Aluekatsaukset

Pandemian luomasta epävarmuudesta huolimatta Turun seudun transaktiomarkkinoilla vilkasta liikehdintää syksyn aikana

Varsinais-Suomi - 23.11.2020

Pandemia on vaikuttanut voimakkaasti myös kiinteistömarkkinoihin ja kaupankäynti seisahti keväällä lähes kokonaan. Syksyn aikana markkina on kuitenkin vilkastunut ja Turun seudulla on toteutunut useita merkittäviä transaktioita. Vilkas rakentaminen Turun seudulla on jatkunut ja uusia hankkeita on julkistettu pitkin kuluvaa vuotta.

Investointimarkkina

Suomen kiinteistöinvestointimarkkina oli ennätyksellisen vilkas vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta keväällä kaupankäynti seisahti lähes kokonaan. Alkuvuoden kauppoja Turun seudulla olivat mm. Ilmarisen lähes 900 asunnon asuntoportfolio, jossa mukana oli kohteita myös Turusta. Itäharjun alueelta myytiin kehityskohde Karjakadulta Pohjola rakennusyhtiölle. Conficap Oy osti maaliskuun lopulla Kansaneläkelaitokselta Kelan omassa käytössä alusta asti olleen toimistorakennuksen Eerikinkadulta ja Kela jää tiloihin vuokralle 2022 asti. Kevät ja kesä olivat kaupankäynnin osalta erittäin hiljaisia, mutta syksyllä Turun seudulla toteutui useampia merkittäviä transaktioita. Innovestor Oy hankki Turusta useampia kohteita: liikekiinteistön Martista Kupittaankadun varrelta, toimisto- ja liikekiinteistön Turun keskustasta Linnankadun ja Kristiinankadun kulmasta, big-box liikekiinteistöt Biolinjalta, Runosmäestä Ohikulkutien varrelta, sekä Kaarinan Krossista. Ravintola-, catering- ja tapahtuma-alan toimija Sunborn Events Oy osti Hartela Länsi-Suomi Oy:n osuuden tapahtumakeskus Logomosta. Kaupan kohteena oli Logomon tapahtumatilat, Logomon Toimistot Oy:n omistajana jatkaa Erikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöt. Sunborn Events on toiminut Logomossa sen perustamisesta asti vastaten ravintolatoiminnasta, sekä merkittävästä osasta Logomon tapahtumatuotantoa. Niam Oy myi lokakuussa lähellä Turun satamaa, osoitteessa Puutarhakatu 45, sijaitsevan toimistokiinteistön yksityiselle kiinteistösijoittajalle. Kohteen vuokrattava ala on 8.190 m².

Turun kaupungin strategiset kärkihankkeet etenevät

Yksi Turun kaupungin strategisista kärkihankkeista on keskustan kehittäminen. Tavoitteena on Turun keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistaminen niin liiketoiminnan ja matkailun kuin asumisen ja viihtymisen näkökulmista. Yksi tällä hetkellä vahvasti esillä olevista alueista on Linnanniemen alue, jonka kansanvälisen suunnittelukilpailun tulokset julkaistiin lokakuussa. Alueelle sijoittuu vuonna 2029 avattavaksi suunniteltu Historian ja tulevaisuuden museo, sekä asuin- ja toimitilarakentamista. Merkittävänä osana Linnanniemen kehitystä on myös matkustajasatama, jota ollaan kehittämässä joko yhteisterminaalina tai nykyisellä mallilla siten, että alueen liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä uudistetaan ja liikennevirrat ohjataan Suikkilan suunnasta satamaan. Muita keskustan kehittämisen alueita ovat esimerkiksi pitkään suunnitteilla ollut matkakeskushanke linja-autoaseman alueelle, ratapiha-alueen kehittyminen ja ydinkeskustan hankkeet.

Ydinkeskusta uudistuu

Ydinkeskustassa Forum-korttelin kehittäminen eteni, kun Turun hallinto-oikeus hylkäsi uudesta asemakaavasta tehdyt kolme valitusta. Uusi kaava mahdollistaa lukuisia uudistuksia Aurakadun, Linnankadun, Kauppiaskadun ja Eerikinkadun rajaamassa korttelissa. Hamburger Börsin Eerikinkadun puoleisen osan voi korvata 8–9-kerroksisella uudisrakennuksella. Korttelin sisäosaan voi myös toteuttaa kaksikerroksisen liike- ja toimistorakennuksen sekä kuusikerroksisen rakennuksen. Hamburger Börsin uuden hotellin rakennustyöt ovat edenneet jo pitkälle ja avajaisia vietetään näillä näkymin syksyllä 2021. Uuteen hotelliin tulee 270 hotellihuonetta ja katutasoon yli 1.000 m² liiketilaa.

Toriparkin rakennustyöt ovat edenneet pitkälle ja sen käyttöönotto on jo hyvin lähellä. Syksyn aikana on käyty pitkät neuvottelut torin kannen liiketilojen käyttäjistä, joista osa on nyt vahvistettu. Torille tulevia palveluita ovat ainakin kahvila, ravintola ja grillikioski. Toriparkkiin tullaan rakentamaan kulkuyhteyksiä torin ympärillä olevista kortteleista ja niiden myötä käynnistyy myös muita hankkeita, kun esimerkiksi Wiklundin korttelissa S-Market Herkkua laajennetaan 1.400 m² kauppatorin suuntaan. Myös Wiklundin korttelin laajentamista uudisrakentamisella suunnitellaan ja hanke on mukana Turun kaupungin kaavoitusohjelmassa. TOK suunnittelee kohteeseen niin kaupallisia toimintoja kuin asuinrakentamistakin, jotka sijoittuisivat korttelin sisäosaan Brahenkadun varrelle.

Tiedepuiston alueelle uutta toimistotilaa

Toinen merkittävä Turun kaupungin kärkihanke on Tiedepuiston alue, jossa parhaillaan suunnitellaan kansihankkeen edistämistä. Tiedepuiston alueelle Kupittaalle on juuri valmistunut AMK-kampus, jonka vieressä on alkanut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n uudiskohteen rakennustyöt. Uuden toimistorakennuksen pääkäyttäjäksi tulee Kela 15 vuoden vuokrasopimuksella. Uudisrakennuksen kerrosala on 8.500 m², josta Kelan käyttöön tulee noin puolet. Kupittaalla on lisäksi käynnissä Veritaksen uuden pääkonttorin viimeistelytyöt ja moottoritien toisella puolella rakennetaan uutta pääkonttoria Turku Energialle. Itäharjun alueen kehittäminen vauhdittui, kun Turun kaupunki hyväksyi kesän aikana Itäharjun maanomistajien kanssa neuvotellun laajan yhteistyösopimuksen, jossa sopimuskumppaneina ovat Ålandsbanken, Hartela, Turun Teknologiakiinteistöjen hallitsemat yhtiöt, kolme YIT:n yhtiötä, Lehto Asunnot, Kiinteistö Navigare sekä kaksi muuta kiinteistöyhtiötä. Sopimuksen tavoitteena on Voimakadun alueen uusi asemakaava, joka halutaan valmiiksi vuonna 2022. Teollisuus- ja varastoalue muuttuisi kerrostalovaltaiseksi asuinalueeksi ja Itäharjun Prisman alueelle on lisäksi ideoitu hyvinvointi- ja liikuntakeskusta sekä hybridirakennusta, joka koostuu asunnoista, hotellista ja toimitiloista.

Muita kesän aikana edenneitä mielenkiintoisia kehityskohteita ovat esimerkiksi Raunistulassa sijaitseva Barkerin vanha tehdasrakennus, joka sai poikkeamispäätöksen sekä keskustassa rautatieaseman kupeessa, osoitteessa Ratapihankatu 36 sijaitseva Varsinais-Suomen liiton talona tunnettu toimistokiinteistö, joka sai purkuluvan. Barkerin vanha tehdasrakennus aiotaan osittain purkaa ja muuttaa asuinkäyttöön. Kyseessä on vuosina 1898–1944 rakennettu tehdas, joka suojeltiin 11 vuotta sitten vahvistuneessa asemakaavassa.

Turun seudun toimitilamarkkinat

Toimistotilojen käyttöaste on ollut hyvä Turussa jo pitkään. Uudishankkeita on käynnistynyt melko vähän ja toisaalta vanhaa tilakantaa on poistunut käytöstä, kun esimerkiksi edellä mainitulle Ratapihankatu 36 toimistotalolle on haettu purkulupaa. Modernin toimistotilan kysyntä on pysynyt korkealla. Modernia toimistotilaa on tulossa lisää Turun keskustaan, kun Kansallis-yhtiöt saneeraa Aurakadulla sijaitsevan ravintola- ja toimistorakennuksen ylempiin kerroksiin modernia toimistotilaa noin 1.500 m². Katutason tilat jäävät ravintolakäyttöön. Lisäksi kauppakeskus Hansaan ollaan Kristiinankadun varrelle saneeraamassa uutta, modernia toimistotilaa.

Koronapandemia on ollut erityisen haastava matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalle. Siitä huolimatta Turussa on avattu kesän aikana kaksi uutta hotellia sekä useampia ravintoloita. Kupittaalle avattiin alueen ensimmäinen hotelli Sokos Hotel Kupittaa ja Kakolaan Hotelli Kakola. Uusia ravintola-avauksia ovat esimerkiksi entisen ravintola Bassin tiloihin jokirantaan syksyllä avattu ravintola Oobu, sekä myöskin jokirantaan, mutta keskustan ulkopuolelle telakkarannan alueelle marraskuun alussa avattu ravintola Crane22, joka sijaitsee Wärtsilän entisen pumppaamon paikalla.

Lääkeyhtiö Orion investoi Turun tuotantolaitokseen

Vallitsevat olot ovat olleet haastavat myös teollisuuden aloilla. Toisaalta terveysalan toiminta on menestynyt erityisen hyvin ja Lääkeyhtiö Orion on päättänyt investoida jopa 17 miljoonaa Turun tuotantolaitoksiin. Lääketehdasta uudistetaan rakentamalla uusi pakkauslinja, laajentamalla tehdasta, sekä rakennuttamalla tehtaan yhteyteen uusi puhdasvesijärjestelmä ja aluelämpökeskus. Orion työllistää Turussa yhteensä noin 700 henkilöä, joista yli 400 työskentelee tuotannossa. Naantalissa sijaitsevan Turun korjaustelakan toiminta laajenee, kun telakalla aletaan romuttaa suuria aluksia. Aluehallintoviraston myöntämä lupa sallii enimmillään 250 metrin pituisten alusten purkamisen ainoana laitoksena Suomessa. Liedossa Logistiikkayritys DB Schenkerin uudet toimitilat ovat valmistuneet Avantin alueella, missä parannellaan parhaillaan alueen infraa. Liedon Avantin ja Tuulisuon alueille onkin sijoittunut viime aikoina paljon uusia yrityksiä ja rakentamattomille tonteille on jo selkeät rakennussuunnitelmat käynnissä tai valmiina, joten alue täydentyy lähivuosien aikana.

Sami Matara
Catella Property Oy, Turku