Aluekatsaukset

Jyväskylän seutu voi hyvin: Teollisuutta etelään ja pohjoiseen – toimistotilaa keskustaan

Keski-Suomi - 14.09.2020

Eteläporttiin, Moventaksen tuuliturbiinitehtaan kainaloon nousee moderni teollisuusalue, joka hyödyntää digitaalisuutta uudella innovatiivisella tavalla. Jyväskylän lentokentän naapuriin, Laukaan Vuorenmäkeen on kaavoitettu teollisuusyrityksille sopivia tontteja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Toimistotilojen tupaantuliaisia on pidetty Kankaan alueen Optimes Business Gardenissa ja seuraavat juhlallisuudet pidetään keväällä 2021 Kankaan Arkin tiloissa.

Eteläportin tonteilla hyvä varausaste

Keväällä 2020 aloitettiin uusien katuosuuksien ja tonttien pohjatöiden teko edistämään meneillään olevien sijoittumishankkeiden toteutumista. Lähes valmista infraa täydennettiin tekemällä kunnallisteknisiä liittymiä ja uusia liikenneyhteyksiä parantamaan tonttien rakentamisolosuhteita.

Tonttien kysyntä alkoi vilkkaasti viime syksynä ja on jatkunut vilkkaana koronasta huolimatta tai sen takia. Alueen tonteista on varattu jo yli puolet. Eri vaiheissa olevia 2 000–20 000 kem² rakennushankkeita on suunnitteilla niin vientiteollisuuden kuin erikoiskaupan toimijoille.

Moderni Eteläportti tarjoaa inspiroivan yritysympäristön yrityksille

Eteläportin teollisuuden liiketoimintaekosysteemi on edelleen rakentumassa ja mukaan toivotaan yrityksiä, joilla on mahdollisuus hyödyntää dataa liiketoiminnoissaan. Jo alueelle sitoutuneiden yritysten toiveena on saada ekosysteemiin varasto- ja logistiikkapalveluja sekä muita valmistuksen palveluja tarjoavia yrityksiä, kuten hitsaus-, levyntyöstö- ja pintakäsittelypalveluja.

Eteläportin viereen, Kauramäen alueelle rakennetaan asumista. Alue saa myös kokonaan uuden koulun, kun Keljonkankaan yhtenäiskoulun, kirjaston ja nuorisotilan uudisrakennus valmistuu 2021.

Virtuaalimallista apua suunnitteluun

Eteläporttiin kehitetystä virtuaalialustasta ollaan lanseeraamassa versio 1.0, jota lähdetään yhteiskehittämään testikäyttäjien kanssa syyskuusta alkaen. Tavoitteena on tarjota älykästä mallinnusta suunnitteluprosessiin. Tulevaisuudessa virtuaalialusta voisi tarjota reaaliaikaisen mahdollisuuden globaaliin yhteistyöhön yritysten ja asiantuntijoiden kanssa.

Lentokentän läheisyyteen Laukaaseen tontteja tuotanto- ja logistiikkayrityksille

Laukaan kunta on käynnistänyt Vuorenmäen alueen kehittämisen. Alue sijaitsee loistavien yhteyksien varrella Valtatie 4:llä ja Jyväskylän lentokentän välittömässä läheisyydessä. Aikataulullisesti Vuorenmäki sopii rahtikuljetusten taukopaikaksi pohjoisesta ja etelästä tulevia kuljetuksia varten ja alueelle houkutellaan toimintoja tukevia yrittäjiä ja yrityksiä. Alueella sijaitsee jo Lidlin jakelukeskus ja heidän valintaansa vaikuttivat valtatien ja lentokentän läheisyydet sekä edulliset tonttihinnat.

Hybridiä kilpailulla

Kivääritehtaan valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön nousee Tourulankulma, jonne syntyy työpaikkoja, asumista ja viihtyisiä piha-alueita.

Alueesta järjestettiin kaavakehitys- ja tontinluovutuskilpailu, jonka voittaja julkaistiin kesäkuussa. Pajalaksi nimetyssä voittajatyössä Kivääritehtaan tehdasmiljöön tyyli jatkuu yhtenäisenä, mutta toisaalta modernit vaikutteet yhdistävät alueen saumattomaksi osaksi keskusta-aluetta.

Tourulankulma muodostuu Jyväskylän kaupungin ja Jykia Oy:n omistuksessa olevista tonteista, yhteensä noin 18 600 m² sekä valtion omistamasta, noin 2 400 m² maa-alueesta. Pajalassa esitetään alueelle rakentamista yhteensä noin 35 500 kem², asukkaita 830 henkeä ja asuntoja 304 kappaletta. Alueen rakentaminen käynnistyy työpaikkarakentamisen hankkeella nykyisen kaavan mukaisesti jo vuonna 2021.

Avovankila ja yhdyskuntaseuraamustoimisto

Rikosseuraamuslaitoksen uudet toimitilat Jyväskylän keskustassa otettiin käyttöön heinäkuussa 2020, ja ne korvaavat entisen Laukaan avovankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston tilat osana Rikosseuraamuslaitoksen toimitilaverkoston kehittämistä.

10 miljoonan euron ja 2 862 m² hanke toteutettiin kustannusneutraalisti soveltaen uutta Rikosseuraamuslaitoksen vankilakonseptia. Hankkeesta syntyvät kustannukset katetaan Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston ja Laukaan avovankilan toimintamenosäästöillä. Uudessa kampuksessa toimitilojen määrä väheni entisestä. Samalla vältettiin Laukaan kiinteistöjen vaatimat mittavat peruskorjausinvestoinnit.

Jykia Oy rakennutti uudisrakennuksen ja samalla omistaa tontin. Senaatti-kiinteistöt on vuokralainen ja Rikosseuraamuslaitos loppukäyttäjä. Kohteen projektinjohtourakoitsija oli NCC Building Nordics. Jyväskylän kaupunki on omalta osaltaan edistänyt hankkeen toteutumista kaavoituksella.

Kankaalle uudisrakennuksia

Seitsemänkerroksinen toimitilarakennus Kankaan Arkki valmistuu entisen Kankaan paperitehtaan kylkeen keväällä 2021. Suurimmat vuokralaiset ovat Pohjois-Euroopan johtava talous- ja palkkahallintopalvelujen osaaja Accountor, suurin suomalainen rakennusyhtiö YIT ja talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tuottava Monetra Keski-Suomi sekä Jyväskylän Yritystehdas. Talossa on vielä yksittäisiä vapaita tiloja vuokrattavana.

Kankaalle valmistui keväällä 2020 Optimes Business Garden I ja sinne muuttivat mm. Landis+Gyr ja kaupungin energiayhtiö Alva. Optimes Business Garden II odottaa käynnistymistään.

Jyväskylässä on kehittämishankkeita vireillä edelleen muun muassa Lutakossa ja Seppälänkankaalla.

Minna Helsingius
Jykia Oy