Aluekatsaukset

Varsinais-Suomessa positiivinen vire jatkuu

Varsinais-Suomi - 22.05.2017

Kevään aikana on saatu kuulla lisää hyviä uutisia uusista tilauksista Turun Meyerin telakalta ja Uudenkaupungin autotehtaalta. Positiivinen vire näkyy toimitilamarkkinoilla laskeneina vajaakäyttölukuina, lisääntyneenä investointihalukkuutena ja yleisenä luottamuksena talouden tilanteeseen. Varsinais-Suomen alueella puhutaan positiivisesta rakennemuutoksesta ja esimerkiksi Turun kaupunki on vahvasti mukana tukemassa positiivista kehitystä ja turvaamassa tulevaisuuden toimintaedellytyksiä, esimerkiksi pyrkimällä saamaan alueelle teknillistä korkeakoulutusta ja parantamalla liikenneyhteyksiä.

Merkittäviä kiinteistökauppoja jo alkuvuonna

Viime vuoden erittäin vilkas kaupankäynti toimitilamarkkinoilla on jatkunut myös kuluvana vuonna, mutta transaktiovolyymi ei vuoden ensimmäisen kvartaalin osalta ollut kuitenkaan viime vuoden tasolla. Turussa alkuvuonna tehtyjen kauppojen määrä on lukumääräisesti ollut pieni, mutta toisaalta toteutuneet kaupat ovat olleet merkittäviä. CapMan Real Estate myi kauppakeskus Skanssin kiinteistön CBRE Global Investorsin hallinnoimalle rahastolle. Skanssi avattiin vuonna 2009 ja sen liiketilojen pinta-ala on noin 34.000 m². Salo IoT Park Oy osti Microsoftin entisen kampusalueen Salossa, johon suunnitellaan uutta ICT-osaamiskeskusta. Rakennuksissa on tilaa yhteensä noin 90.000 m² ja kauppahinta kohteesta irtaimistoineen oli 6,2 miljoonaa euroa. Yhtiön osakkaita ovat Salon kaupunki, 4capes Oy, Lounaismaan Osuuspankki Oy, Lounea Oy, Aurora Ventures Oy ja Hans Strömberg.

Uusia hankkeita

Turun Kupittaalle sijoittuva AMK:n kampushanke käynnistyi Medisiina D:n rakennustöiden myötä. Rakennus valmistuu kesällä 2018 ja sinne muuttaa terveyden ja hyvintointialan toiminnot Ruiskadun toimipisteestä. AMK-kampuksen ICT-talon viereen rakennettavan uudisrakennuksen arvioitu valmistuminen on toukokuussa 2019 ja siihen siirtyy tekniikan, ympäristön ja talouden toiminnot Sepänkadulta. Kampuksen valmistumisen myötä ns. Tekun rakennus Luostarinkadun ja Sepänkadun kulmasta jää tyhjilleen ja kaupunki suunnittelee sen myymistä. Kohteen tuleva käyttö voisi olla esimerkiksi asuntoina. Kupittaalle rakennetaan lisäksi parhaillaan vuoden 2018 alussa valmistuvaa Op-ryhmän Omasairaalaa, jonka yhteyteen tulee myös uutta toimistotilaa. Niin ikään Kupittaalle rakennetaan parhaillaan loppuvuonna valmistuvaa palloiluhallia, jonka yhteyteen tulee myös kuntosali. Lisäksi Kupittaan toimistokeskittymään Biocityn ja Datacityn sisäpihalle rakennetaan parhaillaan Turun seudun vierailu- ja innovaatiokeskusta, jonka toteuttaa Turun Teknologiakiinteistöt yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

Kauppakeskus Hansassa on alkanut merkittävä remontti, jossa tilojen viihtyisyyttä ja käytettävyyttä parannetaan uusimalla mm. käytäväyhteyksiä ja yleisiä tiloja. Uutta liiketilaa rakennetaan parhaillaan Nummeen Hämeentien lähettyville, Hakatien ja Tammitien risteykseen, mihin sijoittuu uusi K-Supermarket Hannunniittu. Kaarinassa Krossin yritysalue kehittyy, kun alueelle rakennetaan Motonet-tavaratalo. Rakennukseen sijoittuu myymälän lisäksi korjaamo, tukkumyymälä, Motomaatti-palvelupiste ja autonpesukatos. Kohteen pinta-ala on noin 4.700 m² ja sen on tarkoitus valmistua keväällä 2018. Krossiin avattiin jo alkuvuonna Lidlin myymälä täydentämään palvelutarjontaa alueella.

Merkittäviä vuokrauksia ja runsaasti uusia ravintoloita

Liiketilojen käyttöaste on Turussa parantunut viime aikoina ja vajaakäyttöaste oli loppuvuonna 2016 noin 5,1 % tasolla. Turun keskustassa Kivikukkaron entisiin Anttilan tiloihin on avattu Tokmanni. Rakennuksen ylempiin kerroksiin saneerataan toimistotilaa ja tiloille on ollut hyvin kysyntää. Pitkään tyhjillään ollut entinen Kodin1:n liikerakennus Länsikeskuksessa saneerattiin omistajanvaihdoksen myötä ja tiloihin on saatu runsaasti uusia käyttäjiä. Länsi1 -nimen saaneeseen liikerakennukseen ovat avanneet mm. kuntosali GoGo Express, Lastentarvike, Hockey Base ja Talouspörssi. Keskustaan on Kristiinankadun alkuun avattu nykyaikainen yhteisöllinen toimistotila Grundlage, jossa noin 300 m²:n tiloissa toimii useita pääasiassa luovan alan yrityksiä ja tiloja vuokrataan työpisteittäin.

Turun keskustaan on viime aikoina avautunut ja avautumassa useita uusia ravintoloita. Samppalinnan ravintola avattiin uudistettuna, Tuomiokirkon kupeeseen maaherranmakasiinin rakennukseen avautui ravintola Roster ja ravintola Teini avattiin uudelleen ravintoloitsijan vaihduttua. Keskustaan Kristiinankadulle avautui ravintola Aune, entisiin Denniksen tiloihin remontoidaan tiloja Hook-ravintolalle ja ravintola Panini siirtyi entisten tilojensa naapuriin Vähätorilla. Jokirantaan rakennetaan parhaillaan vierasvenesataman yhteyteen ravintola Nooan rakennusta. Forum Marinumissa avasi uuden ravintoloitsijan myötä Göran ja jokirannassa avataan kevään aikana Läntiselle Rantakadulle Klonk Oy:n uusi ravintola Nerå. Kehittyvälle Kakolan alueelle avautui Kaskiksen yrittäjien uusi ravintola Kakolan Ruusu, joka toimii aluksi pop up -ravintolana Kakolan vanhalla hallinto-osastolla ja sijoittuu lopulliseen paikkaansa Kakolassa vuonna 2019. Uusia ravintoloita on sijoittunut myös kauppakeskus Hansaan, kun pop up -ravintolana aloittanut Tres avasi pysyvän ravintolan Eerikinkadun varrella. Kesällä ovensa avaa myös Akseli Herlevin hampurilaisravintola Naughty BRGR Aurakadulla.

Positiivinen rakennemuutos vie hankkeita eteenpäin Varsinais-Suomessa

Teollisuuden parantunut tilanne näkyy kiinteistömarkkinoilla käyttöasteen parantumisena ja uusien hankkeiden käynnistymisenä. Vajaakäyttöaste oli teollisuus- ja varastotilojen osalta loppuvuonna 2016 tasolla 4,0 %. Lentokentän lähettyvillä sijaitseva Logicityn alue kehittyy, kun DB Schenker aikoo rakentaa alueelle uuden jättiterminaalin. Myös Turun sataman alue kehittyy tulevaisuudessa ja Turun kaupunki on hankkimassa telakan ympäriltä maa-alueita, joihin suunnitellaan Blue Industry Parkiksi nimettyä meri- ja teknologiateollisuuden keskittymää. Meyerin telakka on kasvattamassa tuotantotehoaan merkittävästi ja on suunnitellut huomattavia investointeja tuotantotiloihinsa, uuteen nosturiin, Piikkiön hyttitehtaaseen ja tuotantoprosessien ja logistiikan parantamiseen. Teollisuuden luottamus on viime aikoina parantunut koko Suomen tasolla ja erityisesti Varsinais-Suomessa on saatu kuulla positiivisia uutisia niin Uudenkaupungin autotehtaan kuin Turun telakankin osalta, ja teollisuus- ja varastotilojen markkinoihin kohdistuukin positiivisia odotuksia.

Sami Matara
Catella Property Oy, Turku