Aluekatsaukset

Vaasan toimitilamarkkinat

Pohjanmaa - 05.03.2018

Kiinteistökauppa palasi maltilliselle tasolle

Kiinteistökaupankäynti sujui vuonna 2017 rauhallisesti poikkeuksellisen vilkkaan edellisvuoden jälkeen. Kiinnostusta kiinteistösijoituksiin on edelleen, ja kauppoja on tehty muun muassa sijoitusasunnoista ja hoivakiinteistöistä. Esimerkiksi Veritas myi kaksi asuinkerrostaloa keskustasta yksityiselle sijoittajalle. Uusia asuntoja rakentuu keskustaan ja sen lähialueelle runsaasti. eQ Hoivakiinteistöt -rahasto osti FinCapin rahastolta viisi hoivakiinteistöä, joista kaksi sijaitsee Vaasassa.

Liisanlehdon ja Risön liikealueiden kaavat etenevät

Minimani on vetäytynyt suunnitelmistaan Liisanlehdossa ja tehnyt Osuuskauppa KPO:n kanssa esisopimuksen kiinteistökaupasta, joka mahdollistaisi Prisman rakentamisen alueelle. Aiempi vaihtoehto Prismalle oli Risön alue. Myös Kesko suunnittelee Liisanlehdon alueelle Citymarketia. Näiden kahden alueen asemakaavoitus on käynnistetty, ja tavoitteena on mainittujen suuryksiköiden toteuttaminen sekä Risön alueen kaupallinen kehittäminen.

Keskustaan ja kantakaupunkiin uutta ilmettä

Torin laidalla sijaitsevassa kauppakeskus HS Centerissä toteutetaan mittava remontti, jossa muun muassa avarretaan tilojen ilmettä ja siirretään sisäänkäyntejä. Samalla Anttilalta vapautuneet tilat siirtyvät muotiliike Haloselle, ja keskukseen on tulossa muitakin uusia liikkeitä. Keskustassa yksityinen sijoittajaryhmä ja YIT rakennuttavat entisen Centrumin talon tilalle asuntoja ja uutta liiketilaa.

Scandic-ketjulle rakennetaan keskustassa 8-kerroksista uudisosaa nykyisen hotellirakennuksen viereen. Laajennus on jo sisätyövaiheessa ja näyttävään rakennukseen tulee hotellihuoneiden lisäksi hieman liike-, toimisto- sekä asuintiloja. Kivihaan Kvartsikadulla on rakenteilla 5 500 m²:n toimitilarakennus.

Sosiaali- ja terveysalan toimintoja yhdistävä Pohjanmaan sote-talo sai poikkeusluvan, joten 130 miljoonan euron hankkeen rakentaminen Hietalahden keskussairaala-alueelle alkanee tänä vuonna.

Linja-autoaseman tontille suunnitellun Wasa Stationin toteuttamissopimus kaupungin ja YIT:n välillä hyväksyttiin viime vuonna. Hanke käsittää kauppakeskuksen, musiikki- ja kongressikeskuksen, monitoimitilan, hotellin sekä asuntoja. Kokonaiskerrosala on 48 000 m², josta kauppakeskuksen osuus olisi reilut 40 prosenttia.

Toimitila- ja tiedepuistot kehittyvät

Airport Parkin alueella on rakenteilla yli 12 000 kem²:n Powergate II-toimistorakennus, jonka käyttäjäksi tulee Wärtsilä. Ensimmäinen osa valmistuu toukokuussa ja toinen osa syyskuussa 2018. Kivihaan liikealueen viereen Kivikiilaan suunnitellaan uutta toimitilarakennusten korttelia ja ABB suunnittelee Strömberg Parkin alueen kehittämistä: ensimmäisessä vaiheessa osa isosta teollisuushallista muutetaan toimisto- ja pysäköintitiloiksi. Palosaaren energia-alan tiedepuistoon suunniteltu Smart Grid -talo sai alkuvuodesta rakennusluvan ja hankeen on arvioitu valmistuvan vuoden 2019 alussa.

Akkuvalmistusta havitellaan lentokentän lähelle

Teollisuus- ja logistiikkakiinteistöille on tarjolla runsaasti tontteja moottoritien ja lentokentän läheisyydessä sijaitsevalla uudella NLC-logistiikka-alueella, jossa voidaan hyödyntää myös raideliikennettä. Lisäksi tonttivarantoa on Laajametsän alueella sekä Mustasaaren Lintuvuoressa ja Vikbyssä, jossa Mustasaaren kunta ja WasaGroup kehittävät uutta Gateway Park-yritysaluetta teollisuuden ja konekaupan tarpeisiin. Kaupunki haluaa hyödyntää Vaasan seudun energiaosaamista ja valmistelee kaavoja, jotka mahdollistaisivat laajamittaisen akkujen valmistuksen lentokentän läheisyydessä. Tavoitteena on saada alueelle Teslan kaltaisia kansainvälisiä toimijoita.

Leena Smeds
MRICS, KHK, AKA, Yleisauktorisointi
Catella Property Oy