Artikkelit

Porvoon Kruunu on tarjonnut 20 vuotta vuokralaisille räätälöityjä toimitiloja

Porvoon Kruunu on tarjonnut 20 vuotta vuokralaisille räätälöityjä toimitiloja

”Porvoon Kruunu on kasvanut 20 vuodessa 6 hehtaarin laajuiseksi yrityspuistoksi, jossa on 18 000 m² vuokrattavaa toimitilaa ja laajennusvarana noin 6 000 m² rakennusoikeutta. Porvoon Kruunussa yrityksillä on mahdollista räätälöidä tilansa omien tarpeiden mukaisiksi”, Porvoon Yrityskiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Gisela Andersson sanoo.

Porvoon Kruunu sijaitsee Helsingistä itään suuntautuvan moottoritien varrella kahdeksan kilometriä ennen Porvoon keskustaa, erittäin hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Gisela Anderssonin mukaan yrityspuisto tarjoaa vuokralaisilleen nykyaikaiset, korkealaatuiset, räätälöidyt tilat, monipuoliset palvelut ja synergiaedut.

- Porvoon Kruunussa hyödyt yhteistyöstä muiden yrittäjien kanssa, täällä on noin 35 eri yritystä, erilaisia toimijoita. Olemme vähän niin kun suurta perhettä, alueen yritykset tekevät paljon yhteistyötä.

- Yrityspuistomme tarjoaa vuokralaisille huippunopeat tietoliikenneyhteydet ja kattavat IT-tukipalvelut. Alue on aidattu, kameravalvottu ja vartioitu – toisin sanoen Porvoon Kruunussa yrityksesi sijaitsee turvallisessa ympäristössä. Alueen portin toimintoja ohjaat näppärästi matkapuhelimellasi. Alue on selkeästi rakennettu ja opastettu, täältä asiakkaasi ja yhteistyökumppanisi löytävät yrityksesi helposti. Parkkitilaa löytyy runsaasti, Andersson jatkaa.

Kehittäminen alkoi tyhjilleen jääneestä tehdaskiinteistöstä

Porvoon Yrityspuisto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kent Björklund on ollut mukana kehittämässä Porvoon Kruunua yhtiön aloittamisesta lähtien. Hän kertoo, että yrityspuiston nykyisellä tontilla oli Arsenalin omistama, 90-luvun laman jäljiltä tyhjilleen jäänyt iso tehdaskiinteistö, jossa hänenkin yrityksensä oli alivuokralaisena 1998.

- Kun Arsenal ryhtyi tyhjentämään portfoliotaan, me teimme alueesta tarjouksen, joka hyväksyttiinkin. Olimme oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ymmärsimme 2003 olevamme niin hyvällä paikalla, että meidän kannatti alkaa kehittää yrityspuistoa PK-yrityksille, Björklund sanoo.

Alueen kehittämissuunnitelman laatimisen jälkeen 2004 tontilla alkoivat rakennustyöt useammassa vaiheessa. Björklund korostaa, että Porvoon Kruunu ei ole suinkaan vanha teollisuuskiinteistö, sillä 80 prosenttia rakennuskannasta on rakennettu vuoden 2004 jälkeen. Yrityspuiston aluetta on kasvatettu kolmeen kertaan maakaupoilla nykyiseen kokoonsa. Viimeisin rakennushanke toteutettiin viime vuonna. Uutta tuotantotilaa rakennettiin 1 800 m² ja toimistotilaa 400 m².

Vuokralaisten tarpeita halutaan kuunnella herkällä korvalla

Miten Porvoon Kruunu erottuu kilpailijoistaan? Kysymykseen vastaa Björklund, joka sanoo, että pääasia on se, että vuokralaisten tarpeita halutaan kuunnella herkällä korvalla. Tiloihin ja ympäristöön on satsattu suunnattomasti, palveluita on tarjolla järkevään hintaan monipuolisesti aina lukkohuoltoon asti.

- Olemme panostaneet myös vuokralaisiemme elinkaaren seurantaan, sillä haluamme pitkäaikaisia vuokrasuhteita. Myös ympäristö ja energiatalous ovat meille tärkeitä. Vuonna 2013 otimme käyttöön maalämpöjärjestelmän, joka vastaa suurimmaksi osaksi alueen lämmityksestä. Viime vuonna oli hilkulla, että olisimme hankkineet myös aurinkosähköjärjestelmän, mutta päätimme keskittyä ensin meneillään olleeseen laajennushankkeeseen. Aurinkosähkön vuoro on todennäköisesti ensi vuonna, Björklund kertoo.

Tulevaisuudesta hän sanoo, että Porvoon Kruunu toivoo vuokralaiskokemuksen olevan niin myönteinen, että vuokralaisten ei tarvitse lähteä täältä mihinkään, vaan voivat kasvaa täällä koko elinkaarensa ajan. Lisäksi tavoitteena on olla tulevaisuudessa Itä-Uudenmaan ekologisin yrityspuisto.

Viimeisin laajennus räätälöitiin Oy C.E.Lindgren AB:lle

Porvoon Kruunun uusimpia ja suurimpia vuokralaisia on Oy C.E.Lindgren AB, jota varten yrityspuiston viimeisin laajennusvaihe räätälöitiin. Yhtiön toimitusjohtaja Alexander Brunow kertoo, että muutto juuri Porvoon Kruunuun johtui pitkälti siitä, että heille oltiin valmiita kehittämään räätälöidyt tilat juuri yhtiön tarpeisiin.

Uusiin tiloihin muutti koko yhtiön toiminta eli teollisuuden tuotantovälineiden tuonti, teollisuusharjojen tuotanto sekä muovimäkien tarvitsemat tuotteet, joissa yhtiö vastaa 80 prosentin markkinaosuudesta maailmassa.

- Olemme kokeneet, että Porvoon Kruunulla on vuokranantajana toiminnassaan ystävällinen lähestymistapa ja että autamme toisiamme hyvässä hengessä. Tärkeätä on myös, että Giselalla on oma toimisto alueella, ja hän kyselee, miten meillä menee ja auttaa meitä tarpeen vaatiessa, Brunow kehaisee Porvoon Kruunun asiakaslähtöistä palvelua.

Arto Rautiainen

(Julkaistu lehdessä Toimitilat.fi 4E/2019)