Aluekatsaukset

Tasaisen varmaa menoa Pohjanmaalla

Pohjanmaa - 25.05.2020

Tämä vuosi lähti liikkeelle merkittävien kiinteistökauppojen merkeissä. Jo 2019 Vaasan yliopiston ja kaupungin yhteenliittymä Vaasan Merikampus Oy osti Suomen Yliopistokiinteistöltä kampusalueen pinta-alaltaan noin 30 000 m²:n kiinteistöt. Päivittäistavarakaupan kohteista Sepänkylän liikekeskus vaihtoi omistajaa saman vuoden lopussa, ja Elite Finland Value Added Fund II Ky osti Mustasaaren keskustassa sijaitsevan päivittäistavarakaupan. Kiinteistössä toimii K-supermarket Mustasaari noin 2 000 m²:n tiloissa.

Humana Oy osti osana hoivakohde-kokonaisuutta Arjessa-konseptin kiinteistöt Vähässäkyrössä. Keskustassa VP Facilities Oy Ab osti KOy Puffetti Fab:n toimistotalon Pitkäkadun ja Rauhankadun kulmassa, jonka modernisointi monitilatoimistoksi on käynnistynyt. Kaupat saivat jatkoa, kun alkuvuonna kauppakeskus Espen myytiin erikoissijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistöt I:lle. Samoin sijoittajakaupan kohteena oli Airport Parkissa sijaitseva Vaconin kiinteistö, jonka Danske Finance Oy osti 28,2 M€:n kauppahinnalla.

Energiateknologia on kehittynyt viime vuosina alueen merkittävimmäksi toimialaksi. Vaskiluodossa on rakenteilla Wärtsilän Smart Technology Hub, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2021 aikana. Urakan laajuus on 130 M€, ja siihen kuuluvat noin 58 000 m²:n tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskus sekä noin 15 000 m²:n toimistorakennus. Smart Technology Hubiin on tarkoitus sijoittaa kaikki keskustan toiminnot, työntekijät ja logistiikka sekä Runsorista huollon toiminnot. Samaan yhteyteen rakennetaan Smart Partner Campus, jonka toimijoita ovat muun muassa Vaasan yliopisto, Vaasan Sähkö Oy, Royal Caribbean Cruises Ltd ja NLC Ferry Oy Ab.

Reilu vuosi sitten uudistettu kauppakeskus Espen on vetänyt hyvin kävijöitä ja toimijoita. Sen yhteyteen avataan Omena-hotelli kuluvana keväänä. Liisanlehdossa on monien vaiheiden jälkeen käynnistymässä uuden Prismakeskuksen rakentaminen, josta tulee suurin KPO:n kohteista. Liiketilaa on suunniteltu yhteensä noin 20 000 m². Prisman arvioidaan valmistuvan tämän hetken tietojen mukaan 2021-2022 vaiheilla. Naapuriin on tulossa myös Citymarket. Wasa Station -hankkeen aloittaminen on vielä auki, mutta suunnitelmissa on ollut noin 10 000 m²:n musiikki- ja kongressikeskus ja aiemmin julkistettu K-market.

Hankkeeseen on suunniteltu myös maamerkiksi 25-kerroksinen tornitalo, jonka ylimpiin kerroksiin on tulossa asuntoja ja kerroksiin 0–12 hotelli. Operaattoriksi kaavailtiin Vaasassa uutta kansainvälistä toimijaa Odyssey Hotel Group -ketjua, mutta nykytilanne viivästyttää aloituspäätöksiä. Hotellissa olisi 198 huonetta ja noin 7 000 m² ravintola- ja palvelutilaa. Hotellitarjontaa on jo lisännyt uusi Green Star -hotelli ja loppuvuonna Forenom on avaamassa uuden 70 huoneiston hotellin Hovioikeudenpuistikolle torin tuntumaan.

Liiketilojen vajaakäyttö on ollut maltillista, joskin lievässä nousussa jo kolme vuotta. Vanhoja liiketiloja on saneerattu ja kehitetty keskustan alueella, ja keskustan ulkopuolelle on rakennettu uutta. Uusi Halpa-Halli avataan Klemettilään kesällä 2020 ja vanhat tilat keskustassa saneerataan nykyaikaisiksi liiketiloiksi. Toimistojen vajaakäyttö on pysytellyt pitkään melko tasaisena. Tyhjänä on varsinkin keskustan vanhempia tiloja. Uudelle ja modernille toimistotilalle keskustassa olisi kysyntää rautatieaseman ja Torin muodostamalla akselilla. Uusia toimistoja on toteutettu eniten Airport Parkin alueelle.

Powergate II -toimitilahanke on nyt kokonaisuudessaan valmis. Kolmessa eri vaiheessa Wärtsilälle toteutettuun rakennuskokonaisuuteen tuli noin 16 700 m² tilaa. Toimistotilojen käyttöaste alueella on hyvä. Myös Kivihakaan on suunnitteilla uusia toimistoja WasaGroupin Kivikiilaksi nimetyssä hankkeessa, jonka käynnistyminen odottaa kaavan vahvistumista. Suunnitteilla on 14 500 m²:n kokonaisuus.

GigaVaasan teollisuusaluetta viedään eteenpäin energiateknologian lähtökohdista. Tonttivarantoa on kehitetty isojen toimijoiden tarpeisiin. Alueen infra on hyvin pitkälle valmis. Mahdollisuus hyödyntää raideliikennettä parantaa alueen saavutettavuutta ja kiinnostavuutta.

Yleisesti ottaen kiinteistömarkkinoilla tunnelma on odottava ja ratkaisuissa pyritään maltillisuuteen. Kaupunki vilkastuu vähitellen myös Vaasassa niin kuin muuallakin, kun liikkumisrajoitukset höllentyvät ja ihmisten toimeliaisuus pääsee taas käyntiin. Uusia tapoja toimia ja käyttää myös toimitiloja tullaan varmasti näkemään.

Leena Smeds ja Ilkka Nissinen
Catella Property Oy