Aluekatsaukset

Tieto auttaa sijoittumaan oikein

Uusimaa - 20.03.2023

Millä perusteella teet päätöksen siitä, mikä on oikea paikka yrityksellesi? Mututuntumaan ei kannata enää luottaa, sillä kovaa faktatietoakin on tarjolla. Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy (Keuke) tuottaa jatkuvasti päivittyvää tietoa omistajakuntiensa elinvoimasta. Elinvoimatilastoja kannattaa hyödyntää myös sijoittumisessa.

Keuken toimialueella eli Järvenpään, Karkkilan, Keravan, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan alueilla toimii 13 294 yritystä. Nämä yritykset tekevät toimipaikkojen henkilöstöä kohden liikevaihtoa 309 407 euroa. Se on koko maan lukuihin vertailuna lähellä keskiarvoa.

– Vaikka meidän toimialueella on vähemmän yritysten toimipaikkoja suhteutettuna asukaslukuun, tehdään meillä isoa bisnestä. Meillä on siis paljon isoja ja paljon liikevaihtoa tekeviä yrityksiä, toteaa Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen.

Keuke tuottaa ja tarjoaa maksutta verkossa ajankohtaista tilastotietoa yrityksistä, työllisyydestä, väestönkehityksestä ja vetovoimasta.

– Me haluamme auttaa päättäjiä johtamaan ja tekemään päätöksiä tietojen pohjalta. Samat luvut auttavat yrityksiä suunnittelemaan omaa toimintaansa. On hyvä tietää, mikä on esimerkiksi kunnan tai toimialueen koulutusaste ja että kunta on muuttovoittoinen, Pekkarinen jatkaa.

Kaikki elinvoimasta kertovat kovat faktat löytyvät sekä Keuken toimialueen laajuudessa että yksittäisten kuntien lukuina.

– Numerot kertovat, kuinka järkevää on sijoittua tänne keskisen Uudenmaan kuntiin. Tienvarsien mainostaulut eivät sitä kerro.

Data on uusi kulta

Julkisen datan avaaminen on suuri mahdollisuus. Vielä tosin on matkaa siihen, että maksutonta dataa olisi tarjolla laajasti. Ihannetilanteessa avoin data on ilmiönä yhtä mullistava kuin höyryveturi aikanaan.

– Liiketoimintamahdollisuus syntyy siitä, kun julkiseen avoimeen dataan yhdistetään jotain yksityistä, esimerkiksi yrityksen keräämää dataa, toteaa Elina Pekkarinen.

Sitran mukaan avoin data toimii uuden liiketoiminnan ja innovaatioiden lähteenä. Uudet tavat käyttää ja hyödyntää tietoa luovat uudenlaisia palveluja ja mahdollisuuksia. Euroopan komissio puolestaan on arvioinut julkisen tiedon avaamisen suoriksi taloudellisiksi tuotoiksi 40 miljardia euroa vuodessa.

– Yksinkertaisena esimerkkinä datan hyödyntämisestä on esimerkiksi kuntien koulutusasteen ja työttömyyslukujen yhdistäminen. Näiden lukujen avulla yritys voi tehdä sijoittumispäätöksiä.

– Tai jos katsoo väestönkehitystä ja sen ennusteita, voi tehdä nopeita päätelmiä siitä, mihin ikäryhmään palveluja tarvitaan. Vetovoimatilastot kertovat, missä kunnissa tehdään muuttovoittoa, mikä taas tarkoittaa ostovoimaa.

Sijoitu suurten perässä

Keski-Uudenmaan alueen kunnat tarjoavat erikokoisia yritystontteja useilta yritysalueilta. Uudet liikepaikat tarjoavat yrityksille kilpailukykyisiä sijoittumispaikkoja hyvien liikenneyhteyksien varrella kaikissa alueemme kunnissa.

– Me tavoitamme maailman ja maailma meidät. Suomen suurimpia logistiikka-alan toimijoita, kuten DB Schenker, Lidl Suomi, Stockmann ja S-ryhmä ovat sijoittaneet toimintaansa meidän alueellemme, kertoo Pekkarinen.

Erikokoiset yritysalueet antavat mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan. Logistiikan yritysalueilta löytyy runsaasti tilaa varastointia varten.

– Meillä on myös pitkät teollisuuden perinteet. Moni teollisuuden yritys, kuten Altia, Valmet, Rocla, Teknos ja Nordqvist, on pystynyt uudistamaan toimintaansa keskisellä Uudellamaalla. Tähän joukkoon on hyvä sijoittua vaikka verkostokumppaniksi tai alihankkijaksi.

– Sopivia yritystontteja ja toimitiloja voi etsiä alueen kaikista kunnista niiden verkkosivuilta ja ottaa suoraan yhteyttä kuntien yhteyshenkilöihin.

Ihmiset asuu ja kulkee

Järvenpää, Karkkila, Kerava, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula ovat osa Helsingin seutua ja logistisesti loistavalla paikalla. Liikennöinti seudulla on helppoa. Maantieliikenteen rungon muodostavat valtatiet Helsingistä Poriin, Tampereelle, Tuusulaan, Lahteen ja Porvooseen sekä kehäväylä Hangosta Porvooseen.

Päärataa käyttävät tuhannet matkustajat päivittäiseen työmatka- ja asiointiliikenteeseen. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on noin 20–30 minuutin matka ja Helsingin satamiin 30–40 minuutin matka.

– Seutumme on voimakasta muuttovoitto- ja kasvualuetta. Lähes 200 000 asukasta on löytänyt kasvun paikan alueeltamme. Kasvava väestömäärä lisää ostovoimaa ja tarjoaa uusia bisnesmahdollisuuksia, Elina Pekkarinen toteaa.

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy