Artikkelit

Toimitila keskustassa tuo uudenlaisia mahdollisuuksia

Toimitila keskustassa tuo uudenlaisia mahdollisuuksia

Yrityksen toimitilan sijainti keskeisellä paikalla, viehättävässä rakennuksessa ja kiinnostavien naapurien vieressä on voimavara, joka kannattaa hyödyntää. Helsingin vanhaa keskustaa kehittävässä Torikorttelit-hankkeessa tarjotaan tällaisia toimitiloja ja keskitytään näiden voimavarojen hyödyntämiseen.

Helsingin keskustan vetovoima ei ole laantunut – päinvastoin. Keskustan tunnelmallisissa vanhoissa kortteleissa halutaan asua, viettää aikaa ja tehdä töitä. Kaupunkitila on entistä tehokkaammassa käytössä, sillä pienet asunnot ja toimistot tuovat painetta löytää elintilaa oman kodin ulkopuolelta. Tällöin puistoista, kahviloista ja muusta kaupunkitilasta tulee tärkeä osa elämää.

Samalla työn tekemisen tavat ovat muuttuneet. Pienet ja keskisuuret yritykset eivät enää välttämättä hae pysyvää toimitilaa vaan joustavia tilaratkaisuja. Tilantarve voi vaihdella paljonkin, jolloin yrittäjä etsii perinteisen oman tilan tilalle tai rinnalle kuukauden, viikon tai jopa vain päivän paketteja.

Toimitila on iso osa yrityksen toimintaa. Se on tärkein käyntikortti, ja helposti isoin alkuinvestointi. Toimitila hyvästä osoitteesta saattaa merkitä turhan kallista tai tarpeettoman pientä tilaa. Tällöin ratkaisuna voi toimia toimistohotelli. Kulut karsiutuvat kun asiakkaita voi tavata alakerran kahvilassa, neuvottelutilan ja kopiokoneen jakaa toisten yrittäjien kanssa. Puhumattakaan yhteistyömahdollisuuksista muiden toimistohotellilaisten kanssa!

Yrityksen houkutteleva sijainti antaa positiivisen lähtökohdan toiminnalle. Tästä kannattaa kuitenkin jatkaa ajattelua pitemmälle. Kuinka oma yritys voisi hyödyntää alakerrassa olevaa elokuvateatteria, tunnettua designmyymälää tai houkuttelevia tapahtumia oman yrityksen kehittämisessä?

Helsingin vanhaa keskustaa kehittävissä Torikortteleissa pohditaan näitä yhtälöitä. Senaatintorin ja Kauppatorin väliseen upeaan vanhaan rakennuskantaan remontoidaan 12-14 tuhatta neliötä liike-, ravintola ja toimistotilaa historiallisen keskustan elävöittämiseen. Vanhojen kortteleiden tiloista löytyy persoonallista tilaa, tunnelmallisia sisäpihoja ja kauniita yksityiskohtia.

Alueelle etsitään kivijalkayrittäjiä, ravintoloita, kahviloita ja toimistoja, joilla on yhteinen tavoite tuoda elämää näihin entisiin hallintokortteleihin. Alueen 50 yrittäjän yhteisillä tapahtumilla, kuten kortteleiden Naapuripäivillä, tuodaan alueelle kävijöitä, joiden toivotaan vierailevan muissakin kuin heille jo ennestään tutuissa liikkeissä. Kortteleiden 16 kahvilassa ja ravintolassa on runsaasti mahdollisuuksia kestittää asiakkaita. Lisäksi esimerkiksi Kiseleffin talon Café Köket on erikoistunut neuvottelutiloihin ja kokoustarjoiluihin.

Vielä laajemmin toimijoiden julkisia ja kaupallisia tilantarpeita selvitellään Torikortteleissa kun kaupunginmuseon nykyiset tilat Sofiankatu 4:ssä vapautuvat. Helsingin kaupunginmuseo muuttaa uudella konseptilla naapurikortteliin. Vapautuvaan tilaan Sofiankadulle remontoidaan toimistohotelli. Rakennuksien alakerroksien kauniisiin historiallisiin saleihin tulee tavaratalomainen tila, jonka yhteydessä on mahdollisuus kahvilaan. Tila yhdistetään Kiseleffin taloon, jolloin Stockmannin tavaratalon aikoinaan käyttämä tilaratkaisu palautetaan. Alakerrassa jatkaa laatuelokuvista tunnettu elokuvateatteri Kino Engel. Sofiankatu 4:n kokonaisuutta pyritään rakentamaan Torikortteleiden filosofian mukaisesti niin, että pienet ja keskisuuret yritykset saavat toisiltaan voimaa rakentaa Helsingin vanha kaupunki eläväksi osaksi keskustaa.

Seminaarien ja yritystilaisuuksien järjestämiseen soveltuvat tilat ovat osa yritysten tilojen käyttöä. Harvalla yrittäjällä on itsellään käytössään näihin riittävän suurta ja edustavaa tilaa. Yritystapahtumien tiloilta haetaan nyt persoonallisuutta ja sijaintia ihmisvirtojen keskellä. Vuoden 2015 lopussa Senaatintorin välittömässä läheisyydessä valmistuu peruskorjauksesta upea historiallinen juhlatila Valkoinen sali. Sen vuokralaiseksi Torikorttelit hakee yritystä, joka ottaisi tilan haltuunsa niin, että se palvelisi kaupunkilaisia aamusta iltaan. Mikä toimija innostuu vuokraamaan ja luomaan salista kaikkien kaupunkilaisten arki- ja juhlasalin? Osana tätä mallia voisi olla myös yritysten väliaikaisten tilatarpeiden täyttäminen.

Persoonallinen ja sijainniltaan keskeinen toimitila on yrityksen käyntikorttina kiinnostava. Torikortteleissa tällaisia toimitiloja käyttävät liikkeet ja ravintolat luovat kortteleista edustavaa käyntikorttia koko Helsingille.

Tuulikki Koskinen
Helsingin Leijona Oy

(Julkaistu lehdessä Vapaat Toimitilat 5B/2015)


Torikortteleita kehittää Helsingin Leijona Oy, joka on Helsingin kaupungin tytäryhtiö. Helsingin vanhimmat korttelit kunnostetaan vuosina 2009-17. Virastoilta vapautuvat rakennukset remontoidaan liiketiloiksi, ravintoloiksi, kahviloiksi ja luovien alojen toimistoiksi. Alueella järjestetään elävöittäviä tapahtumia, mm. perinteiset Tuomaan Markkinat ja katuruokatapahtuma Streat Helsinki Eats.