Artikkelit

Toimistotalon uudistus vanhaa kunnioittaen

Toimistotalon uudistus vanhaa kunnioittaen

Historiallisesti monikerroksinen Lönnrotinkatu 18 Kampissa on seuraavan vuoden ajan suurten muutosten keskipisteessä.

Varman kiinteistökehittäjä Benjamin Kalliola luonnehtii rakennusta loft-henkiseksi funkkistyyliseksi toimistotaloksi, jossa näkyy talon historia.

–Uudistuksilla haetaan fiilistä ja elämystä, paikkaa jossa on oma henkensä, kuvailee Kalliola.

Talon ensimmäinen osa on rakennettu jo vuosisadan alussa, vaikkakin koko rakennus on valmistunut ja saavuttanut nykymuotonsa useamman aikakauden tuotteena. Kuvaavaa historiassa on, että rakennusvalvonnasta löytyy 161 arkkitehtisuunnitelmaa eri vuosikymmeniltä. Suurimpia muutoksia tapahtui 1980-luvulla ja -90-luvulla, jolloin vanhoja porrashuoneita purettiin ja sisätilat toteutettiin sen aikakauden tyylin mukaisesti. Aikojen saatossa seinä- ja kattopinnat ovat saaneet useita kerrostumia. Rakennuksen ominaisuuteen kuuluva kerroskorkeuden mahdollistama ilmavuus menetettiin alakattojen myötä.

Historian kerrokset esiin

Ulkoapäin rakennus säilyttää identiteettinsä, mutta sisätilojen muutoksilla tuodaan esiin alkuperäistä tunnelmaa vanhaa ilmettä säilyttäen. Sininen erkkeri julkisivussa kiinnittää ohikulkijoiden huomion jatkossakin ja koko julkisivu saa peruskorjauksessa uuden vaalean pinnan.

Tilat modernisoidaan taloteknisesti ja tilajaollisesti. Kaikki pinnat uusitaan. Lattioiden huolitelluilla betonipinnoilla haetaan loft-tunnelmaa. Peruskorjauksen edetessä pyritään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään vanhojen tasoitteiden alta löytyviä tiiliseinärakenteita. Alakatot jätetään näkyville, näin saadaan alkuperäinen rakenne esille.

−Peruskorjaus kestää noin vuoden. Suunnittelun ja ideointivaiheen parissa työskenneltiin ahkerasti vähintään yhtä pitkään. Suunnittelun haasteina oli varsinkin eri rakennuskausien muodostamat tasoerot. Keskustan aktiivista menoa, julkisia kulkuneuvoja, pyöräilyä, nykyaikaistettua loftia ja sielukasta tilaa arvostavat löytävät Lönkalta uuden ja innostavan työskentely-ympäristön, kommentoi Kalliola.

Citytoimisto palveluiden äärellä

Sijainti keskellä Helsinkiä tarjoaa laajan kirjon palveluita. Autot pysäköidään Kampin alueen yleisissä pysäköintilaitoksissa tai kadunvarsipaikoilla. Viihtyisälle sisäpihalle sijoitetaan runsaasti polkupyöräpaikkoja ja kiinteistöön rakennetaan sosiaalitilat työmatkaliikkujia varten.

Kiinteistöpäällikkö Tarja Koskela korostaa, että kiinteistö tarjoaa persoonalliset tilat mielekkäässä kaupunkiympäristössä. Tilojen tarjoama tehokkuus mahdollistaa toimivan kokonaisuuden ja wow-elämyksen vuokrauksen perinteisen ajatusmallin, euroa per neliö tai neliöitä per työpiste, sijasta.

–Loistava sijainti kehittyvän Rautatieasema-Kamppi-Jätkäsaari -alueen välimaastossa mahdollistaa mutkattoman liikkumisen kantakaupungin alueella, iloitsee Koskela.

Työeläkeyhtiö Varma

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 5B/2016)