Artikkelit

Kappale kauneinta Suomea

Kappale kauneinta Suomea

Elias Lönnrot, suuri sammattilainen, allekirjoitti huhtikuun 29. päivänä 1882 jälkisäädöksen, jossa hän hahmotteli kotiseudulleen perustettavaa nuorten naisten oppilaitosta. Testamentissa määrätyn alkupääoman turvin ryhdyttiin toteuttamaan tätä velvoitetta. Tammikuussa 1897 Elias Lönnrotin Emännyyskoulu oli valmis aloittamaan toimintansa.

Sammatti on tunnettu paitsi kansalliseepoksemme Kalevalan kokoajan, Elias Lönnrotin kotipitäjänä, myös vilkkaasta kulttuurikesästään. Sammatin idyllisenä säilynyt kylänraitti, lukuisat järvet, korkeat harjut ja kalliot antavat tunnelmallisen näyttämön kesäisille kulttuuritapahtumille. Sammatista löytyy kaikki peruspalvelut ja kyläseura toimii aktiivisesti, joten tekemistä ja näkemistä riittää.

TTS:n kotitalous- ja puutarha-alan oppilaitos on toiminut alueella syksyyn 2016, jolloin toiminta keskitettiin Rajamäelle. Päärakennuksen entinen oppilasasuntosiipi oli jo aikaisemmin saneerattu nykyaikaiseksi vanhusten hoivakodiksi, jossa operaattorina toimii Esperi Hoivakoti Syysviiru. Esperi Hoivakoti Syysviiru tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista ikäihmisille ja muistisairaille. Kodissa on yhteensä 30 asukaspaikkaa. Vakituisen asumisen ohella Syysviiru tarjoaa yksilöllisesti räätälöityjä asumis- ja kuntoutuspalveluita lyhytaikaiseen hoivan tarpeeseen. Jokaisella asukkaalla on oma tilava huone, jossa on wc- ja suihkutilat. Kodin yhteistiloissa harrastetaan, vietetään juhlia ja seurustellaan. Tilava ja elämyksellinen saunaosasto tarjoaa vuorostaan mahdollisuuden mielen ja kehon virkistäytymiseen. Hoivakotia ympäröi viihtyisä piha-alue, missä ulkoillaan ympäri vuoden.

TTS:n käytössä olleet opetustilat ovat nyt tyhjillään, huoneet ovat korkeita ja tilavia ja kiinteistötekniikkaa on pidetty ajantasalla. Alakerrassa sijaitsee yhteisiä tiloja sekä isot keittiötilat ja ravintolasalit. Toisessa kerroksessa on luokkahuoneita ja muita kokoontumistiloja. Rakennus on hyväkuntoinen kivitalo, joka istuu hienosti maisemaan. Kiinteistöllä sijaitsee lisäksi viiden asunnon rivitalo sekä oppilasasuntoloita, joissa on kahdeksan erillistä huoneistoa. Tilalla sijaitsevan vanhan navettarakennuksen alakerta on kokenut täydellisen remontin, johon on kunnostettu juhla- ja kokoustilat. Navetan vintti on ollut suosittu juhlatila kesäisin. Lisäksi alueella on pieni täydellisesti remontoitu Miinan mökki, joka on suojeltu. Miinan mökissä on toiminut kesäkahvila ja siellä on myös järjestetty erilaisia käsityönäyttelyitä.

Kiinteistöllä on oma lämpökeskus, joka lämpiää hakkeella. Keskus on mitoitettu niin, että lämpöä riittää myös kaavoitetulle asuntoalueelle. Lisäksi alueella on oma jäteveden puhdistamo/pumppaamo.

Koko alue on noin 11 hehtaaria, josta koulualue noin neljä hehtaaria ja loppuosa on peltoa, joka on kaavoitettu pientaloille.

Alue sopii sijaintinsa, historiansa ja valmiin toimivan hoivakodin ansiosta hyvin senioriasumiseen. Asumisen voi aloittaa asumalla pienissä omakotitaloissa pariskuntina Karjalohjan Mummonmökkikylän tapaan. Kun kunto huononee olisi mahdollisuus siirtyä samalla alueella ensin oppilasasuntoihin tai päärakennukseen remontoitaviin huoneistoihin palveluasumisen piiriin. Hoivan määrää voisi lisätä asukkaiden tarpeen mukaan siten, ettei alueelta tarvitsisi sairauden vuoksi muuttaa pois.

Alueen yhteiset tilat voisivat olla kaikkien asukkaiden käytössä. Samoin päärakennuksessa olevat nykyaikaiset laitoskeittiöt voisivat valmistaa ruokaa koko alueella ja miksei tarpeen mukaan laajemminkin Sammatin taajamaan.

Etsimme nyt alueelle uutta omistajaa kehittämään ja jatkamaan tätä historiallista kansallisperintöämme!

Päivi Kuitunen
Toimitilavälittäjä/LKV
TILANA LKV

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 5B/2017)