Aluekatsaukset

Vajaakäyttöasteet pysyneet Turussa maltillisina pandemiatilanteesta huolimatta

Varsinais-Suomi - 22.03.2021

Turussa toimitilojen vajaakäyttöasteet ovat edelleen alhaiset, vaikka koronapandemia runtelee talouselämää. Tilastot saattavat laahata hieman reaalitalouden perässä ja todellisuus voi näin ollen olla hieman heikompi, mitä tilastot kertovat. Sulkutilan kesto ja rokottamisen nopeus ovat kriittisessä asemassa kevään aikana, miten nopeasti talous saadaan elpymään ja näin ollen yrityselämä elinvoimaiseksi. Pidemmällä tähtäimellä esimerkiksi etätyön oletettu lisääntyminen vaatii toimistotiloissa sopeuttamista uusiin työtapoihin.

Turun alueen kauppakeskukset pärjänneet keskimääräistä paremmin

Turun alueen kauppakeskukset pärjäsivät viime vuoden koronan tuomista haasteista huolimatta koko maan keskiarvoa paremmin. Suomen kauppakeskusyhdistyksen mukaan asiakasmäärät putosivat Turun alueen kauppakeskuksissa keskimäärin vajaat 17 %, kun koko maan tasolla pudotusta oli reilu 23 %. Koko maan tasolla myynti putosi rajuimmin kaupunkien keskustoissa sijaitsevissa kauppakeskuksissa etätöistä ja tapahtumien puuttumisesta johtuen. Tässäkin Turun tilanne on yleiskuvaa positiivisempi, kun kauppakeskus Hansa onnistui pitämään myynnin laskun samalla tasolla Turun alueen keskustan ulkopuolisten kauppakeskusten Myllyn ja Skanssin kanssa. Hansan suuret uudistustyöt valmistuivat juuri ennen koronaa, mikä osaltaan on saattanut lieventää myynnin ja kävijämäärien laskua. Pelkästään Hansassa avautui viime vuonna yhdeksän uutta liikettä ja esimerkiksi Raisioon Myllyn alueelle on sijoittumassa useita uusia harrastustoiminnan, vaatekaupan ja lemmikkitarvikkeiden liikkeitä. Kauppakeskus Myllyn yhteydessä ovat käynnistyneet jälleen myös laajennustyöt, kun Finnkinolle rakennetaan noin 2.000 m² laajennusosa elokuvateatteria varten. Kohde valmistuu vuoden 2022 aikana.

Liiketilojen vajaakäyttöaste on pysynyt Turussa alhaisena jo pidempään. Vajaakäyttöaste oli alkuvuonna 4,1 %, mutta on huomioitava, että koronapandemian vaikutus ei vielä ehkä näy tilastoissa. Toriparkki on valmistunut vuodenvaihteessa ja torikannen palvelut avautuvat vuoden 2021 aikana. Torikannen päälle tulevia palveluita ovat ainakin kahvila, ravintola ja grillikioski. Toriparkkiin tullaan rakentamaan kulkuyhteyksiä torin ympärillä olevista kortteleista ja niiden myötä käynnistyy myös muita hankkeita, kun esimerkiksi Wiklundin korttelissa S-Market Herkkua laajennetaan 1.400 m² kauppatorin suuntaan ja myös toriparkin yhteyteen maan alle on suunnitteilla uusia liiketiloja. Torin laidalla Forum-korttelin kehittäminen on vahvasti käynnissä ja uusi kaava mahdollistaa vielä lukuisia uudistuksia Aurakadun, Linnankadun, Kauppiaskadun ja Eerikinkadun rajaamassa korttelissa. Hamburger Börsin uuden hotellin rakennustyöt ovat edenneet jo pitkälle ja avajaisia vietetään näillä näkymin syksyllä 2021. Uuteen hotelliin tulee 270 hotellihuonetta ja katutasoon yli 1.000 m² liiketilaa.

Turun keskusta ja sen lähialueet kehittyvät

Yksi Turun kaupungin strategisista kärkihankkeista on keskustan kehittäminen. Tavoitteena on Turun keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistaminen niin liiketoiminnan ja matkailun kuin asumisen ja viihtymisen näkökulmista. Yhtenä osana keskustan kehittämistä on historiallisen Turun alueen elävöittäminen. Sen osalta on juuri julkaistu suunnitelma, joka on jatkoa vuonna 2017 valmistuneelle Keskustavisio 2050:lle. Alue ulottuu Vanhalta Suurtorilta Helsinginkadulle asti ja siihen kuuluu historiallista keskusta-aluetta sekä Tuomiokirkon ja yliopistojen alue. Alueen elävöittämiseksi on suunniteltu ainakin korjaus- ja täydennysrakentamista, rakennusten hybridikäyttöä ja erilaisia pop up -tapahtumia.

Toinen viime aikoina esillä ollut alue on Linnanniemen alue, jonne sijoittuu vuonna 2029 avattavaksi suunniteltu Historian ja tulevaisuuden museo sekä asuin- ja toimitilarakentamista. Merkittävänä osana Linnanniemen kehitystä on myös matkustajasatama, jota ollaan kehittämässä joko yhteisterminaalina tai nykyisellä mallilla siten, että alueen liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä uudistetaan.

Ratapihan alueelle on suunniteltu valtavaa hanketta, jossa yhdistyy niin kulttuuri, toimitilat kuin asuminenkin. Alue tulisi Logomon jatkeeksi ja myös esimerkiksi seurakunta on kiinnostunut sijoittamaan alueelle uuden kappelin. Alueen kaavoitus on käynnissä ja kohde on herättänyt paljon kiinnostusta. Kaavaluonnoksen mukaan alueelle voisi rakentua myös Turun ensimmäiset tornitalot, joita on kaavailtu aiemminkin eri alueille, mutta ne ovat karsiutuneet pois aluesuunnitelmista.

Modernille toimistotilalle on kysyntää

Toimistotilojen käyttöaste on ollut hyvä Turussa jo pitkään. Alkuvuonna toimistotilojen vajaakäyttöaste oli tasolla 6,8 %. Modernin toimistotilan kysyntä on pysynyt korkealla ja sitä on tulossa lisää, kun Kupittaa-Itäharjun alueella on käynnissä ja suunnitteilla useita hankkeita ja keskustassa saneerataan modernia toimistotilaa kauppakeskus Hansaan ja Aurakadulla sijaitsevan ravintola- ja toimistorakennuksen ylempiin kerroksiin. Keskustassa toimistotilojen kysyntää saattaa jatkossa lisätä joulukuussa valmistunut toriparkki, mikä helpottaa keskustan pysäköintiongelmaa.

Kupittaan ja Itäharjun alueen kehittymisen vauhdittamiseksi on käynnissä Turun Teknologiakiinteistöjen osakeanti. Yhtiö tarvitsee lisää pääomaa strategiansa toteuttamiseksi. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n investointisuunnitelmiin kuuluu rakenteilla olevan InfraCityn laajennus Itäharjulla, juuri julkaistu LinkCity toimistohanke AMK Kampuksen peilikuvaksi Lemminkäisenkadulle, laaja parkkitalo Joukahaisenkadun varrelle sekä useita muita hankkeita, joiden investointi on yhteensä luokkaa 154,5 milj. euroa. Tällä hetkellä Turun Teknologiakiinteistöt rakentaa Kupittaalle toimistorakennusta, jonka pääkäyttäjäksi tulee Kela sekä Itäharjun puolelle toimisto- ja varikkorakennusta Turku Energian käyttöön. Kupittaa-Itäharjun alue on kehittynyt vauhdilla viime vuosina ja viime vuoden aikana Kupittaalle valmistui AMK Kampus, alueen ensimmäinen hotelli Sokos Hotel Kupittaa sekä Veritaksen uusi pääkonttori. Kupittaan alue on erityisen kysytty toimistokäyttäjien keskuudessa ja alueen käyttöasteet ovat pysyneet korkeina.

Teollisuuden alalta positiivisia uutisia haastavien aikojen keskellä

Teollisuustilat ovat Turun alueella hyvin käytössä ja vajaakäyttöaste on alhainen, alkuvuonna luokkaa 2,5 %. Haasteellisten aikojen vuoksi monissa kohteissa saattaa kuitenkin olla ns. piilovajaakäyttöä eli osittain tyhjillään olevia tiloja, jotka eivät näy tilastoissa. Lisäksi on huomioitava, että Turun alueella monet merkittävistä teollisuusalueista sijaitsevat ympäryskunnissa, joista ei ole tilastotietoa. Koronapandemian aiheuttamista haastavista oloista huolimatta viime aikoina on saatu myös positiivisia uutisia teollisuuden alalta. Valmet Automotive rekrytoi pikaisesti 1.000 uutta tuotantotyöntekijää ja toimihenkilöä tilausmäärien voimakkaan kasvun vuoksi. Osa työntekijöistä sijoittuu Uudenkaupungin autotehtaalle ja osa Salon akkutehtaalle. Lääkeyhtiö Orion investoi jopa 17 miljoonaa Turun tuotantolaitoksiin mm. laajentamalla lääketehdasta ja rakentamalla uuden pakkauslinjan. Meyer Turku on koronapandemian vuoksi venyttänyt tilauskirjaansa ja viivyttää alusten rakentamista.

Investointimarkkinan vilkkaus on vaihdellut Turussa koronavuoden aikana

Kiinteistöinvestointimarkkinan vilkkaus vaihteli Turussa viime vuoden aikana. Vuoden 2020 alussa kauppoja tehtiin runsaasti, mutta pandemian alettua kaupankäynti seisahti lähes kokonaan ja vauhdittui vasta loppuvuonna. Loppuvuoden kauppoja olivat esimerkiksi Innovestor Oy:n hankkimat viisi toimitilakohdetta Turussa ja Kaarinassa. Ravintola-, catering- ja tapahtuma-alan toimija Sunborn Events Oy osti Hartela Länsi-Suomi Oy:n osuuden tapahtumakeskus Logomosta. Kaupan kohteena oli Logomon tapahtumatilat. Sunborn Events on toiminut Logomossa sen perustamisesta asti vastaten ravintolatoiminnasta sekä merkittävästä osasta Logomon tapahtumatuotantoa. Viimeisimmät toteutuneet kaupat ovat olleet lähinnä asuinkohteita, kuten tontteja asuntotuotantoon ja asuinportfolioita, joissa on ollut kohteita myös Turussa.

Sami Matara
Catella Property Oy, Turku