Aluekatsaukset

Odottavissa tunnelmissa uskoa tulevaan

Pohjois-Savo - 13.02.2023

Päätöksenteko jäissä

Savossa on ollut tapana jahkailla päätösten kanssa. Usein niin pitkään, että on jäänyt aloittamista vaille valmiiksi. Nyt jumittaa koko maassa. Sota Euroopassa ja 10 % inflaatio ovat sekoittaneet markkinoiden mannerlaattoja. Tunnelma ei kuitenkaan ole niinkään melankolinen kuin odottava. Kevään vaalien jälkeen julkinen talous on totuuden edessä ja löysää rahaa ei ole entiseen tapaan jaossa. Energian hinta näyttää asettuvan ja inflaation uskotaan myös laantuvan. Nollakorkoihin ei kuitenkaan liene paluuta. Kauanko markkina hakee uutta asentoa? Millaiseksi muodostuu eri alojen riskipreemio rahoituksessa?

Yö ja päivä

Kuopio 120 000 asukkaan yliopistokaupunkina on omassa sarjassaan ja vertautuu muihin Suomen suuriin kaupunkeihin. Pienemmät kunnat edustavat kuntien enemmistöä Suomessa. Toimitilamarkkinoista ei voi puhua hyvällä tahdollakaan. Liike- ja toimistotilojen hintataso on muodollinen. Yksittäisiä poikkeuksia on, kuten päivittäistavarakauppa tai muu paikallisesti keskeinen liikepaikka. Samaan aikaan tuotannollisten tilojen hintataso voi yllättää, mikäli paikkakunnalla on perinteitä sen alan toiminnalle, joka kykenee tilat hyvin hyödyntämään.

Asuntojen uudistuotannossa ähky

Asuntorakentamisessa on painettu jarrua. Asuntorakentaminen painottui pitkään Saaristokaupunkiin. Saaristokaupungin rakentaminen on ollut siksi mittavaa, että vuokra-asunnoissa on jouduttu paikoin tarkistamaan hintatasoa edullisemmaksi. Muutamana viime vuotena uudistuotantoa on ollut runsaasti kantakaupungin kupeessa. Rakennusoikeuden yksikköhinta tuppasi nousemaan jo 600 €/k-m², mutta juuri nyt rakennusliikkeillä ei ole ollut intressiä lisätä tonttivarantojaan.

Toimitiloja rakennetaan

Kuopio sijaintipaikkana voitti vuosituhannen alkupuolella maailmanlaajuisen kilpailutuksen ja Honeywell investoi merkittävästi alueelle. Toimitilat rakennettiin yliopiston läheisyyteen. Sittemmin toimintaa on jälleen laajennettu myös Varkauteen.

Geeni- ja viruslääkkeitä valmistava Finvector rakentaa parhaillaan uutta viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden tuotantoyksikköä Kuopioon. Kilpailu hankkeesta ylitti Suomen rajat. Lääketieteeseen suuntautunut yliopisto vakuutti ja Savilahteen nousemassa olevaan toimipisteeseen kaavaillaan 200 työpaikkaa. Luontevana jatkona tulevaan on Finvectorin naapurustossa varauduttu asemakaavoittamalla noin 100 000 brm² rakennusoikeutta toimitila- ja asuinkerrostalorakentamiseen.

Senaatti-kiinteistöt ja rakennusyhtiö SRV ovat allekirjoittaneet alustavan sopimuksen Varastokirjaston rakentamisesta Kuopion Hiltulanlahteen. Sopimuksen arvo on vajaat 19 miljoonaa euroa ja vuoden 2024 loppuun mennessä valmistuvien toimitilojen laajuus reilut 10 500 m².

Majoitushankkeet heräilevät

Huolimatta Kuopion väkiluvun lisäyksestä 1 000 asukkaalla vuodessa ja kävijämäärien kasvusta eri tapahtumissa, suunniteltuja hotellihankkeita ei ole juuri toteutettu. Kuopion ydinkeskustan Hotelli Jahtihoviin on tehty 22 huoneen laajennus 2000-luvulla, ja nyt viereiseen Kuopion Energian talona tunnettuun kiinteistöön on vireillä huoneistohotellihanke Piäkonttori. Sijoittajille tarjotaan koreiksi puhuteltuja valmiita kokonaisuuksia tulevasta kiinteistöosakeyhtiöstä. Asemakaava sallii jo nyt asuntorakentamisen ja huoneistot ovat tulevaisuudessa tarvittaessa muutettavissa helposti myös asuinkäyttöön.

Siikaniemen Bellanrannan uusi asemakaava hyväksyttiin vajaa vuosi takaperin. Kaava mahdollistaa uuden hotellirakennuksen ja rantasviittien rakentamisen aivan rannan tuntumaan, osittain täyttömaalle. Hotellihanke edistäisi jo aiemmin alueelle avatun Matkailukeskus Saanan aloittamaa kehitystä kohti vireää matkailualuetta. Uutisia hankkeen etenemisestä odotellaan.

Jorma Muhojoki
toimitusjohtaja
Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy