Aluekatsaukset

Tampereella katse eteenpäin

Pirkanmaa - 25.05.2020

Monen tason muutokset

Covid-19 pandemia on muuttanut meidän monen elämää, joiltakin osin varsin pysyvästi. Tilankäyttö ja tilantarve toimitilamarkkinoiden näkökulmasta on myös muuttunut ainakin hetkellisesti etätyön lisääntyessä. Kevään kuluessa on opeteltu sopeuttamaan toimintoja erilaisten rajoitusten, karanteenien ja sosiaalisen välimatkan tuomien reunaehtojen mukaisiksi. Edessä on vähittäinen rajoitusten purkaminen, kun kokoontumisia sallitaan hieman väljemmin, koululaiset palaavat kouluihin ja monet etätöistä takaisin toimipaikkoihin ja työmatkamatkailu käynnistyy.

Raitiotie on teknisesti jo keskustan osalta hyvin valmis ja uusimman Hatanpään valtatien osan rakentamista on jo aloitettu valmistelemaan. Ajorata- ja jalankulkureittien muutokset pitävät kulkijat valppaina Ratinan ja Koskikeskuksen ympäristössä. Oletettavasti ravintolat, kahvilat ja terassit tulevat avautumaan vähitellen ja kaupunkikuva vilkastuu kesän kuluessa. Kivijalkamyymälät Hämeenkadun varrella myös aukeavat vähitellen, ja tilakysyntä elpynee ennalleen, kunhan koronan kanssa on opittu elämään sujuvasti.

Verkkokauppa on rajoitusten aikana kasvattanut huimilla prosenttimäärillä osuuttaan, kun kulutus on siirtynyt verkkoon. Siitä todennäköisesti jokin osa palaa myymälöihin, mutta ainakin alkuun se hakee muotoaan. Talouden epävarmuuden vallitessa kuluttajat harkitsevat isompia hankintoja tarkemmin ja mahdollisesti siirtävät ostopäätöksiä tulevaan.

Vuoden alku ennätyskvartaali

Kiinteistökauppoja toteutui alkuvuodesta koko maassa ennätystahtiin. Myös Tampereella kohteet kiinnostivat. Aktiivitilat osti kolme teollisuuskiinteistöä ja useita kohteita oli myös portfoliokaupoissa mukana. Mm. SRV myi omistuksiaan Kansi ja Areena -hankkeesta sijoittajille. Tampereelle tuli myös uusi ulkomainen sijoittaja, kun Fastighets AB Balder osti seitsemän autoliikekiinteistöä Laakkonen Oy:ltä. Tiloissa on K-Caara Oy pitkillä sopimuksilla. Portfoliosta yli 40 % sijaitsee Tampereella. Kaksi Lempäälän RealParkin toimitilakohdetta siirtyi Erikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöjen omistukseen. Kohteiden vuokrattava pinta-ala on noin 7 000 m² ja niissä on vuokralaisena Real Machinery Oy pitkillä sopimuksilla. Jankassa aluekehityksen jatkuessa asuinrakentamisella Jankan liikekiinteistö siirtyi rakennusliikkeen omistukseen. Kaupankäynti jatkui edelleen huhtikuussa. Tampellan Esplanadi 2:ssa sijaitseva toimistokiinteistö vaihtoi omistajaa ja Ylöjärvellä käyttäjäostaja hankki omistukseensa noin 4 500 m²:n suuruiset teollisuustilat.

Päivittäistavarakauppa ja logistiikka tulevat jatkossakin olemaan keskipitkän aikavälin kiinnostavimpia sijoituskategorioita. Liiketiloista erityisesti kauppakeskukset ja hotellit ovat nyt ostajien näkökulmasta holdissa. Vastikään uutisoitiin ennen koronapandemiaa hyvässä vedossa olleen kauppakeskus Veskan yhteyteen suunnitellun hotellin aloituksen siirtämisestä vähintään vuodella eteenpäin.

Asuntomarkkinaan ei odoteta dramaattista muutosta suuntaan tai toiseen. Jonkin verran vanhojen asuntojen kauppa hidastunee, mutta korkoympäristö tukee edelleen asuntokauppaa ja kaupungistuminen etenee, joten asuntokauppa jatkuu hyvällä tasolla. Uudiskohteissa aloituksia hieman hidastetaan. Asuntokohteet sijoittajien salkkuallokaatioissa pitävät pintansa, mutta esimerkiksi sijaintiin liittyvät riskit punnitaan tarkoin.

Infrahankkeet toimitilamarkkinoiden rinnalla

Kansiareenan rakentuminen jatkuu ja Uros Live-nimen saaneen areenan lisäksi on valmistumassa ensimmäiset kaksi tornitaloa. Tornitalot toteutetaan hybridirakennuksina, joihin tulee asuntoja, toimistoja, liiketiloja ja Suomen toinen Kasino. Ensimmäinen asuintorni valmistuu 2021 ja ensimmäinen vaihe kokonaisuudessaan valmistuisi 2022. Areenan yhteyteen tulevan hotellin operaattori on kotimainen Lapland Hotels, jolla on ennestään jo yksi hotelli Tampereella. Edellä mainituista hotelleista vain 400 metrin päässä sijaitsee vastikään Tampere-talon yhteyteen avattu Marriott-hotelli. Läntiselle puolelle Tamperetta on valmistunut Tesomalle liikekeskus Westerin naapuriin uusi S-market niin ikään hybridirakennukseen. Muuta päivittäistavarakaupan tilaa on valmistunut Lakalaivaan, kun Lidl on avaamassa uuden myymälän Ikean naapuriin moottoritien toiselle puolen. Pirkanmaan osuuskaupalla on suunnitelmat valmiina Partolan S-marketin laajentamisesta Prismaksi. Muitakin S-marketin laajennuksia on suunnitteilla.

Liiketilojen käyttöaste on pysytellyt melko vakaana, mutta pandemian seurauksena odotettavissa on tyhjän tilan määrän kasvu. Hämeenkadun paluuta kaupungin ykkösalueeksi odotetaan ratikan tietöiden valmistuttua ja katuilmeen kohennuttua, kunhan rajoitusten jäljiltä kaupankäynti ja keskustaelämä jälleen virkistyy.

Toimistotilaa on ollut tyhjänä selvästi yli 10 % viimeiset viisi vuotta. Tyhjän tilan määrää on hieman tasoittanut aktiivisesta vuokramarkkinasta saneeraukseen siirtyneet kohteet, mutta vajaakäyttö tullee joka tapauksessa pysyttelemään korkeana lähivuosina. Pandemian johdosta etätyöstä on tullut uusi normaali ainakin väliaikaisesti, mutta jossain määrin myös aiempaa tärkeämpi vaihtoehto. Toisaalta myös työn tekeminen työyhteisön tiloissa on nostanut merkitystään. Modernit tilat ovat entistä tärkeämmässä roolissa yrityksen brändin rakentamisessa ja kilpailijoista erottumisessa. Houkuttelevat toimitilat ovat osa yrityksen imagoa, jolla erottaudutaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Uskomme, että jatkossakin uusi ja laadukas tila kiinnostaa.

Isoja infra- ja yhteiskuntahankkeita on tarkoitus edelleen jatkaa. Liikenteen sujuvoittamiseen ja keskustan saavutettavuuden parantamiseen tähtääviä toimia kaavaillaan vietävän eteenpäin koronan tuomien rajoitteiden puitteissa. Vaitinaron risteysalueen toimivuutta pyritään parantamaan vielä ennen ratikkasaaren täyttötöiden alkua ja Pinninkadun ratasillan alikulun leventäminen on jo pitkällä. Myös Kunkun parkin suunnittelu on edennyt jo kaavatyövaiheeseen. Kauppiin on tulossa lisää asuinrakentamista ja Taysin kampukselle uusi psykiatrian uudisrakennus, johon tulee tilaa kaikkiaan noin 29 000 m². Rakennus valmistuisi vuonna 2023. Pidemmän tähtäimen suunnitelmista Asemakeskusta olisi tarkoitus viedä eteenpäin aikaistetusti. Alkuperäisen aikataulun mukaan töiden aloitus olisi vuonna 2023, mutta nykytilanteessa on tutkittu mahdollisuutta aloittaa ensimmäisen vaiheen työt jo 2021. Ensimmäisenä korjattaisiin henkilöratapihan osalta Itsenäisyydenkadun ylittävä silta ja sen alle tuleva tunneli liityntäliikennejärjestelyineen.

Leena Smeds
Catella Property Oy, Tampere