Aluekatsaukset

Mittavat kehityshankkeet käynnissä Tampereella

Pirkanmaa - 05.02.2018

Tampereen raitiotien rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Vuonna 2021 käynnistyy ensimmäiseksi raideliikenne Hervannasta keskustaan ja keskustasta keskussairaalalle, ja toisessa vaiheessa rakennetaan yhteys keskustasta Lentävänniemeen. Raitiotien varrelle suunnitellaan täydennysrakentamista ja alueiden maankäyttöä tehostetaan.

Tampereen Kansi ja Areena -hanke etenee ja käynnissä ovat jo valmistelu- ja paalutustyöt ratapihalla. Projektiyhtiö, jossa ovat mukana LähiTapiola-ryhmä, SRV sekä OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöt, on tehnyt toteutuksesta osakassopimuksen Tampereen kaupungin kanssa. Kannelle rakennetaan 50 000 m²:n monitoimiareena sekä kaikkiaan yli 60 000 m² asuin-, hotelli-, toimisto- ja liiketiloja.

Ranta-Tampellan uusi asuinalue on jo rakenteilla ja suunnitteilla on lisäksi useita muitakin keskusta-alueen hankkeita kuten Kunkun parkki, Asemakeskus ja Eteläpuiston asuinalue, jotka tähtäävät liikenteen ja paikoituksen sujuvuuteen, keskustan asukasmäärän kasvattamiseen ja palvelujen parantamiseen.

Ratinan kauppakeskus avataan huhtikuussa

Yli 50 000 m²:n Ratinan kauppakeskus avataan huhtikuussa. Ratinaan ovat tulossa mm. kaksi päivittäistavarakauppaa, useita vaateliikkeitä sekä monipuolinen ravintolamaailma. Lisäksi keskuksen alle tulee 1 250 autopaikan pysäköintilaitos. Kilpailu vuokralaisista kiristyy merkittävästi Tampereen ydinkeskustassa ja samaan aikaan Raitiotien rakentaminen aiheuttaa häiriötä Hämeenkadun liikennöinnille, joten liiketilamarkkinoilla on odottava tunnelma ja vapaita tiloja löytyy myös keskustasta, etenkin sen länsipuolelta. Myös halpakauppojen ja kodin tavaratalojen markkinassa muutokset jatkuvat, kun tiloja on vapautunut ja toisaalta paikallinen toimija Löytötex on laajentanut kahdella myymälällä muilta vapautuneisiin tiloihin.

Keväällä 2018 valmistuu myös Tesoman liikekeskuksen ensimmäinen vaihe. Keskuksen 16 400 m²:n tiloihin sijoittuu K-Supermarket, pienempiä liiketilakäyttäjiä ja lisäksi kaupungin palvelutiloja. Kaukajärvellä avautui syksyllä 5 000 m²:n liikekeskus Vinkkeli, jonka käyttäjät ovat K-Supermarket ja Tokmanni. Liikekeskuksen yhteyteen rakennetaan myös 63 asuntoa. Nokian uusi 11 350 m²:n Prisma-keskus avattiin marraskuussa 2017. Lempäälän Ideapark laajentaa tilojaan lähes 15 000 m² vaihtoautokaupan keskuksella ja esiin on nostettu uudelleen myös uimahallin ja hiihtoputken rakentaminen maanalaisiin tiloihin.

Kokonaisuutena tarkastellen liiketilojen vajaakäyttö on ollut maltillisissa lukemissa – viime vuoden tutkimuksessa 5,3 % liiketiloista oli vapaana, mikä tarkoittaa noin 55 000 vapaata liikeneliötä. Keskustan alueella liikeneliöiden voimakas kasvu aiheuttanee vuokralaismuutoksia ja jonkin verran lisää vapaita tiloja, mutta toisaalta seudun voimakas väestömäärän kasvu tuo kaupunkiin lisää asiakkaita.

Tampere-talon viereen rakennetaan Courtyard by Marriot –hotelli, johon tulee 229 hotellihuonetta. Monitoimiareenan yhteyteen tulee myös uusi hotelli, jonka huonemäärä on 285 kpl, joten majoituskapasiteetti kasvaa huomattavasti.

Toimistotilaa runsaasti vapaana, mutta uuttakin rakennetaan

Toimistotilojen vajaakäyttö pysyttelee ennätyskorkealla lähes 15 %:n tasolla ja vapaita tiloja on noin 130 000 m². Esimerkiksi Hermian alueella on runsaasti Microsoftin matkapuhelinyksiköltä vapautunutta tilaa. Odotettavissa on, että vajaakäyttö pysyttelee aiemmin totuttua korkeammalla pitkään. Kysyntä on hieman piristynyt, mutta tiloja myös vapautuu samaan aikaan. Toisaalta vanhoihin tiloihin on toteutettu uusia monitilatoimistoja ja coworking -konseptilla toimivia ratkaisuja. Toimistokysyntä painottuu sijainniltaan keskeisiin, moderneihin ja muuntojoustaviin tiloihin, mikä on mahdollistanut uudishankkeiden rakentamista vajaakäytön kasvusta huolimatta. Technopolis käynnistää kaikkiaan 13 200 m²:n Asemakeskus-toimistohankkeen rautatieaseman läheisyydessä, ja rakennuksen tavoiteltu valmistumisaika on loppuvuonna 2019. Lisäksi Ratinan kauppakeskuksen läheisyydessä on toimistotontteja hyvillä sijainneilla.

Tuotantotiloja rakentuu kehätien varteen

Toistaiseksi tuotanto- ja logistiikkatilojen kysynnässä ei ole tapahtunut huomattavaa vilkastumista, mutta odotamme kohentuvan taloustilanteen heijastuvan pienellä viiveellä tilojen kysyntään ja investointeihin. Uudisrakentamisen määrät ovat olleet kokonaisuutena maltillisia, mutta hiljaisempinakin aikoina etenkin kehätien varteen sijoittuville alueille on ollut tonttikysyntää ja esimerkiksi Pirkkalan Linnakalliossa on rakenteilla useita tuotanto- ja varastokiinteistöjä. Myös Kolmenkulman Eco Industrial Park on lähtenyt hyvin liikkeelle ja saanut uusia toimijoita.

Sijoitusmarkkina aktiivinen

Sijoittajat etsivät aktiivisesti kohteita Tampereelta, jossa houkuttimena on Helsinkiä korkeampi tuottotaso. Pitkiin aikoihin suurin yksittäisen kohteen kauppa tehtiin, kun Brunswick Real Estaten perustama kiinteistöyhtiö Kielo osti Aberdeenin hallitsemalta rahastolta Hatanpään valtatie 30:ssa sijaitsevan noin 40 000 m²:n toimistokiinteistön. Portfoliokaupoissa on ollut runsaasti kohteita Tampereen seudulta. Amerikkalaisen Blackstonen lähipiiriin kuuluva Polar Bidco osti Spondan, joka omistaa esimerkiksi Tulli Business Parkin ja Ratinan kauppakeskuksen. GLL Real Estaten edustamat korealaiset sijoittajatahot ostivat Ness Risan & Partnersilta Postille vuokratun portfolion, johon kuuluvat mm. Pirkkalan lajittelukeskus ja Multisillan postikeskus. Myös yksityiset sijoittajatahot ovat aktiivisia. Samla Toimitilat Ky –rahasto osti Capmanin rahastolta Nekalassa sijaitsevan 10 000 m²:n liike-, toimisto- ja varastokiinteistön.

Leena Smeds
MRICS, KHK, AKA, Yleisauktorisointi
Catella Property Oy, Tampere