Aluekatsaukset

Nyt on ostajan ja vuokralaisen markkinat

Etelä-Karjala - 13.09.2021

Lappeenranta

Lappeenrannan keskusta-alueella on useita rakennusprojekteja joko menossa tai alkamassa. Ns. Weeran korttelissa vanhan Scandic-hotellin ja kauppakeskus Weeran purkaminen on jo aloitettu ja tilalle tulee useamman kymmenen miljoonan euron rakennuskokonaisuus.

Lähes vieressä Kauppatorin laidalla Työväentalon purkaminen odottaa edelleen aloittamistaan ja sen viereiselle entisen Yritystalon tontille rakentunut asuin-/liiketalo on jo loppusuoralla.

Pormestarinkorttelissa Lappeenrannan vanha Osuuspankkitalo puretaan ja tilalle rakennetaan 60 asunnon palvelutalo, jossa Eksote on mukana hankkeessa. Uuden rakennuksen rakentaminen alkaa keväällä 2022 ja valmista pitäisi olla vuoden 2023 alkupuolella.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän Koulu­katu 10 tontilla ollut heikkokuntoinen rakennus on juuri purettu ja tilalle nousee asuin-/toimisto-/liikerakennus. Myös Kauppakadulle entisen Palvelukeskussäätiön puretun rakennuksen tilalle on kovaa vauhtia nousemassa uusi kerrostalo.

Mustolan satama-alueella on edelleen paljon tyhjää logistiikka-/varastotilaa pääosin johtuen Venäjän koronatilanteesta. Logistiikkakohteita on vapautunut lisää myös muualta kaupungista johtuen edellä mainitusta syystä.

Tällä hetkellä toimitilojen tarjonta ylittää reilusti kysynnän, vapaana on katutason liiketilaa eli ns. kivijalkamyymälätilaa sekä kerroksien toimistotilaa. Myös kauppakeskuksien tiloja on alkanut vapautua, kun venäläiset ostosmatkailijat puuttuvat tällä hetkellä kokonaan. Vuokrakysyntää on lähinnä hyvin pienille liike- ja toimistotiloille. Ostokysyntää liike- ja toimistotiloille ei ole tällä hetkellä oikeastaan ollenkaan, vaikka nythän hintatasot olisivat ostajia suosivia.

Ainoat tilat joiden vuokraus- ja ostokysyntä ovat edelleen lähes ennallaan, ovat halli-/teollisuustilat.

Varsinkin jos niiden sijainti on hyvä ja hintatasot kohdallaan. Mikään vähänkään ylihintainen vuokra- tai myyntikohde ei liiku. Pääosin hallitilat menevät käyttäjäostajille, mutta kyllä paikalliset sijoittajatahotkin niitä välillä ostavat, koska näille tiloille on kysyntää.

Myös isoja konepajahalleja kysellään, mutta tarjontaa tällaiseen käyttöön sopivista vapaista halleista on alueella todella vähän.

Venäläiset matkailijat ja myös venäläiset kiinteistöjen ostajat loistavat koronan vuoksi poissaolollaan. Tilanteeseen tuskin on ihan lähiaikoina muutosta odotettavissa.

Kuntoiluakin alueella edistetään ja Lappeenrantaan on rakentumassa uusi padel-keskus lentokentän viereen sekä toisen hallin rakentaminen on juuri alkamassa Huhtiniemeen.

Padel on tennistä ja squashia yhdistelevä mailapeli. Laji on kasvattanut viime aikoina voimakkaasti suosiotaan ja nyt Lappeenrantakin pääsee osaksi tästä mahdollisuudesta.

Myös ulkokenttiä lienee suunnittelussa ensi kesää ajatellen sisähallien viereen ja Kimpisen Myllysaareen uimalaitoksen läheisyyteen on myös rakenteilla kuusi padel ulkokenttää. Myös muiden lajien sisähalleja on alueelle ainakin toiveissa, saa nähdä mitä tulevaisuus niiden osalta tuo tullessaan.

Imatra

Imatrankoskella on tyhjien liikehuoneistojen määrä lisääntynyt ja vuokrataso laskenut edelleen. Moni vaatetusalan yritys on lopettanut toimintansa ja myös ravintoloita on pannut ovensa kiinni.

Korona on vaikuttanut kiinteistöjen arvoihin vähentämällä entisestään heikkoa kysyntää ja luonut epävarmuutta.

Suurin vaikutus on rajan pysymisellä suljettuna. Lasketaan, että Etelä-Karjala menettää joka päivä miljoona euroa myyntituloja. Venäläisten ostosmatkat ovat loppuneet ja niiden merkitys koko alueelle on ollut erittäin suuri. Erityisesti kalakaupat ovat joutuneet joko sulkemaan kokonaan, tai supistamaan voimakkaasti aukioloaikojaan. Rajan pinnan marketeista vain Disas on auki, mutta sekin on muuttanut aukioloaikojaan ja supistanut valikoimiaan.

Pientä orastusta on ollut ajoittain näkyvissä. Teollisuuskiinteistöjä on vähän tarjolla ja niistä olisi kysyntää. Tällä hetkellä kuitenkin toimitilojen tarjonta ylittää edelleen reilusti kysynnän, vapaana on varsinkin liike- ja toimistotilaa.

Imatrankosken keskustassa vääntö jatkuu Koskenparras-kiinteistön osalta. Uusi kaavaesitys on valmis ja odottaa käsittelyä, jollain aikavälillä siihenkin uusi rakennus syntyy.

Nuorisotalo Koskis on purettu ja Laineen talo odottelee purkua ja uuden rakentamista, mutta mitä?

Suomen suurin puinen koulurakennus otettiin käyttöön viime vuonna ja Kosken koulukeskus tänä vuonna. Kouluille on rakennettu ja on rakenteilla useita ulkoliikuntapaikkoja.

Syntyvyys laskee edelleen Imatralla väestön vanhetessa ja vähetessä, jolloin koulut tulevat tarpeettomiksi ja niitä on keskitettävä ja keksittävä uutta käyttöä. Osa on jo purettu.

Uimahallin ja urheilutalon osalta kiistellään uusien rakentamisesta tai vanhojen korjaamisesta. Myös uusien sijoituspaikka on herättänyt runsaasti keskusteluja. Päätöksiä vaikeuttaa kaupungin heikko taloustilanne. Uusi valtuusto saanee päätöksiä aikaan.

Kerrostalorakentaminen on tällä hetkellä seis, mutta ennakkomarkkinointi on joissain uudishankkeissa käynnissä.

Siltojen rakentaminen ja korjaukset ovat laittaneet Imatran sisäisen liikenteen uusiksi ja kiertoteitä on useita kilometrejä.

Ennen korona-epidemian laantumista säilyvät Imatran kiinteistömarkkinat hyvin alavireisinä.

Jari Vahviala, Lappeenrannan toimitilat
Jorma Pakkanen, Imatran toimitilat
REIM Kiinteistövälitys Oy