Aluekatsaukset

Tästä päiväunesta uskaltaa herätä:
Kiteellä toimitila- ja tonttitarjonta ovat vertaansa vailla

Pohjois-Karjala - 11.02.2019

Vähin, mitä Kitee yrityksille tarjoaa, voi jonkun mielestä kuulostaa suuruudenhullun yrittäjän absurdilta päiväunelta. Meidän tapauksessa päiväunelta uskaltaa kuitenkin herätä. Kiteen toimitila- ja tonttitarjonta on ylivertaista, ja yrityksille löytyy myös sitoutunutta työvoimaa. Muutenkin Kitee on mukava paikka olla ja elää, sanoo Kiteen elinkeinopäällikkö Mikko Heickell.

Teollisuudella on Kiteellä vahvat perinteet. 50 vuotta sitten Puhoksen alueelle ryhdyttiin rakentamaan tuohon aikaan maailman suurinta lastulevytehdasta. Siitä käynnistyi Kiteen kasvu vahvaksi teollisuuspaikkakunnaksi.

Mikko Heickell ei epäröi heittää löylyä kiukaalle kehuessaan Kiteen yrittäjäystävällisyyttä ja perustelleessaan, miksi yritysten kannattaa kiinnostua Kiteestä.

– Kiteellä on opittu tekemään yhteistyötä yritysten lähtökohdista ja ymmärtämään yritysten tarpeet. Se on tehnyt meistä notkeita, joustavia ja nopeajalkaisia, elinkeinopäällikkö sanoo.

Kiteellä on meneillään teollistumisen uusi aalto. Kasvua on vauhdittanut mainio toimitila- ja tonttitarjonta, joka parhaimmillaan on yrityksille merkittävä kilpailutekijä. ”Heickelin listaksi” kutsuttu toimitiladokumentti sisältää tukun rastittavia kriteereitä, jotka puhuvat vahvasti Kiteelle sijoittumisen puolesta.

– Vapaata, yritysten tarpeisiin muokattavaa tuotantotilaa saa suoraan tiskiltä, ja isoilla tonteilla on hyvät mahdollisuudet laajennuksiin. Tontteja irtoaa euron neliöhinnalla, eli kalliiksi Kiteetä ei voi haukkua. Sopuisiakin täällä ollaan, sillä naapurit kehuvat toisiaan kilvan kivoiksi.

Hyvät logistiset yhteydet maailmalle

Toimitilojen ja tonttien lisäksi kannattavaan bisnekseen tarvitaan toki muutakin. Myös sitä Kiteeltä löytyy.

Hyvät logistiset yhteydet takaavat sen, että raaka-aineet, tuotteet ja ihmiset liikkuvat sujuvasti ja kustannustehokkaasti paikasta toiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Harva tulee ajatelleeksi, että Kiteellä toimii syväsatama, mutta sellainen yrityksiä palvelee Puhoksen teollisuusalueella. Kitee sijaitsee valtatien ja raiteiden varrella, ja lähimmälle lentokentälle Joensuuhun matka taittuu vaivattomasti autolla.

– Eikä sitäkään pidä unohtaa, miten lähellä Pietari ja Helsinki sijaitsevat, Heickell jatkaa ja muistuttaa, että Kitee tarjoaa yrityksille myös sitoutunutta työvoimaa. Kun paikalliset ihmiset löytävät mieluisan työpaikan, he tapaavat tulla jäädäkseen. Henkilöstön kouluttamisessa yrityksiä auttavat puolestaan alueen koulutusorganisaatiot.

”Tähän porukkaan kannattaa kuulua”

Kiteellä ei epäröidä tarttua toimeen silloin, kun jokin asia vaatii korjaamista. Viitisen vuotta sitten kaupunki kuului maan kärkiverottajiin, mutta nyt Kitee on laskenut kunnallisveroa jo kolmesti muutaman vuoden sisällä. Kiteellä uskallettiin tehdä päätökset, joilla talous tasapainotettiin, ja nyt kiteeläiset pääsevät nauttimaan kevennetystä verotuksesta.

– Kiteestä puhuttaessa ei voi ohittaa Kiteeltä kotoisin olevaa Nightwish-yhtyettä. Parhaillaan paikkakunnalle suunnitellaan Nightwish-keskusta, joka valmistuttuaan houkuttelee Kiteelle yhtyeen faneja eri puolilta maailmaa, Heickell kertoo.

Kun kaikki hyvä kuorrutetaan lopuksi karjalaisella lupsakkuudella, yrityksillä on puhelinsoiton päässä ainutkertainen kokonaisuus, jonka vain Kitee voi tarjota.

– Puhelu riittää, niin etsimme sopivan tontin tai toimitilan, ja autamme muutenkin. Meillä asiat ovat sen verran hyvällä mallilla, että tähän porukkaan kannattaa kuulua.

Jorma Uusitalo
CommJob