Aluekatsaukset

Kaupunkikehityshankkeet vauhdissa Tampereella

Pirkanmaa - 04.09.2017

Tampereella investoidaan parhaillaan useissa mittavissa hankkeissa tulevaisuuden kasvuun ja vetovoimaan. Rantaväylän maantietunneli avattiin loppuvuonna 2016 ja Ranta-Tampellan alueella on jo aloitettu asuntojen rakentaminen. Rakenteilla olevan raitiotien ensimmäinen vaihe valmistuu vuonna 2021 ja uusi liikenneväline on jo piristänyt reitin varrelle sijoittuvien alueiden asuntokauppaa. Rautatien päälle suunniteltu Tampereen Kansi ja Areena -hanke etenee, sillä LähiTapiola-ryhmä, SRV, OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöt sekä Tampereen kaupunki ovat tehneet toteutuksesta ehdollisen osakassopimuksen. Kannen päälle suunniteltu kokonaisuus käsittää monitoimiareenan, hotellin, kasinon, liike- sekä toimistotiloja ja runsaasti asuinrakentamista. Suunnitteilla ovat myös Kunkun parkki, Asemakeskus sekä Eteläpuiston asuinalue. Ratapihankadulle rautatieaseman lähelle on suunniteltu 30.000 m² toimistoja ja lisäksi asuntoja.

Sijoituskiinteistöjen kysyntä on vilkasta. Yksittäisiä toimitilakiinteistöjä on kuitenkin myyty melko vähän, mutta portfoliokaupoissa on ollut runsaasti kohteita Tampereen seudulta. Esimerkiksi amerikkalaisen Black­stonen lähipiiriin kuuluva Polar Bidco on tehnyt ostotarjouksen Spondasta, joka omistaa mm. Tulli Business Parkin ja Ratinan kauppakeskuksen. Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo puolestaan myi liikekiinteistöportfolion Agore Kiinteistöt Ky:lle, jossa Elo jatkaa osaomistajana. Salkussa oli mukana myös Tullintorin kauppakeskus Tampereelta. Pääosin ulkomaisessa omistuksessa ollut kauppakeskus Veska Pirkkalassa myytiin kokonaan paikalliselle sijoittajalle, joka jo aiemmin oli rakennuttanut kauppakeskukseen laajennusosan. Asuntorakentaminen on vilkasta ja sitä ovat ruokkineet huomattavalla osuudella myös sijoittajien ostamat kohteet.

Toimistoissa vajaakäyttöä

Toimistojen vajaakäyttö on noussut ennätyslukemiin – Catellan viimeisimmässä julkistetussa tutkimuksessa jo 14 %:n tuntumaan. Esimerkiksi Hermian alueella on runsaasti Microsoftin matkapuhelinyksiköltä vapautunutta tilaa.

Odotettavissa on, että vajaakäyttö pysyttelee aiemmin totuttua korkeammalla melko pitkään, koska kysyntä ei ole vielä selkeämmin piristynyt. Merkittäviä uusia toimistokiinteistöjä ei ole tällä hetkellä rakenteilla, mutta useita tontteja on tarjolla hyvillä sijainneilla keskustassa. Muiden muassa Ratinan kauppakeskuksen läheisyydessä ja Ratapihankadulla on toimistotontteja keskusta-alueella.

Ratinan kauppakeskus valmistuu keväällä 2018

Noin 52.000 m² tilat käsittävä Ratinan kauppakeskus valmistuu keväällä 2018. Käyttäjiksi ovat tulossa mm. K-Supermarket, Lidl, H&M, Clas Ohlson sekä laaja tarjonta ravintoloita ja kahviloita. Kauppakeskuksen alle tulee kahteen tasoon 1.215 autopaikan pysäköintilaitos. Kilpailu vuokralaisista kiristyy merkittävästi Tampereen ydinkeskustassa ja samaan aikaan Raitiotien rakentaminen aiheuttaa häiriötä Hämeenkadun liikennöinnille, joten liiketilamarkkinoilla on odottava tunnelma ja vapaita tiloja löytyy myös keskustasta, etenkin sen länsipuolelta. Keväällä 2018 on valmistumassa Tesoman liikekeskus, jonka 16.400 m² tiloihin tulee sijoittumaan K-Supermarket, pienempiä liiketilakäyttäjiä ja lisäksi kaupungin palvelutiloja. Jouluksi 2017 avataan Kaukajärvellä 5.000 m² liikekeskus Vinkkeli, jonka yhteyteen rakennetaan myös 63 asuntoa. Vuoden lopulla valmistuu Nokialle uusi 11.350 m² Prismakeskus.

Talouden suunta on viimein kääntynyt selkeämmin nousuun ja avointen työpaikkojen määrä on kasvanut myös Tampereen seudulla. Toistaiseksi tuotanto- ja logistiikkatilojen kysynnässä ei ole tapahtunut huomattavaa vilkastumista, mutta odotamme kohentuvan taloustilanteen heijastuvan pienellä viiveellä toimitilojen kysyntään ja investointeihin. Uudisrakentamisen määrät ovat olleet kokonaisuutena maltillisia, mutta hiljaisempinakin aikoina etenkin kehätien varteen sijoittuville alueille on ollut tonttikysyntää ja esimerkiksi Pirkkalan Linnakalliossa on rakenteilla useita tuotanto- ja varastokiinteistöjä.

Raino Pesu
KHK, AKA, Yleisauktorisointi
Catella Property Oy, Tampere