Artikkelit

Keilaniemenranta tulee valmistuessaan tarjoamaan ainutlaatuiset puitteet työn tekemiselle, asumiselle ja palveluille meren äärellä

Keilaniemenranta tulee valmistuessaan tarjoamaan ainutlaatuiset puitteet työn tekemiselle, asumiselle ja palveluille meren äärellä

Etelä-Espoossa meren äärellä sijaitseva Keilaniemenranta tulee yhdistämään asumisen, työnteon ja viihtymisen ennennäkemättömällä tavalla suomalaisessa kaupunkikulttuurissa. Alueesta kehitetään kansainvälistä, eläväistä ja urbaania kaupunginosaa, joka tarjoaa modernia korkeatasoista asumista ja näyttävät merelliset puitteet yritys- ja liiketoiminnalle. Erinomaiset julkiset liikenneyhteydet kaikkialle sekä upeat ulkoilureitit tekevät Keilaniemenrannasta alueena ainutlaatuisen. Suunnitelmien toteutuessa alueen uudeksi maamerkiksi nousee 158-metrinen toimisto- ja hotellitorni.

Keilaniemenrannan ja toimisto- ja hotellitornin suunnitelmien takana on YIT:n ja HGR Property Partnersin yhdessä omistama Regenero Oy. Yritys omistaa Fortum Oyj:n entisen ”Raaden hampaan” pääkonttorin kiinteistökokonaisuuden Keilaniemen metroaseman vieressä. Uusi toimisto- ja hotellitorni on suunniteltu rakennettavaksi vanhan pääkonttorin viereen meren puolelle, nykyisen matalan toimistorakennuksen paikalle.

Regenero haluaa olla mukana kehittämässä Keilaniemestä uudenlaista urbaania kaupunginosaa, joka yhdistää asumisen, bisneksen ja huippuosaamisen – merellistä kaupunkiluontoa, erinomaisia yhteyksiä ja monipuolisia palveluja unohtamatta. Yritys on hakenut Espoon kaupungilta suunnitteluvarausta Keilaniemenranta-hankkeelle ja Keilaniemen rantaan sijoittuvan vesialueen kehittämiselle. Kyseinen ranta-alue on osa Espoon Rantaraittia.

Regeneron jo omistama alue ja suunnitteluvarausalue sijaitsevat Keilaniemen metroaseman sekä Helsingin Itäkeskuksen ja Keilaniemen välille rakennettavan Raide-Jokeri-pikaraitiolinjan välittömässä läheisyydessä. Regenero on pyytänyt Espoon kaupunkia käynnistämään alueen kaavoittamisen toimisto-, hotelli-, liiketila- ja asuinrakentamiseen. Alueelle haettavan rakennusoikeuden määrä on yhteensä noin 120 000 k-m². Tavoitteena on, että Keilaniemenrannan alue olisi kokonaisuudessaan valmis vuoteen 2025 mennessä.

Uusi 158 metriä korkea toimisto- ja hotellitorni on suunnitteilla alueen parhaalle paikalle, osin meren päälle. Valmistuessaan se olisi Suomen korkein toimistorakennus ja 74 metriä korkeampi kuin Fortumin entinen pääkonttori, Keilaniemen alueen korkein rakennus tällä hetkellä. Uudessa tornitalossa on yhteensä noin 40 000 neliömetriä toimitilaa. Rakennuksen alimpiin kerroksiin on suunnitteilla Rantaraitille ja merelle päin avautuvia kongressi-, ravintola- ja kahvilatiloja.

Fortumin vanha pääkonttori Raaden hammas on parhaillaan peruskorjauksessa. Se remontoidaan sisätiloiltaan täysin ja modernisoidaan tekniikaltaan nykyaikaiseksi toimistotilaksi. Vuonna 1976 valmistunut tornitalo on ollut Suomen ensimmäisiä avokonttoreita ja tilojen muuntojoustavuus säilytetään jatkossakin. Uudistettujen tilojen tuleva päävuokralainen on Accountor. Raaden hampaassa on vapaana vielä noin 5 000 neliömetriä toimistotilaa sekä pohjakerrosten liiketilat.

Keilaniemenrantaan on lähivuosien aikana luvassa lisää arkea helpottavia ja viihtymistä lisääviä laadukkaita palveluja. Päivittäistavarakauppojen lisäksi alueelle on tulossa ravintoloita, kahviloita, erilaisia liikunta- ja hyvinvointipalveluja sekä mahdollisesti myös yksityinen koulu ja päiväkoti.

Regeneron ja alueen muiden toimijoiden missiona on rakentaa Keilaniemenrannasta urbaani merellinen kaupunginosa, johon on helppo tulla julkisilla tai omalla autolla ja jossa viihdytään vuorokauden ja vuoden ympäri. Alueen suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota näyttäviin ja viihtyisiin jalankulkuympäristöihin. Alueen vetovoimaa tulee lisäämään Kehä 1:n liikenteen siirtyminen tunneliin sekä tunnelin päälle rakennettava, Tapiolan ja Keilaniemen yhdistävä uusi puisto.

– Niin meille kuin Espoon kaupungillekin on tärkeää, että Keilaniemen alueen kehittämisessä tähdätään myös entistä tiiviimpään vuorovaikutukseen alueen bisnestoimijoiden ja naapurissa Otaniemessä sijaitsevan Aalto-yliopiston välillä, toteaa HGR:n toimitusjohtaja Kari Helin.

Susanna Makaroff
Lähde Oy

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 5B/2018)


Regenero Oy

Vuonna 2016 perustettu YIT:n ja HGR:n yhteisyritys Regenero keskittyy mittavien asunto-, liike- ja toimitilahankkeiden kehittämiseen pääkaupunkiseudulla. Toteutettavat hankkeet ovat kokoluokaltaan merkittäviä ja sijaitsevat avainpaikoilla hyvien liikenneyhteyksien äärellä.