Artikkelit

Finlaysonin alue on Varman merkittävimpiä kiinteistökohteita

Finlaysonin alue on Varman merkittävimpiä kiinteistökohteita

Finlaysonin historiallinen tehdasalue sijaitsee Tampereen ytimessä, kansallismaiseman äärellä. Alueen tarina alkaa 1820-luvulta, jolloin skotlantilainen James Finlayson perusti puuvillatehtaan Tammerkosken partaalle. Von Nottbeckien mahtisuvun aikana Finlayson nousi todelliseen kukoistukseen ja kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi tehtaaksi.

Nykyään Finlaysonin alueella sijaitsee ravintoloita, kahviloita, uusmedia- ja tietotekniikka-alan yrityksiä, taide- ja kulttuurialan toimijoita, terveyspalveluja, Vakoilumuseo, Aamulehti sekä Tampereen suurin elokuvateatteri Plevna.

Varman toimitilajohtaja Toni Pekonen kertoo Finlaysonin alueen olevan yksi Varman merkittävimmistä kiinteistökohteista. ”Alueella on hieno historia ja merkittävä rooli pirkanmaalaisten elämässä. Panostamalla pitkäjänteisesti Finlaysonin kiinteistöihin voimme olla ylpeitä alueesta myös jatkossa.” Pekonen näkee vahvuuksina upean sijainnin, täynnä tarinoita olevat kiinteistöt ja monipuolisuuden. Eri alan yrityksistä syntyy mielenkiintoinen sekoitus, jota Varma pyrkii omalta osaltaan vahvistamaan. ”Haastamme itseämme miettimään uusia toimintoja, jotka luovat lisää elämyksiä alueelle. Näemme kiinteistöissä vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia.”

Toimitilojen vuokrausaste on hyvä alueen kokonaispinta-alaan nähden. Tällä hetkellä työllistävin on ammattikorkeakoululta vapautunut ns. Mediatalo, jonka pinta-ala on noin 6 000 m² yhden kerroksen vuokra-alan ollessa noin 1 200 m². Sopivan käyttäjän löytyessä muutostyöt on mahdollista aloittaa nopealla aikataululla, Pekonen lupaa. Vuokralainen saisi tilat käyttöönsä 6–12 kuukauden kuluttua muutostöiden laajuudesta riippuen. Mielenkiintoinen kohde on syksyllä vapautuva entinen museotila, noin 600 m², mikä sopisi esim. luovien alojen toimistotilaksi. Kohde sijaitsee alueen vanhimman ja arvokkaimman rakennuksen, Kuusvooninkisen (1837), ensimmäisessä kerroksessa.

Pari muuta Varman kiinnostavaa kohdetta Tampereella on asuntokehityskohde Puuvillatehtaankadulla ja Pyynikin Trikoon kokonaisuus.

Finlaysonin alueella avautuu 6.6. uusi kuvataidetapahtuma, Finlayson Art Area. Tapahtuman mahdollistaa Varma. Järjestäjänä toimii alueen vanhin yritys, 25-vuotias Grafiikanpaja Himmelblau. Mukana ovat mm. taiteilijat Kaarina Kaikkonen ja Osmo Rauhala. Pekosen mielestä Finlayson Art Area sopii alueelle mainiosti ja antaa mukavan piristyksen Tampereen kesäturismille.

Fujitsu on toiminut Finlaysonin alueella vuodesta 1998. Pasi Lehmus kertoo toimitiloissa työskentelevän parisensataa fujitsulaista. Sekä henkilöstö että asiakkaat viihtyvät alueella hienosti. ”Sijainti on keskeinen, ja parkkihallin käyttömahdollisuus viikonloppuisin on mukava luontaisetu. Varma tarjoaa meille yläkerrassa erinomaiset kokoustilat, ja tiloissamme on päivittäin kokousemäntä. Läheltä löytyy paljon sopimusruokaloita ja asiakastapaamisia varten korkeatasoisia ravintoloita.”

Finnkinon Anu Leppilampi kertoo olevansa hyvin tyytyväinen elokuvateatteri Plevnan sijaintiin. Finnkinon Plevna on toiminut Finlaysonilla vuodesta 1999, kävijöitä on vuosittain 500 000 – 700 000. Finlayson on ympäristönä viehättävä ja monipuolinen, Leppilampi toteaa. Alue on helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä, ja yksityisautoille löytyy pysäköintipaikkoja. Finlaysonin historia kiinnostaa Leppilammen mukaan erityisesti yritysasiakkaita.

Katja Villemonteix

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 5B/2015)