Artikkelit

Yrityksen muutto mielessä?

Yrityksen muutto mielessä?

Liiketoimintaa tukevat tilat ovat tärkeä kivijalka yrityksen toiminnassa. Jos suunnittelet yrityksesi muuttoa, katso mitkä asiat kannattaa miettiä valmiiksi ennen yhteydenottoa toimitilavälittäjään.

Kun yrityksessä syntyy tarve uusille tiloille, on hyvä ottaa ensin tuumaustauko. Kannattaa kirjata ylös, mitä oikein ollaan hakemassa ja mitkä ovat tärkeimmät kriteerit toimitiloille.

Tarjontaa on valtavasti ja vapaiden toimitilojen tiedot kuvineen ja pohjapiirroksineen löytyvät useimmiten verkosta. Kartoittamalla ensin omat tarpeensa, on toimitilojen haku ja ennakkokarsinta huomattavasti helpompaa. Kun tietää mitä etsii, voi kylmän rauhallisesti sivuuttaa sijainniltaan kiinnostavan tilan, jonka pohjaratkaisu on täysin väärä.

Vaivaa säästää vieläkin enemmän, jos ottaa yhteyttä toimitiloja tarjoavaan kiinteistönomistajaan, joka kuuntelee asiakkaan toiveet, esittää tarkentavat lisäkysymykset ja tekee niiden pohjalta shortlistauksen sopivista tiloista.

Esimerkiksi LähiTapiola Kiinteistövarainhoito tarjoaa yrityksille toimitiloja yli 15 paikkakunnalla, kaikissa suurimmissa kaupungeissa ja monilla pienemmilläkin paikkakunnilla.

Muuttajan tärkeät kysymykset

Tässä neljä kysymystä, jotka kannattaa miettiä valmiiksi ennen yhteydenottoa toimitilavälittäjään:
1. Mitä toimintoja tiloissa tulee olla?
2. Miltä alueelta tilaa etsitään?
3. Milloin tila tarvitaan?
4. Mikä on budjetti?

Mitä toimintoja?

Henkilöstön määrä vaikuttaa luonnollisestikin tilojen tarpeeseen, mutta esimerkiksi konsulttiyhtiössä voi olla vain parikymmentä työpistettä, vaikka työntekijöitä on nelinkertainen määrä. Etätyö, asiakastapaamiset ja työskentely asiakkaalla vähentävät omien työpisteiden tarvetta.

”Vuokrattavat tilat ovat usein yhdistelmä avotilaa ja huoneita. Niiden muuntelu ei ole kaikissa kiinteistöissä aivan yksinkertaista, joten kannattaa miettiä etukäteen, onko työnteko keskittymistä vaativaa ja itsenäistä vai halutaanko enemmän vuorovaikutusta”, vuokrauspäällikkö Lotta Lehtinen LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta toivoo.

Erilaiset luovuutta ruokkivat rennommat tilat ovat tällä hetkellä monen yrityksen toivelistalla. Tiloihin toivotaan persoonallisuutta, rouheutta ja tehdasmaisuutta sekä paljon mahdollisuuksia rentoon työntekoon ja ajatustenvaihtoon.

Nykyisin yrityksillä voi olla hyvinkin ainutlaatuisia tarpeita. Lehtinen muistaa esimerkiksi ICT-alan yrityksen, jolla oli palkkalistoillaan oma kokki, joten toimiston vaatimuslistalla oli ammattitason keittiötilat. Mahdolliset erityistoiveet kannattaa mainita heti.

Parkkipaikat ovat yksi kynnyskysymys ja niiden tarve ja määrä kannattaa ilmoittaa myös haun yhteydessä. Mikäli toimitiloja haetaan Helsingin ydinkeskustasta, hyväksytään helpommin se, että parkkipaikkoja on vain rajallisesti. Helsingin kaupunki tukee kaavoituksella julkisten liikennevälineiden käyttöä ja parkkitiloja tehdään yhä vähemmän myös uudisrakennusten yhteyteen. Espoossa ja Vantaalla puolestaan pysäköintipaikkoja pidetään ehdottomana.

Miltä alueelta?

Sopiva sijainti voi ratkaista sen, käykö kauppa vai ei, joten sijainnin merkitys on olennainen etenkin liiketilaa haettaessa. Yhä useampi työntekijä arvostaa sitä, että työpaikalle on hyvät yhteydet - ne voivat olla myös rekrytointivaltti. Monelle yritykselle on tärkeää, että saman alan toimijat ja yhteistyökumppanit ovat lähellä tai että vierestä löytyy hyviä lounaspaikkoja sekä muita palveluja.

”Suurin osa toimitilojen vaihtajista ei muuta muutamaa kilometriä kauemmas aiemmasta toimipaikasta”, Lotta Lehtinen mainitsee. Helsingin ydinkeskustassa toimii paljon yrityksiä, jotka ovat sijainneet kahdensadan metrin säteellä koko olemassaolonsa ajan.

Helsingin ydinkeskusta onkin talouden heilahteluista huolimatta ikisuosikki toimitilamarkkinoilla. Tällä hetkellä myös Kalasataman alue on kovassa nousussa ja etenkin luovan alan yritysten ja start uppien suosiossa. Junaradan varrelle haluavat usein sellaiset yritykset, joilla on toimipisteitä myös muualla Suomessa.

Milloin?

Koska useat toimitilat vaativat vähintään pintaremonttia ennen käyttöönottoa, on hyvä olla liikkeellä riittävän ajoissa, mieluummin vähintään kolme kuukautta ennen tilojen tarvetta. LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon kautta saa kokonaispalveluna myös tilasuunnittelun ja projektin johdon remontoinnille.

Budjetti?

Kun budjetti on mietitty etukäteen, on helpompi rajata ulos joitakin alueita. Helsingin Pitäjänmäestä voi irrota tilaa 10 euron neliöhinnalla, kun taas ydinkeskustan parhaissa osoitteissa on toimistoissa ylitetty jo 40 euron neliövuokrataso. Liiketiloissa vaihtelua on vielä enemmän, ja parhaista liikepaikoista maksetaan yli 150 euroa/neliö.

Marjut Määttänen
Viestintäpäällikkö
LähiTapiola

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 1/2016)