Aluekatsaukset

Maakunnasta luontoreservaatti?

Pohjois-Savo - 10.02.2020

Savo ja Pohjois-Karjala myötätuulessa

Kuopion ja Joensuun seuduilla on viime vuosina edetty myötätuulessa. Aluetalous on kehittynyt hyvin ja vapaiden toimitilojen käydessä vähiin on rakennettu uusia kuten terveeseen kehitykseen kuuluukin. Kuopiossa Yliopiston lähialueille rakennetaan toimistotiloja ja tiloja uudelle keskiasteen kampukselle. Joensuussa Raatekankaan- ja Kajaaniin vievän tien ympäristö on lisännyt kiinnostustaan liikealueena.

Torpattu biotuotetehdas

Kuopiossa alettiin uskoa, että talouden hyvä veto äityy kerrassaan ärhäkkääksi auringonpaisteeksi. Viitisen vuotta vireillä ollut Finnpulpin biotuotetehdashanke eteni myötätuulessa. Vain sinetti puuttui ja 1,6 miljardin tehdashanke oli valmis toteutettavaksi. Itä-Suomen aluehallintovirasto oli suopea hankkeelle 2015. Ympäristöasioihin erikoistunut Vaasan hallinto-oikeus oli 2017 samaa mieltä ja hylkäsi hankkeesta tehdyt valitukset. Joulun alla korkein hallinto-oikeus epäsi ympäristöluvan. Hanke nykymuodossaan torpattiin.

Biotuotetehdasta markkinoitiin nykyimagon vaatimusten mukaisesti ympäristöystävälliseksi. Paras olemassa oleva puhdistustekniikka otettiin rakentamisen lähtökohdaksi. Ympäristöystävällisimpiin nykyisin käytössä oleviin tehtaisiin verrattuna päästöt olisivat olleet 40 % alhaisemmat. Silti Kallaveden päästökuormitus olisi lisääntynyt. Kallavettä rasittaa etenkin Iisalmen ja Nilsiän reittejä pitkin tuleva kuormitus. Esimerkiksi fosforikuormitus on noin 400 kiloa päivässä, josta nykyisten tehtaiden ja vedenpuhdistamoiden osuus on alle 10 kiloa. Uuden tehtaan osuus päästöistä olisi ollut 7 %, eli marginaalinen muihin päästölähteisiin verrattuna.

Finnpulpin hanke oli valtakunnallisesti merkittävä. Vaikutukseksi bruttokansantuotteeseen laskettiin 0,4 %, joka vastaa koko maalle ennustettua talouskasvua tänä vuonna. Pysyviä työpaikkoja olisi syntynyt noin 3 400.

Ympäristöä ei pidä pilata, mutta lopputulos herättää kysymyksen, tarkastelemmeko asioita liian suppeasta näkökulmasta. Yläpuolisilla valuma-alueilla tehdyt kohtuullisetkin päästövähennykset olisivat parantaneet Kallaveden tilaa huomattavasti uudesta tehtaasta huolimatta. Suomessa on kuitenkin yleisesti tsaarinaikainen hallinnollinen tapa tarkastella asioita tiukasti sektoreittain. Jokin sektori voi laskea itselleen menestystä samalla kun se aiheuttaa toiselle saavutettua etua suurempaa vahinkoa. Kokonaisuus ei kiinnosta ketään. Taloudellisen hyvän jakamista on kuitenkin tulevaisuudessa pakko rajoittaa, jos sitä ei saa yritystoiminnalla tuottaa.

Mielensä pahoittavat sudet

Kuopion tehdashanke äänestettiin nurin vetoamalla EU-lainsäädäntöön. Ratkaisua voi ympäristöperusteisesti myös ymmärtää. Kajaanin kupeessa Murtomäessä saatiin kuitenkin tyrmäävää näyttöä teknokraattisesta hallinnosta, ja jälleen vedottiin EU-säädöksiin. Korkein hallinto-oikeus kielsi yhdeksän tuulivoimalan rakentamisen. Perusteena oli, että alueella silloin tällöin juoksentelevat sudet saattavat ehkä pahoittaa mielensä tuulimyllyistä ja siirtyvät askeleen syvemmälle kairaan. Naapurimaamme Venäjä on valtava susireservaatti. Sudella ei ole lajina hädän päivää. Tarkastelemalla sopivan suppeasti saadaan jokainen laji, paitsi ihminen, näyttämään jossakin päin maailmaa uhanalaiselta.

Suomi ammuskelee itseään jalkaan täysin maalais- ja kaupunkilaisjärjen vastaisilla päätöksillään. Kuopiossa aluehallintovirasto kielsi laskettelurinteen lumettamisen, koska rinteeseen oli ilmestynyt harvinainen sieni, kun paikkaan oli rakennettu laskettelurinne. Myös liito-oravalla on jo pidempään harjoiteltu vallitsevaa kieltolinjaa. Viesti maakuntaan lienee, että älkää tehkö mitään, älkää ainakaan hyödyntäkö teollisesti luonnonvarojanne.

Jorma Muhojoki
Toimitusjohtaja
Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy