissa testataan ja kerätään kokemuksia tilojen joustavasta jakamisesta yritysten välillä sujuvan käyttöliittymän välityksellä.

Joustoresursseja yli rajojen

Rytkönen sanoo, että Tractr-yhteistyö tuo tilojen jakamisajattelun businessmaailman käyttöön. Käyttöliittymän avulla yritykset voivat laittaa toimitilojaan vuokralle tai hakea toimitiloja käyttöönsä muualta omien tarpeiden ja tilanteen mukaan tunti-, päivä- tai kuukausiperusteisesti.

”Visiona on toimia yli kiinteistörajojen ja jakaa tilaresursseja uudella tavalla kaikki kiinteistön toiminnot aulapalveluista catering-palveluihin huomioiden. Pääkonttorit ovat edelleen tärkeitä, mutta joustoresurssi lisää mahdollisuuksia niin yritykselle kuin työntekijöille. Toimitiloja voidaan käyttää nyt entistä joustavammin, tehokkaammin ja tilanteen mukaan”, Rytkönen kuvailee.

Jos etätyö kotona ei onnistu, työntekijä voi löytää sopivan työtilan läheltä kotoa, koska aina ei tarvitse mennä pääkonttorille asti. Ja kun yritys voi vuokrata tilojaan tarpeen mukaan muidenkin käyttöön, turha tyhjäkäynti vähenee. Jakaminen helpottaa myös laajenemismahdollisuuksia tai muita muutoksia yrityksen toiminnassa. Joustavien työntekemisen mahdollisuuksien tarjoaminen on myös rekrytointivaltti.

NCC:n Urban Sense -palvelukonsepti yhdistää yhteistyöverkoston toimitilojen digitaalisten ratkaisujen kanssa, kertoo Eelis Rytkönen.

Optimointi onnistuu hallitusti

Tilaresurssien jakamiseen perustuva teknologia-alusta, verkostomalli ja bisneslogiikka vähentävät tilojen vajaakäytön ohella hiilidioksidipäästöjä, pienentävät hiilijalanjälkeä ja alentavat kustannuksia. Tilaverkostojen maailmassa helppokäyttöiset varaustyökalut tuovat toimijoita yhteen.

”Joustoresurssi-filosofialla on potentiaalia vaikuttaa jatkossa yhä enemmän tilojen suunnitteluun tarpeenmukaisen ja turvallisen jakamisen kautta”, Rytkönen toteaa.

”Tämä mahdollisuus on noussut koronakevään aikana ihan uudelle tasolle. Kun tilojen käyttöä halutaan optimoida ja rajata hallitusti, se onnistuu käyttöliittymän kautta näppärästi ilman monimutkaisia puhelin-, WhatsApp- tai sähköpostiketjuja.”

Marjo Totro
NCC

(Julkaistu lehdessä Toimitilat.fi 4E/2020)