Aluekatsaukset

Hyvinkäällä on hyvä yrittää, tutkitustikin!

Uusimaa - 18.03.2019

Kahden vuoden välein toteutettava EK:n kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta. Vertailussa on mukana yhteensä 50 kuntaa, joista yrityskyselyssä saatiin eniten vastauksia. Tulokset julkaistiin helmikuussa 2019 ja ne esitettiin kahdessa kategoriassa: 20 suurinta kaupunkia ja muut kunnat. Hyvinkää sijoittui alle 50.000 asukkaan kunnista viidenneksi. Samansuuntainen tulos tuli viime joulukuussa julkaistussa Taloustutkimuksen vuosittain Suomen 36 suurimmassa kaupungissa tehtävässä tutkimuksessa. Hyvinkää sijoittui siinäkin viidenneksi.

Hyvinkään menestys vertailussa johtuu useista tekijöistä, sijainti ja saavutettavuus eivät tietenkään ole niistä vähäisimpiä. Sijainti on tärkeä, mutta sen lisäksi kaupungista löytyvä monipuolinen yritystonttitarjonta ja laadukas yritysneuvonta sekä toimivat yritysten väliset yhteistoimintaverkostot ovat merkittäviä menestystä selittäviä tekijöitä. Kaupungin ”sopiva koko” tuo etuja, virkamiesten ja muiden elinkeinotoimen verkostotoimijoiden helppo saavutettavuus ja asioiden ripeä hoitaminen yhdessä laadukkaiden kunnallisten, kaupallisten ja vapaa-ajanpalveluiden kanssa selittävät hyviä sijoituksia. Tonttien lisäksi on tarjolla myös erikokoisia ja eri tarpeisiin sopivia toimitiloja, niitä voi katsoa esim. alueellisen neuvontayhtiön YritysVoimala Oy:n kotisivuilta. Kaupungissa tarjolla oleva monipuolinen asuntotarjonta ja eri mittauksissa menestynyt elävä kaupunkikeskusta edesauttavat nekin hyvää kehitystä!

Hyvinkään kesä – tapahtumia täynnä

Kevätauringon jo lämmittäessä ja kesän lähestyessä Hyvinkäällä valmistaudutaan lähes hengästyttävään tapahtumakesään: tapahtumatarjonta on runsas. Ensimmäinen kesän suuremmista tapahtumista on toukokuussa järjestettävä heavymusiikkifestivaali Steelfest. Sen kävijöistä noin puolet tulee ulkomailta, kaikkiaan tapahtumassa on osallistujia noin 5000. Kävijämäärältään suurin tapahtuma, Rockfest tuo kesäkuussa nimekkäiden esiintyjien ja erinomaisen festivaalialueen ansiosta kaupunkiin kymmeniä tuhansia vierailijoita.

Hyvinkään lentokentällä järjestettävän tapahtuman vaikutus paikallistalouteen on merkittävä ja yrittäjät ovat mukana tekemässä tapahtumasta kaupungin yhteistä näyteikkunaa. Hyvinkään IskelmäKesä järjestetään heinäkuussa ja elo-syyskuun vaihteessa järjestettävä elokuvafestivaali Red Carpet lukuisine oheistapahtumineen päättää kesän suurtapahtumien ketjun.

Elokuun lopussa järjestetään Hyvinkäällä Red Carpetin yhteydessä Suomen suurin tyhy-päivä, jonka ohjelma tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen paketin erilaisia aktiviteetteja ja sopivasti viihdettä Red Carpet -konsertissa helposti koottavana kokonaisuutena. Paikalliset toimijat tarjoavat iltapäivällä aktiviteetteja ja tyhy-päivä huipentuu Red Carpet -konserttiin Hyvinkään Villatehtaan sisäpihalla. Kaikki tyhy-päivään osallistuneet yritykset kokoontuvat konsertissa ja osa pääsee päälavalle asti! Näiden lisäksi järjestetään suuri joukko kiinnostavia kulttuuri- ja urheilutapahtumia sekä markkinoita.

Hyvinkäälle kannattaa tulla muutenkin kuin tapahtumien takia, käyntikohteita ja nähtävää riittää ympäri vuoden. Suomen Rautatiemuseon kokoelma keisarillisine vaunuineen ja Hyvinkään taidemuseon tasokkaat näyttelyt ovat erittäin kiinnostavia käyntikohteita. Luontopolkuja löytyy niin Sveitsistä kuin Kytäjän alueelta, luonnossa pääsee liikkumaan vuoden ympäri: jalan, maastopyörällä, suksilla… Loppukesästä kaupungin keskustan kupeeseen avataan Suomessa ennennäkemätön terveysmetsäpolku. Sveitsin matkailukeskus on erinomainen tukikohta kaupunkiin tutustumiselle, pelkästään Sveitsin alueella voi viettää aktiviteeteilla ladattua laadukasta ja monipuolista vapaa-aikaa vaikka useamman päivän, mutta muitakin majoitusvaihtoehtoja ja nähtävää, tekemistä sekä koettavaa kaupungista löytyy.

Jyrki Käki
Elinkeinopäällikkö
Hyvinkään kaupunki