Aluekatsaukset

Ennakoitua voimakkaampi talouskasvu piristää toimitilamarkkinoita Turun alueella

Varsinais-Suomi - 27.11.2017

Yleinen taloustilanne on varsin positiivinen koko maassa, ja talouskasvu on ollut ja tulee olemaan jopa arvioitua voimaakkaampaa Suomen Pankin talouskatsauksen mukaan. Turussa kasvusta kertoo mm. asuntokaupan selvä lukumääräinen kasvu sekä mittavat rekrytoinnit.

Asuntorakentaminen jatkuu Turussa vilkkaana ja uusia hankkeita on vireillä. Turun poikkeuksellisen hyvät kasvunäkymät ovat synnyttäneet myös erilaisia matkailu- ja kulttuurihankkeita, kuten jättimäisen tapahtuma- ja elämyskeskuksen suunnittelu ratapiha-alueelle Logomon jatkeeksi. Vajaakäyttöasteet ovat laskeneet kaikissa tilakannoissa ja talouden piristyminen näkyy teollisuuden lisäksi niin liike- kuin toimistomarkkinoillakin uusina hankkeina ja tilojen täyttymisenä.

Opetuskiinteistöjen markkinoilla odotettavissa muuttoliikettä

Turun Kupittaalle sijoittuva AMK-kampushanke käynnistyi rakennustöiden myötä. Hankkeen ensimmäinen vaihe, Medisiina D -rakennus valmistuu kesällä 2018 ja sinne muuttaa terveyden- ja hyvinvointialan toiminnot Ruiskadun toimipisteestä. ICT-talon viereen rakennettavan uudisrakennuksen arvioitu valmistuminen on toukokuussa 2019 ja siihen siirtyy tekniikan, ympäristön ja talouden toiminnot Sepänkadulta. Uudisrakennusten valmistumisen myötä vanhojen opetuskiinteistöjen käyttäjäkunta on vaihtumassa. Ruiskadun yksikköön ollaan suunnittelemassa Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan, kaupallisen alan ja maahanmuuttajien koulutusta. Lisäksi Ruiskadun yksikkö voisi palvella Turun koulujen väistötiloina. Ensimmäiset väistötilakäyttäjät saattaisivat olla Vasaramäen koulun oppilaat. Ns. Tekun rakennus Luostarinkadun ja Sepänkadun kulmasta on jäämässä tyhjilleen ja kaupunki suunnittelee sen myymistä. Kohteen tuleva käyttötarkoitus muuttunee asuinkäyttöön. Auratum ja Turun Kauppaopetussäätiö ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jossa Kauppaopiston kiinteistönä tunnetulle Kellonsoittajankadulla sijaitsevalle kohteelle laadittaisiin asuinrakentamisen salliva kaava, kun opetustoiminta kyseisessä kohteessa päättyy. Keskustelua on myös käyty Samppalinnan koulun ja palloiluhallin kohtaloista. Kaikki edellä mainitut kohteet sijaitsevat houkuttelevilla paikoilla lähellä Turun ydinkeskustaa. Turun kaupungin kaupunkistrategiaan on kirjattu keskustan asuntorakentamisen vahvistaminen, mikä näin ollen tukee vanhojen huonokuntoisten ja käyttäjiä vailla olevien kohteiden käyttötarkoitusten muutosta.

Vilkasta asuinrakentamista ympäri kaupunkia

Turussa on runsaasti asuinrakennushankkeita käynnissä ja suunnitteilla. Merkittäviä uusia kokonaisia asuinalueita rakentuu mm. Kakolan entiselle vankila-alueelle, Telakkarantaan, Ratapihan alueelle ja kauppakeskus Skanssin ympärille. Lisäksi Iso-Heikkilän työpaikka-alueelle ja Turun linnan lähistölle on Linnakaupungin osayleiskaavassa sijoitettu huomattavasti asuinrakentamista, jonka ensimmäisenä vaiheena on rakenteilla Turun Linnan kupeeseen Linnanfältin puutaloalue. Uudiskohteiden lisäksi kaupunkiin saadaan lisää asuntoja käyttötarkoituksen muutoksin, kuten Aurakadulla myyty historiallinen Verdandin talo, joka tullaan muuttamaan asuinkäyttöön lähitulevaisuudessa. Lisäksi Verohallinnon käytöstä poistuneen Matintalon ja Brahenkadulla sijaitsevan Brahe-Centerin osalta on suunnitelmia niiden purkamisesta ja korvaamisesta asuinrakennuksilla.

Keskusta kehittyy

Turun keskustaan saneerataan runsaasti modernia toimistotilaa, kun Kivikukkaroa remontoidaan ja LähiTapiola remontoi Elämänturvataloksi nimettyä toimistotaloa omaan käyttöönsä Yliopistonkadun ja Brahenkadun kulmassa. Nykyajan vaatimukset täyttävälle toimistotilalle on keskustassa kysyntää, mistä osoituksena on Kivikukkaron tilojen hyvä kysyntä. Toiseen kerrokseen avautui kuntosali Fitness24seven ja kolmatta kerrosta remontoidaan lääkäriasema Pihlajalinnan käyttöön.

Myös keskustan liiketiloihin on saatu uusia käyttäjiä. Hansakortteliin avautui urheiluliike The Athlete’s Foot, sisustusliike Manterol Casa ja Ruohonjuuri, joka siirtyi kauppakeskukseen kävelykadulta. Forumin kauppakäytävän tilat on vuokrattu ja uusimpina vuokralaisina on mm. lastenvaateliike Kukuti, kahvin ja teen erikoisliike Mandragora sekä viimeisimpänä herkkudeli Smallstore. Kävelykadulla on joitain liiketiloja tyhjillään, mutta yleisesti tyhjien liiketilojen määrä ydinkeskustan katukuvassa tuntuu vähentyneen, mikä näkyy myös tilastoissa, sillä keskustan liiketilojen vajaakäyttö on laskenut kuluvan vuoden aikana tasolle 4,76 %.

Turkuun avattiin kesän aikana runsaasti uusia ravintoloita keskustaan ja Aurajokirannan tuntumaan myös kauemmas keskustasta, kuten vierasvenesataman uusi ravintolakokonaisuus Nooa ja samalle suunnalle jokirantaan avattu Nerå. Tällä hetkellä Aurakadun varrella sijaitseva ravintola Blankosta ja Tintåstä tunnettu Bassin talo on remontissa ja rakennuksen toiseen kerrokseen saneerataan tilat uudelle kalaravintolalle. Tuomiokirkon ympäristö on viime aikoina kehittynyt, kun entiseen Maaherran Makasiiniin avattiin ravintola Roster ja taidegalleria sekä viereinen Reuterskan talo saneerattiin moderniksi toimistotaloksi.

Parhaillaan rakenteilla oleva ratapihan ylittävä Logomon silta tulee yhdistämään Logomon entistä paremmin Turun keskustaan. Alueelle on rakenteilla runsaasti asuinkerrostaloja ja lisäksi suunnitteilla on jättimäinen kehityshanke, jossa ratapihan alueelle sijoittuisi tapahtuma- ja elämyskeskus.

Liiketilojen markkinoilla piristymistä

Talouden piristyminen näkyy myös liiketilojen markkinoilla ja vajaakäyttöaste on laskenut Turussa tasolle 4,9 %. Positiivinen kehitys näkyy keskustan ohella erityisesti Länsikeskuksessa, missä avattiin viime vuonna Lidlin uusi myymälä ja pitkään tyhjillään olleet KodinYkkösen entiset liiketilat ovat täyttyneet ripeästi LänsiYkkösen uuden profiilin myötä. Myös viereinen liikerakennus sai uuden käyttäjän, kun Budget Sport muutti Intersportilta vapautuneisiin tiloihin Raision Haunisista. Haunisissa on muitakin muutoksia liiketilojen markkinoilla, sillä Hong Kong sulki tavaratalonsa Myllyn kupeesta, mutta ilmoitti kuitenkin myös uusien liiketilojensa sijaitsevan Raisiossa. Hong Kongilta tai Budget Sportilta vapautuneisiin tiloihin ei ole vielä julkistettu uusia käyttäjiä, mutta ainakin Verkkokauppa.comin tiedetään olevan tulossa Raisioon. Allastielle, kauppakeskus Myllyn läheisyyteen on tulossa Burger King.

Merkittäviä muutoksia ja uusia hankkeita hotellimarkkinoilla

Turun hotellimarkkinoilla on muutoksia, kun uusia hotelleja avataan ja vanhoja saneerataan. Suuri muutos on myös hotellitoimijan vaihtuminen, kun Turun Osuuskauppa luopuu torin laidalla sijaitsevan perinteisen Sokos Hotel Hamburger Börsin hotelli- ja ravintolatoiminnasta toukokuussa 2019 ja tilalle avautuu remontin jälkeen Scandicin hotelli arviolta vuoden 2021 lopussa. Hotellin lisäksi toimintansa lopettaa samassa rakennuksessa toimivat seitsemän Osuuskaupan ravintolaa, joissa on yhteensä reilu tuhat asiakaspaikkaa. Turun Osuuskaupalle jää keskustaan Hotelli Seurahuone, jota uudistetaan parhaillaan. Keskustan hotelleista myös Radisson Blu Marina Palaceen kaavaillaan muutoksia, kun sen yhteyteen suunnitellaan laajennusosan rakentamista. Kylpylähotelli Caribia laajentui, kun kesällä 2017 valmistui lomahuoneistojen lisärakennus. Majoituspalveluja tarjoava Forenom avaa huoneistohotellin Turun keskustaan Hansakortteliin ensi vuonna St. Erikin tiloihin, joissa on aiemminkin sen historian aikana toiminut hotelli. Forenom avasi vuonna 2016 Kakolanmäen entiseen vankimielisairaalaan design-asuntojen huoneistohotellin ja nyt Kakolan alueelle on vahvistettu avattavan myös Primehotelsin 155 huoneen hotelli, joka valmistuu arviolta vuonna 2020. Uusia hotellihankkeita on kaavailtu myös juuri remontin jälkeen uudelleen avatun Turun kaupunginteatterin viereen niin kutsutulle hämähäkkitontille sekä Logomon viereen ratapiha-alueelle suunnitellun tapahtuma- ja elämyskeskuksen yhteyteen.

Kupittaalla toimistotilojen käyttöaste erityisen korkea ja kehityshankkeita käynnissä

Kampusrakennustyömaiden lisäksi Kupittaalla on valmistumassa vielä loppuvuonna 2017 Turun seudun vierailu- ja innovaatiokeskus Joki sekä palloiluhalli. Keväällä 2018 valmistuu OP-ryhmän Omasairaalahanke, johon sijoittuu myös ulkopuolisia toimistokäyttäjiä. Kupittaan toimistotilojen käyttöaste on erityisen korkea, ja lähentelee jopa 100 %:a. Alueen tilakanta ja infrastruktuuri onkin houkuttelevaa ja kysyntää alueelle on yli tarjonnan. Myös koko Turun osalta toimistotilojen vajaakäyttöaste on laskenut, ollen kesällä 2017 tasolla 8,4 %.

Telakan investointi- ja rekrytointitahti kiihtyy entisestään

Meyer Turun uusi jättinosturi nousi hiljattain telakan alueelle uudeksi maamerkiksi. Investoinnit ja rekrytoinnit jatkuvat edelleen. Telakan ympärille on rakentunut moninaisia alihankkijaketjuja palvelevia verkostokanavia, kuten YardMate, jonka tarkoitus on tukea telakan kanssa toimivia yrityksiä operaatioissaan esimerkiksi työvoiman saannin takaamiseksi. Teollisuus- ja logistiikkatilojen vuokraustilanne on parantunut hieman, ollen tällä hetkellä Turussa 3,8 %:n tasolla. Uusinvestointien määrä on edelleen vähäinen, mikä pitää vanhan tilakannan käyttöasteen hyvänä. Teollisuus- ja logistiikkatiloissa on näkynyt jatkumona samoja piirteitä jotka alkoivat liike- ja toimistotilojen osalta jo aiemmin. Tilojen toiminnallisuuteen kiinnitetään huomiota sekä tehokkuuden, että sisäisen ja ulkoisen imagoviestinnän osalta. Tilojen yleisilmettä kohennetaan investoinnein mm. julkisivuun ja piha-alueisiin. Myös sisätilojen toiminnallisuus ja viihtyisyys ovat tärkeitä nykypäivänä, jotta olemassa oleva henkilöstö kokee työympäristönsä viihtyisänä ja rekrytointitilanteissa yrityksestä jää houkutteleva kuva hakijoiden silmiin. Energiatehokkuuteen ja kulurakenteisiin kiinnitetään myös nykypäivänä entistä enemmän huomiota, minkä on mahdollistanut mm. uusien lämmitysmuotojen tulo markkinoille, kuten maalämpö ja erilaiset ilmalämpöpumput.

Sami Matara
Catella Property Oy, Turku