Aluekatsaukset

Joensuun rakentamisen tahti kiihtyy

Pohjois-Karjala - 27.11.2017

Vuonna 2018 Joensuuhun on valmistumassa yli 1 000 asuntoa

Asukaslukuun suhteutettuna tunnetut kasvukeskukset Helsinki ja Tampere eivät yllä vastaavaan tahtiin. Joensuun rakennusbuumia selittää talouden viriäminen, mutta myös samaan aikaan tapahtuva merkittävä opiskelija-asuntojen lisärakentaminen. Myös ruutukaava-alueen täydennysrakentaminen on lähtenyt käyntiin.

Pielisjoen rantamille nousee kerrostaloja rivakkaan tahtiin. Suurimpana yksittäisenä hankkeena on Lemminkäisen parhaillaan rakentama Penttilänrannan kortteli. Setlementtiasunnot Oy:n ja Joensuun Kodit Oy:n yhteisessä yli 22 miljoonan euron hankkeessa alueelle rakennetaan kuusi vuokrakäyttöön tarkoitettua kerrostaloa. Perusajatuksena on yksittäisen kerrostalon sijaan rakentaa kerralla monisukupolvikortteli. Asuntoja varataan myös tukea tarvitseville ikäihmisille ja kehitysvammaisille. Valmista odotellaan kesäksi 2018.

Toimitiloja rakennetaan

Pekkalan kaupunginosaan valmistui syksyllä uusi poliisi- ja oikeustalo. 30:lla miljoonalla paikalle nousi noin 12 000 brm² suuruinen, enimmillään kolmikerroksinen rakennus. Joulumarkkinoille 2016 avautui Pilkossa Lidlin uusi liikerakennus K-Citymarketin kupeeseen. Myymäläpinta-alaa on noin 1 600 m². Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kaavailee rakentavansa S-marketin Mutalaan. Haviteltu rakennuspaikka on nykyisessä kaavassa puistoa. Kaavamuutos vie oman aikansa ennen mahdollista rakentamista.

Joensuun kaupunki suunnittelee asemanseudun kehittämistä. Eri vaihtoehdoissa alueelle kaavaillaan muun muassa matkailu- ja viihdepalveluita, asumista, toimistoa, hotellia ja kongressikeskusta. Vaihtoehtoja yhdistää maamerkeiksi suunnitellut 12-kerroksiset rakennukset.

Tuotannollisten tilojen kysyntä virinnyt

Tuotannollisten tilojen kysyntä on entistä vireämpää. Osalla yrityksiä tilauskirjat ovat täyttyneet erittäin hyvin. Toimitilojen kapasiteetista on yhä useammin muodostunut toiminnallinen kapeikko. Useassa eri osoitteessa sijaitsevat tilat luovat yritystoimintaan tehottomuutta. Yhdessäkin paikassa sijaitsevien hyvien tilojen käytön tehostaminen kohtaa Pohjois-Karjalassa kulttuuriongelmia. Kolmivuorotyöhön suhtaudutaan hyvin nihkeästi. Ratkaisuja haettaessa ei enää karsasteta miljoonien eurojen arvoisten teollisuuskiinteistöjen ostamista omaan käyttöön.

Toriparkki nousee vihdoin

Vuosisadan alkupuolella toriparkki torpattiin yhden valtuutetun enemmistöllä. Perusteluiksi riitti tuolloin muun muassa, että torimyyjät eivät ehkä enää palaa myyntipaikoilleen rakentamisaikaisten häiriöiden takia. Myös torin ympäristön kiinteistöjen pelättiin saavan torin alle rakennettavasta parkkihallista taloudellista hyötyä. Nyt päättäjät ovat vaihtuneet ja nämä riskit on päätetty ottaa ja saada vastineeksi vähintään 330 autohallipaikkaa kaupunkilaisten käyttöön.

Toriparkin rakennustyöt ovat alkaneet. Kokemuksia toriparkista saadaan vasta sen valmistuttua syksystä 2018 alkaen, mutta torialueen esteettiseksi voitoksi voidaan jo nyt todeta kauppahallin virkaa tehneen parakin purkaminen. Entisen kauppahallin kohdalta on vuokrattu tontti Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle. Kolmen vuoden kuluessa paikalle odotetaan uutta kauppahallia.

Jorma Muhojoki
Toimitusjohtaja
Joensuun Toimitila-asiantuntijat Oy