Aluekatsaukset

Tilannekatsaus Vaasasta

Pohjanmaa - 26.04.2021

Vaasassa maltillinen transaktiovuosi takana

Vuonna 2020 Vaasan transaktiomarkkina oli melko hiljainen, ja vuoden aikana tehtiin vain muutama merkittävä transaktio. Helmikuussa Danske Finance osti teollisuuskohteen Runsorintieltä Airport Parkin alueelta. Kauppahinta oli noin 28 miljoonaa euroa.

Talvella 2020 Erikoissijoitusrahasto Trevian Suomi Kiinteistö I osti osoitteissa Hovioikeudenpuistikko 16, Alatori 1 ja Alatori 3 sijaitsevan 18 700 m²:n maamerkkikokonaisuuden Harry Schaumanin säätiöltä. Kaupan kohteessa toimii muun muassa vuonna 2018 avattu kauppakeskus Espen.

Vuoden lopussa Brysselin pörssiin listattu kansainvälinen kiinteistösijoittaja Cofinimmo teki ensimmäisen sijoituksensa Suomessa ostaessaan Fincap Kiinteistökehitykseltä rakenteilla olevan lääkärikeskus- ja sairaalakiinteistön 20 miljoonan euron kauppahinnalla. Kiinteistö sijaitsee ydinkeskustassa kauppatorin vieressä. Rakennuksen pinta-ala on noin 4 200 m², ja se on vuokrattu Mehiläiselle 20 vuoden vuokrasopimuksella.

Uusia toimistoja rakenteilla ja suunnitteilla

Vaasan toimistotilakanta on melko pieni suhteessa moniin muihin kasvukeskuksiin, ja vajaakäyttö painottuu keskustan vanhempiin tiloihin. Viime vuosina on kuitenkin valmistunut useita uusia toimistokohteita, ja niitä on edelleen rakenteilla ja suunnitteillakin. Esimerkiksi Vaasanpuistikolla sijaitseviin entisiin HalpaHallin tiloihin remontoidaan liiketilojen lisäksi muuntojoustavia toimistotiloja.

Strömberg Parkin alueella vahvistui talvella asemakaavan muutosehdotus, jonka ansiosta vanha, aiemmin suojeltu keskuskonttorirakennus voidaan purkaa ja tontille saadaan lisää rakennusoikeutta. Uusi kaava sallii 10 000 k-m² rakennusoikeutta, ja toimistokäytön lisäksi rakennukseen voi sijoittaa tuotantotilaa.

Myymälähankkeet etenevät

Liisanlehtoon suunniteltu Prisma-hanke edistyi vuoden 2020 aikana, koska rakennuslupa saatiin keväällä. Rakennustyöt alkoivat lokakuussa 2020, ja hankkeen on määrä valmistua vuoden 2021 lopussa. Hypermarketti koostuu noin 20 000 m²:n myymälärakennuksesta, sen alle rakennettavasta pysäköintihallista sekä pihan pysäköintialueesta. Hanke on niin neliömäärältään kuin kustannusarvoltaan Osuuskauppa KPO:n suurin yksittäinen hanke. Kesko suunnittelee aivan viereen uutta Citymarketia.

Klemettilän pienen kolmiokorttelin liike- ja huoltamorakennusten purkaminen alkoi kesä-heinäkuussa. Niiden tilalle on rakentumassa Lidl-päivittäistavaramyymälä, Neste Express -polttoaineasema ja McDonald’s-ravintola. Kesällä 2020 Klemettilään valmistui HalpaHallin uusi, entistä noin 800 m² suurempi myymälä ja alkuvuodesta 2021 Klemettilässä sijaitsevan nykyisen Lidlin viereen valmistui Puuilo-tavaratalo.

Teollisuuden hankkeet muovaavat kiinteistömarkkinaa

Vuoden 2020 aikana alkoi Wärtsilä Smart Technology Hub -teknologiakeskukseen liittyvän logistiikkakeskuksen rakentaminen Vaskiluotoon. Rakentajana on YIT. Logistiikkakeskus tulee olemaan kooltaan noin 14 500 m². Keskus varustetaan modernilla tietotekniikalla, sillä se vastaa teknologiakeskuksen tarvitsemien materiaalien toimituksista digialustan avulla. Rakennuksen on tarkoitus valmistua lokakuun 2021 loppuun mennessä. Logistiikkakeskuksen rakentaminen nostaa Smart Technology Hubin kokonaisinvestoinnin yli 230 miljoonaan euroon. Wärtsilä siirtää vuodesta 2021 eteenpäin kaikki Vaasan keskustassa olevat toiminnot ja työntekijät sekä logistiikan ja huollon verstastoiminnot Runsorista Smart Technology Hub -keskukseen.

Syksyllä päätettiin aloittaa akkuteollisuuden tarpeisiin laaditun Laajametsän suurteollisuusalueen asemakaavan muutos. Se on tarkoitus saada valtuustojen hyväksyttäväksi kesällä 2021. Kaavamuutoksella pyritään nostamaan tehokkuuslukua 0,3:sta 1,0:aan, jolloin rakennusoikeutta olisi arviolta 2,5 miljoonaa neliömetriä nykyisen 748 000 m²:n sijasta.

Koronakriisi siirsi Wasa Stationin suunnitelmia eteenpäin

Alkuvuodesta 2020 yksi Vaasan kärkihankkeista, Wasa Station, otti joitakin askelia eteenpäin, kun Yleisradio ja YIT solmivat vuokrasopimuksen, joka koskee Ylen Vaasan toimintojen siirtämistä Wasa Stationiin. Helmikuussa julkistettiin myös, että Wasa Stationiin on tulossa Marriott-ketjun hotelli. Koronakriisi laittoi kuitenkin neuvottelut vuokralaisten kanssa jäihin ja siirsi näin ollen rakentamissuunnitelmia ainakin puolella vuodella eteenpäin. Korttelin rakentamisesta päätetään kaupunginhallituksessa vasta, kun kohteessa on riittävä määrä vuokralaisia.

Lauri Ruokonen
Catella Property Oy