Aluekatsaukset

Jyväskylän kuulumisia

Keski-Suomi - 15.02.2021

Vuosi 2020 oli Jyväskylässä, kuten kaikkialla muuallakin poikkeuksellinen ja epävarmuuden leimaama. Monella toimialalla COVID-19-epidemia on sumentanut tulevan suunnittelua. Sen vaikutuksilta ei ole voitu välttyä toimitilamarkkinoillakaan. Epidemia on vaikuttanut yritysten päätöksentekoon tilaratkaisuja pohdittaessa, sillä yritykset eivät tiedä tarkasti millaiseen arkeen tulevien toimitilojen tulisi soveltua. Positiivisten rokoteuutisten myötä luottamus markkinoihin on alkanut pikkuhiljaa kohentua. Monilla aloilla myös hiljainen aika on koettu hyvänä hetkenä hakea parempaa asetelmaa tulevaan uusien tilojen muodossa. Voidaan olettaa, että haastavien aikojen tuomasta epävarmuudesta ja mm. etätöistä johtuen esimerkiksi moni toimistotiloja toiminnassaan käyttävä yritys on joutunut panttaamaan toimitilapäätöksiä, mikä voi enteillä normaalia suurempaa toimistokysyntää epidemian hellitettyä.

Vaikka vuosi 2020 oli monille aloille haasteellinen, oli vuokrausmarkkina toimitilamarkkinoilla laajasti lähes 19 vuoden ajan toimineen jyväskyläläisen Infonia Oy:n näkökulmasta normaali. Viime vuosina Infonia on vuokrannut vuositasolla noin 16 000 m² tiloja. Uusia vuokrasopimuksia solmittiin normaalisti, toimialat vain painottuivat koronan vuoksi normaalista poiketen. Muutamia suurempia selkeästi yli 1 000 m² toimistovuokrauksia tehtiin niin julkishallinnon kuin yksityissektorinkin toimijoiden kanssa, muutoin vuosi keskittyi pääosin teollisuuden, järjestöjen ja B2B-toimijoiden tilatarpeiden onnistuneisiin ratkaisuihin.

Markkinoilla tapahtuu ja uusia valmistuu

Vuonna 2020 valmistui merkittäviä hankkeita Jyväskylän kaupungin, sen asukkaiden ja yritysten näkökulmasta. Ydinkeskustassa merkittävin ja pitkään kestänyt projekti valmistui kun Valtiontalon mittava ja erittäin haastava peruskorjaus saatiin onnistuneesti päätökseen. Valtiontalo on 20-luvulla valmistunut Alvar Aallon alun perin suojeluskuntataloksi suunnittelema kansainvälisestikin merkittävä kohde. Reimari on Jyväskylän ensimmäinen selkeä hybridihanke, jossa noin puolet rakennuksesta on toimisto- ja liiketilaa ja puolet asumista.

Koko kaupunkia koskettava Keski-Suomen uuden Keskussairaala Novan rakennushanke valmistui loppuvuodesta 2020 ja sairaala vastaanotti ensimmäiset asiakkaansa tammikuussa 2021. Kohteen pinta-ala on noin 110 000 m² ja se edustaa terveydenhuollon kehittyneimpää suuntausta niin tilojen käytön kuin laitteistonkin osalta.

Kankaan alueella valmistuu järjestyksessä toinen toimistotalo. Aiemmin keväällä 2020 valmistui Peabin Optimes Business Garden -konseptin mukainen rakennus. Keväällä 2021 valmistuu YIT:n rakentama Kankaan Arkki -toimistotalo jonka päävuokralaisia ovat mm. Accountor, YIT ja Monetra.

Keski-Suomen Yrityskiinteistöt rakensivat Eteläportin alueelle uuden liiketilakokonaisuuden johon sijoittui mm. Procemex Oy.

Teollisuus- ja varastotilojen osalta kaupungin pari vuotta sitten kaavoittama Itäisen Palokärjen alueen rakentaminen on ollut vireää. Muun muassa Volvo Truck rakennutti ja avasi uuden toimipisteen alueelle, Kesko Logistiikan uusi terminaali valmistui sekä uusi liikekiinteistö, johon sijoittuivat mm. MPS-Motors, RealCars ja KONE valmistui loppuvuodesta uudelle kaava-alueelle. Uutta teollista toimintaa saadaan kun Hämeenkadun kaava-alueen rakentaminen alkaa.

Vuokrausmarkkina

Toimistomarkkinoilla on poikkeuksellinen tilanne. Valtaosa Suomen toimistotyöntekijöistä on totutellut etätöiden arkeen ja se ei voi olla näkymättä toimistovuokralaisten tulevaisuuden suunnitelmissa. Vuokralaiset hakevat edelleen siistejä, fiksuja, toimivia ja terveellisiä tiloja. Aiemmasta poiketen työn tekemisen luonne on muuttanut muotoaan ja tilojen tulee palvella entistä enemmän toimijoiden muuttuvaa arkea ja etätöiden myötä kasvanutta yksilöiden ja tiimien etätyöskentelyn tarvetta. Alkuvuodesta 2021 toimistokysyntä on hiljalleen nostanut päätään, mutta normaalin toimistokysynnän ennustetaan odottavan vielä itseään. Yritykset haluavat varmuutta siitä, millaiseen ympäristöön tulevia ratkaisuja tehdään.

Liiketilamarkkinat painivat tuttujen haasteiden edessä, jo pitkään jatkunut kuluttajakaupan murros näkyy liiketilojen vähentyneenä kysyntänä. Verkkokaupan ja ylipäätään verkossa asioinnin kasvu vähentävät kuluttajien tarvetta asioida suoraan liikkeissä. Tilalle on nousemassa erilaisia vapaa-aika-, palvelu- sekä isona toimialana ruoka- ja ravintolapalvelutoimijoita. Näiden alojen yritysten kysyntä näkyy liiketilamarkkinoilla, lisäksi erilaiset asiantuntijapalvelut kuten rekrytointiyritykset hakevat parempaa katunäkyvyyttä liiketiloilla. Jyväskylässä suuri muutos katukuvassa tullaan näkemään vuoden 2021 syksyllä, kun keskustan suurin kauppakeskus Forum uudistaa katutason tilansa, johon remontoidaan parhaillaan uusia tiloja LIDL:n ja Tokmannin uusien kauppojen tarpeisiin. Päivittäistavarakaupan lisääntyessä sen odotetaan tuovan kasvua kuluttajien keskusta-asiointiin.

Teollisuustilojen puolella kysyntää on riittävillä piha-alueilla varustettujen, siistien ja toiminnallisten kohteiden osalta. Yritykset tarvitsevat usein korkeutta, useampia nosto-ovia ja hyviä logistisia ominaisuuksia tiloiltaan. Entistä enemmän myös teolliset yritykset haluavat tiloiltaan siisteyttä, fiksua ilmettä sekä näkyvyyttä pääväylien varrella, unohtamatta hyviä tiloja työntekijöiden viihtyvyyden ja työturvallisuuden osalta.

Investointimarkkinat

Vuonna 2020 tehtiin Jyväskylässä mukavasti kiinteistökauppoja. Omistajaa vaihtoivat muun muassa Ylistönmäentie 33:n kiinteistö jossa Royal House myi aiemmin Capmanilta ostamansa toimistokiinteistön Samla Capitalille. Uusi kiinteistönomistaja saapui Jyväskylään kun ruotsalainen Hemsö osti Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialta koulukiinteistön Viitaniemestä. Ahjokatu 1:n kiinteistö sai uuden paikallisen omistuksen kun uusilla vuokralaisilla täytetty kiinteistö myytiin tanskalaisen kiinteistönomistajan toimesta. Loppuvuonna Investors House osti Royal Houselta Koivurannantie 1:n kiinteistön, jossa päävuokralaisena toimii VTT.

Alkuvuodesta tehtiin myös useamman kerrostalokohteen kauppa, jossa kaupungin vuokra-asunnot JVA myi paikalliselle sijoittajalle viiden kerrostalokohteen kokonaisuuden.

Uusia kohteita suunnitellaan jatkuvasti

Peab suunnittelee Kankaan alueelle uuden toimistorakennuksen, Business Garden II rakentamista yhteistyössä Infonia Oy:n kanssa joka vastaa kohteen vuokralaishankinnasta ja markkinoinnista yhdessä rakennusliikkeen kanssa. Kielon Innova 3 -hanke on suunnitteilla Lutakkoon, tarkemmasta aloitusajankohdasta ei ole tietoa.

Kehityshankkeita on suunnitteilla myös tuleville vuosille eri puolille kaupunkia. Seppälän alueella odotetaan tapahtuvan pitkään jatkuneen positiiviseen kysynnän tuomaa kehitystä, mahdollisesti jopa uudishankkeiden muodossa.

Eteläportin alueelta saatiin lukea hyviä uutisia kun David Brown Santasalo ilmoitti noin 10 000 m² kehityshankkeen käynnistymisestä alueelle, tehtaasta on tulossa DB Santasalon Euroopan päätehdas. Hankkeen toteutuksesta vastaa kaupungin kiinteistökehitysyhtiö Jykia Oy.

Hippoksen alueen liikunnan-, urheilun- ja tutkimuksen kärkihankkeen suunnittelu on käynnissä uudella laajuudella. Tilojen vuokrausneuvotteluista vastaavat yhteistyössä Infonia Oy ja OP Koti Keski-Suomi Oy.

Mikko Hirvi
Infonia Oy