Aluekatsaukset

Tampereella parannuksia ja uutta

Pirkanmaa - 10.02.2020

Kantakaupungin saavutettavuuteen parannuksia

Keskustan Hämeenkadun katumaisema on jo varsin pitkälle valmis, vain Hämeensillan työt jatkuvat vielä ensi kesään saakka. Keskustan uudistushankkeet saavat kuitenkin jatkoa, kun syksyllä tehtiin päätös raitiotien 700 metrin pituisesta jatkeesta Hatanpään valtatielle Sorin aukiolle saakka. Myös toinen merkittävä infrahanke on käynnissä. Viinikankadun ylittävä Pinninkadun rautatiesilta uusitaan vuoden 2020 kuluessa. Hankkeella vaikutetaan KansiAreenan ja koko kantakaupungin eteläisen sekä itäisen puolen liikennevirtojen sujuvuuteen ja varaudutaan Hämpin parkin laajennukseen.

Vilkkaan kaupankäynnin vuosi

Kiinteistöinvestointeja on tehty vuoden mittaan verrattaen paljon kuten aiempinakin vuosina. Liikkeellä ovat olleet niin paikalliset, kansalliset kuin kansainvälisetkin sijoittajat. Transaktioiden pääpaino on ollut ydinkeskustan toimisto- ja arvokiinteistöissä, mutta kaupan kohteina on ollut myös liike- ja teollisuuskiinteistöjä. Yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava Hemfosa hankki omistukseensa Technopolikselta Mediapolis-kiinteistön, jossa Yle on vuokralaisena pitkällä sopimuksella. Kiinteistössä on tilaa kaikkiaan noin 33 000 m2. Erikoissijoitusrahasto eQ lisäsi omistuksiaan hankkimalla neljännen Tampereen kohteensa osoitteessa Hämeenkatu 19. Kohteen suurimpia vuokralaisia ovat Sokos, Lääkärikeskus Aava ja Marimekko. Rakennus on tavaratalo Sokoksen ja Kauppahallin naapurikiinteistö. Lisäksi eQ osti pohjoismaiselta sijoitusyhtiöltä NREPiltä Lielahden liikekeskittymän, jossa on pitkäaikaiset vuokralaiset. Vastaavasti NREP teki myös hankintoja Tampereelta. Citycon myi Hervannan kauppakeskus Duon osana portfoliokauppaa ja Bonava toteuttaa 103 asunnon kohteen Lielahteen, molemmissa ostajana oli NREP.

Päivittäistavarakauppa ja liiketilat laajemminkin on nähty viime aikoina kiinnostavana sijoitusosamarkkinana myös paikallisesta näkökulmasta. Lielahdessa osoitteessa Harjuntausta 3 sijaitseva liikekiinteistö sai uuden omistajan. Tiloissa toimii Punaisen Ristin Kontti-myymälä. Tampereen asuntomarkkinassa uusi sijoittaja Erikoissijoitusrahasto UB Suomi Kiinteistöt osti Hartelan rakennuttamia asuntokohteita osana portfoliokauppaa. Liikekiinteistöt kiinnostavat laajemminkin. Tampereen naapurista Pirkkalasta Partola-keskuksen osti AARE Invest Oy.

Kaupungin uusi skyline jo hahmottumassa

KansiAreena rakentuu vauhdikkaasti. Areenan lisäksi rakenteilla ovat kannen ensimmäiset kaksi tornitaloa. Tornitalot toteutetaan hybridirakennuksina, joihin tulee asuntoja, toimistoja, liiketiloja ja Suomen toinen Kasino. Ensimmäinen asuintorni valmistuu 2021 ja ensimmäinen vaihe kokonaisuudessaan valmistuisi 2022. Areenan yhteyteen tulevan hotellin operaattori on kotimainen Lapland Hotels, jolla on ennestään jo yksi hotelli Tampereella. Edellä mainituista hotelleista vain 400 metrin päässä sijaitsee vastikään Tampere-talon yhteyteen avattu Marriott-hotelli. Läntiselle puolelle Tamperetta on valmistunut Tesomalle liikekeskus Westerin naapuriin uusi S-market niin ikään hybridirakennukseen.

Liiketilojen käyttöaste on pysytellyt melko vakaana, vaikkakin vuoden kuluessa muutamia isojakin tiloja jäi tyhjilleen käyttäjien lopetettua tai siirryttyä pois Hämeenkadulta. Maltillisena pysynyttä vajaakäyttöä osaltaan selittää useissa tapauksissa kerroksissa olevien liiketilojen saneeraaminen muuhun käyttöön. Liiketilakanta on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana noin 23 % ja saman ajan vajaakäyttö on kasvanut jokseenkin samalla trendillä tilakannan kasvun kanssa. Lisää liiketilaa on tulossa jonkin verran päivittäistavarakauppaan jo aiemmin mainitun Tesoman S-marketin lisäksi. Lidl on hankkinut kaksi tonttia kaupungilta, toisen Lakalaivasta ja toisen Koilliskeskuksen tuntumasta Pappilasta. Lakalaivan tontin rakennustyöt ovat jo käynnissä ja myymälä valmistuu kesällä 2020. Lakalaivan myymälä sijaitsee aivan Lahdesjärven Ikean naapurissa. Pirkanmaan Osuuskauppa on ilmoittanut Partolan S-marketin laajennuksesta Prismaksi. Muitakin S-marketin laajennuksia on suunnitteilla.

Toimistotilaa on ollut tyhjänä selvästi yli 10 prosenttia viimeiset viisi vuotta. Tyhjän tilan määrää on hieman tasoittanut aktiivisesta vuokramarkkinasta saneeraukseen siirtyneet kohteet, mutta vajaakäyttö tullee joka tapauksessa pysyttelemään korkeana lähivuosina. Technopoliksen Asemakeskuksen A ja B-tornit valmistuivat vuoden 2020 alussa. Kolmas vaihe valmistuu kesällä 2020. Samaan aikaan valmistuu myös Ratinaan Spondan toimistokohde, jonka tiloihin vuokralainen Elisa Oy muuttaa Spondan Näsilinnankadun kiinteistöstä.

Uudiskohteiden käyttöasteet ovat hyviä. Uusi ja laadukas tila kiinnostaa. Modernit tilat ovat entistä tärkeämmässä roolissa yrityksen brändin rakentamisessa ja kilpailijoista erottumisessa. Houkuttelevat toimitilat ovat osa yrityksen imagoa, jolla erottaudutaan sosiaalisessa mediassa.

Leena Smeds
DI, MRICS, KHK, AKA (yleisauktorisointi)
Catella Property Oy, Tampere