Aluekatsaukset

Turussa vajaakäyttöasteet laskussa kaikissa tilakannoissa

Varsinais-Suomi - 28.05.2018

Talouden piristyminen näkyy Turun toimitilamarkkinoilla vajaakäyttöasteiden laskuna. Tyhjän tilan määrä on vähentynyt yhtäjaksoisesti niin liike- ja toimistotiloissa kuin teollisuus- ja varastotiloissakin jo kolmen vuoden ajan.

Virkistynyt kiinteistömarkkina on näkynyt Turussa myös kasvaneena transaktiovolyymina. Viime vuoden suurimmat kaupat Turun alueella olivat kauppakeskus Skanssin myynti CBRE Global Investorsin hallinnoimalle rahastolle ja Sampotalona tunnetun liike- ja toimistokiinteistön myynti kävelykadun varrelta Schroder Real Estaten hallinnoimalle rahastolle. Turussa sijaitsevia kohteita on ollut mukana myös monissa myydyissä portfolioissa. Tämän vuoden puolella on myyty muun muassa Kansallis-Yhtiöille enemmistö Yliopistonkatu 31 liike- ja toimistokiinteistön osakekannasta.

Turkuun on rakenteilla ja suunnitteilla kokonaan uusia kaupunginosia. Skanssin alueella ovat rakennustyöt täydessä vauhdissa ja alueelle on juuri päätetty sijoittaa suuri yhtenäiskoulu. Kirstinpuistoon Iso-Heikkilään kaavoitetaan parhaillaan laajaa uutta asuinaluetta noin 16 hehtaarin maa-alueelle, jolla tällä hetkellä sijaitsee lähinnä pieniä teollisuus- ja varastohalleja. Kaavaluonnoksessa rakennusoikeutta on yhteensä 143.000–169.000 kem² ja alueen suurin maanomistaja on Bonava Suomi Oy. Lisäksi kaupunki päätti viime vuonna lähteä kehittämään Kurjenlinnan sairaala-aluetta yhdessä Vuokrakartio Oy:n kanssa. Alueelle on tulossa asuin- ja toimitiloja sekä vanhojen sairaalarakennusten uuden käytön lisäksi kokonaisuuteen kuuluu viisi uutta asuinkerrostaloa. Tulevaisuudessa kehittyvistä kaupunginosista voidaan mainita ainakin Kupittaan jatkeena oleva Itäharju, jonka suunnittelutyö on jo käynnissä. Itäharjun aluetta kaavaillaan niin liike-, toimisto- kuin asuinkäyttöön.

Modernille toimistotilalle kysyntää

Turussa on viime vuosina rakennettu hyvin vähän uutta toimistotilaa, mikä näkyy alhaisena vajaakäyttöasteena. Turussa oli vuodenvaihteessa 8,0 % toimistotiloista tyhjillään. Vertailuna muissa kasvukeskuksissa Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Tampereella ylitetään kaikissa 10 %:n taso.

Korkeat käyttöasteet näkyvät myös Turun keskustassa, missä toimistotilojen vajaakäyttöaste on parissa vuodessa laskenut reilusta kymmenestä prosentista tasolle 7,48 %. Keskustan toimistotilamarkkinoille tuli uutta modernia toimistotilaa, kun Kivikukkaron liikerakennus muutettiin osittain toimistokäyttöön. Lisäksi Lähitapiola osti ja remontoi omaan käyttöönsä toimistotalon Yliopistonkadun ja Brahenkadun kulmasta. Saneerattuun toimistotaloon saatiin myös ulkopuolisia vuokralaisia ja myös Lähitapiolan vanhat tilat Eerikinkadulla on saatu hyvin vuokrattua uusille käyttäjille. Aurakatu 1:ssä sijaitsevan maamerkkikiinteistön asuinkonversio on myös käynnistymässä, jolloin vanhaa toimistotilaa poistuu tilakannasta modernien asuinhuoneistojen korvatessa ne.

Kupittaalle on juuri valmistunut Pohjolasairaala, jonka yhteyteen tuli myös modernia toimistotilaa ulkopuolisten vuokralaisten käyttöön. Parhaillaan alueella on käynnissä AMK-Kampuksen työmaa. Noin 30.000 m² uudisrakennus valmistuu keväällä 2020. Kupittaan alueen toimistotilojen käyttöaste on erittäin korkea, ja tyhjää toimistotilaa ei alueella juurikaan ole.

Toriparkin rakentaminen tuo muutoksia Turun keskustaan

Toriparkin rakentaminen on vihdoin käynnistynyt kauppatorin kaivauksilla. Työmaa aiheuttaa runsaasti muutoksia keskustassa tulevina vuosina. Torikauppa siirtyy väliaikaisesti Yliopistonkadulle, joukkoliikenne siirtyy pysyvästi pois torin laidalta ja esimerkiksi Kauppiaskadulla on jo toteutettu muutoksia liikennejärjestelyissä.

Tyhjän liiketilan määrä Turussa on laskenut viime vuodet, ollen vuodenvaihteessa tasolla 4,0 %. Turun keskustaan saadaan uusi toimija kun New Yorker avaa vaatemyymälän Hansakorttelin Kultatalossa kahdessa kerroksessa. Sokos Wiklundilla on käynnissä mittavat muutostyöt, kun hotellitoimintaa talossa laajennetaan 60 hotellihuoneesta 110 huoneeseen ja rakennukseen avataan peräti viisi uutta ravintolaa. Wiklundin investoinnit ennakoivat ensi vuotta, jolloin Turun Osuuskaupan hotellitoiminta Hamburger Börsissä päättyy.

Turun lähialueiden liiketilamarkkinoilla on myös muutoksia, kun Verkkokauppa.com avasi myymälän Raisioon Myllyn läheisyyteen, Bauhausin viereiseen kiinteistöön. Raisiossa on muitakin avauksia tiedossa, sillä Burger Kingille rakennetaan liiketiloja Haunisten alueelle ja HopLopille on rakenteilla kiinteistö Kuninkojalle Ikeaa vastapäätä. Alueella on jonkin verran myös tyhjää liiketilaa KodinYkkösen, K-Supermarketin ja Budget Sportin lähdettyä vuokraamistaan tiloista. Liiketilojen markkinoilla tapahtuu myös Kaarinassa, missä Motonet on avannut uuden myymälän Krossin alueella hieman aiemmin alueelle sijoittuneen automyymälä Kamuxin viereen. Alueelle on tulossa myös Plantagenin puutarhamyymälä.

Logomon naapuriin ratapiha-alueelle sijoittuvan jättimäisen tapahtuma- ja elämyskeskuksen suunnittelu jatkuu ja seuraavaksi vuorossa on arkkitehtikilpailu, joka käynnistyi juuri. Alueelle rakennetaan parhaillaan uutta kävelysiltaa, joka johtaa Ratapihankadulta Logomoon.

Talouden piristyminen näkyy myös teollisuus- ja varastotilojen markkinoilla

Teollisuus- ja varastotilojen markkinoilla vaikuttaa vahvasti Varsinais-Suomen vahva talouskehitys, mikä näkyy myös laskeneena vajaakäyttöasteena, joka oli vuodenvaihteessa tasolla 3,4 %. Myös investointeja on käynnissä. Esimerkiksi DB Schenker rakentaa uudet noin 19.000 m² toimitilat Lietoon Avantin alueelle. Investoinnin arvo on noin 26,5 miljoonaa euroa. Nykyiset terminaalitilat sijaitsevat Turun satamassa asuinkäyttöön kaavoitetulla Linnakaupungin alueella.

Sami Matara
Catella Property Oy, Turku