Artikkelit

Muutto ilman stressiä

Muutto ilman stressiä

Monissa yrityksissä sanasta muuttojärjestely on tullut melkein jokapäiväinen kirosana. Milloin haetaan kustannussäästöjä ja siirrytään pienempiin toimitiloihin, milloin taas yrityksen kasvun vauhdittamina haetaan lisävauhtia uusista tiloista. Monissa yrityksissä tehdään myös paljon erilaisia sisäisiä järjestelyjä tilojen optimoimiseksi ja tehokkuuden lisäämiseksi.

Tämä aiheuttaa yleensä paljon stressiä yrityksen sisällä niille henkilöille, joita uudet järjestelyt koskettavat. On tutkittu, että muuttaminen on kotielämän yksi stressaavimmista asioista, joten miksi asia olisi eri yritysmuutossa? Lisäpaineita muuttojärjestelyihin tuovat yleinen heikentynyt taloustilanne sekä paineet saada aikaan säästöjä yhä useammista toiminnoista. Mitä tulee muuttojärjestelyihin, niin halvin ratkaisu ei kuitenkaan loppupeleissä aina ole sitä. Kokonaisedullisimman ratkaisun löytäminen vaatii kustannusten miettimistä pidemmällä aikavälillä. Jos suunnitelmissa on teettää muutto omalla henkilöstöllä, niin kannattaa miettiä mitä tosiasiassa pystytään tekemään itse ja mihin olisi viisaampaa palkata ammattilaiset.

Nyrjähtäneet selät, rikkoutuneet kalusteet tai esimerkiksi pieleen menneet asennukset saattavat harmittaa pitkälle tulevaisuuteen. Samoin jos muuton seurauksena yrityksen oma leipätyö kärsii henkilöstön etsiessä puuttuvia työvälineitään yms. tehden kaikkea muuta kuin omaa työtään siivotessaan muuton aiheuttamaa kaaosta.

Ajoissa muuton suunnitteluun lähtevälle ovat kuitenkin kaikki ratkaisut avoimia. Muuton voi ulkoistaa muuttopalveluyritykselle kokonaan tai osittain tai muuttoon voi vuokrata asiallisen välineistön vaikka tekisikin muuton itse. Jos harkitsee muuttopalveluiden ostamista osittain/kokonaan, niin kannattaa pitää mielessä, että useimmista muuttoliikkeistä on mahdollista pyytää myös asiakaskäyntiä vähääkään isompiin muuttokokonaisuuksiin. Näin muuton voi suunnitella yhdessä ammattilaisen kanssa. Ja vaikka muuttoon sitten menisikin rahaa, on muutto nopeasti ohitse, tavarat paikoillaan uusissa osoitteissaan ja yrityksen jokapäiväinen työ voi jatkua.

Jotta tähän päästään, muuttoliikettä valitessa on tärkeää hinnan lisäksi huomioida, että muuttoliikkeellä on esimerkiksi vakuutukset ja tilaajavastuulain mukaiset edellytykset kunnossa. Muuttopalveluyrityksellä olisi hyvä olla myös ainakin muutaman vuoden toimintahistoria takanaan tuoden muuttoon aitoa kokemusta. Jos muuttoliikkeen valinnan haluaa pelata varman päälle, niin voi valita Suomen Muuttopalvelu Yritykset Ry:hyn kuuluvan yrityksen. Yhdistyksen tarkoituksena on parantaa muuttopalvelualan mainetta ja vähentää harmaata taloutta. Yhdistyksen jäsenet täyttävätkin nämä kaikki perusedellytykset, ja hoitavat mm. verovelvoitteensa asianmukaisesti. Ammattitaitoisen muuttopalveluyrityksen käyttäminen ja selkeän muuttosuunnitelman tekeminen tuovat muuttosekasorron keskelle mielenrauhan. Katkokset työn teossa minimoituvat ja asiakas välttää ikävät yllättävät lisäkustannukset.

Aaro Karhu
Muuttokarhut Oy

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 5B/2016)