Aluekatsaukset

Koronan varjoa ja epävarmuutta Lappeenrannan ja Imatran kiinteistömarkkinoilla

Etelä-Karjala - 14.09.2020

Lappeenranta

Edelleen kiinnostavin puheenaihe lienee, mihin tulee Lappeenrannan jäähalli. Vaihtoehtoisina sijaintipaikkoina näyttäisi olevan enää joko Kisapuiston alue (jossa on nykyinen jäähalli) sekä aivan kaupungin ydinkeskustassa kauppakeskus Gallerian ja Kauppakadun / Mutkakadun välinen alue. Kaivuri kaivaa maata ensimmäisen kerran Lappeenrannan uuden jäähallin sekä sisähallin työmailla mahdollisesti jo 2022, jos kaupunginvaltuusto päättää syksyllä hallien rakentamisesta ja niiden paikasta ja kaavoitus ja maanhankinta suunnitellusti etenevät.

Kauppatorin laidalla Työväentalon purkaminen on aloitettu ja sen viereisen ns. Yritystalon purkaminen alkaa olla jo loppusuoralla. Molempien paikalla kohoaa 6-7 kerroksiset asuin-/liiketalot. Viereisessä ns. Weeran korttelissa suunnitellaan hotelli Scandicin peruskorjausta sekä hotellin laajennusta.

Pormestarin korttelin kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa Pormestarin korttelin kehittäminen osana Lappeenrannan ydinkeskustaa. Kaavalla mahdollistetaan täydentävä asuin-, liike- ja toimistorakentaminen sekä tutkitaan elokuvateattereiden mahdolliset uudelleenkäyttö- ja suojelumahdollisuudet. Rakentamaan päästäneen vuoden 2021 aikana.

Lappeenrannan seurakuntayhtymä suunnittelee Koulukatu 10 tontille uuden asuinliiketalon rakennuttamista ja vanhan heikkokuntoisen talon purkaminen voidaan aloittaa, kun asemakaava on vahvistettu ja uuden rakennuksen rakennuslupa on hyväksytty. Tilalle nousee asuin-/toimisto-/liikerakennus.

Mustolassa Ikean tontilla ei ole muutoksia tapahtunut ja muutoinkin Mustolan satama-alueella on edelleen paljon tyhjää logistiikka-/varastotilaa pääosin johtuen Venäjän heikentyneestä tilanteesta sekä koronatilanteesta. Logistiikkakohteita on vapautunut lisää myös muualta kaupungista johtuen edellä mainituista syistä.

Tällä hetkellä toimitilojen tarjonta ylittää reilusti kysynnän, vapaana on katutason liiketilaa eli ns. kivijalkamyymälätilaa sekä kerroksien toimistotilaa. Kysyntää on lähinnä hyvin pienille tiloille, joiden vuokrat ovat tasoa n. 500–800 €/kk. Lisäksi on selvästi huomattavissa että ostokysyntää liike- ja toimistotiloille ei ole tällä hetkellä oikeastaan ollenkaan, vaikka nythän hintatasot olisivat ostajia suosivia.

Ainoat tilat joiden vuokraus- ja ostokysyntä ovat lähes ennallaan, ovat halli-/teollisuustilat. Varsinkin jos niiden sijainti on hyvä ja hintatasot kohdallaan. Mikään vähänkään ylihintainen vuokra-/tai myyntikohde ei liiku.

Venäläiset matkailijat loistavat koronan vuoksi poissaolollaan ja jossakin luki, että Etelä-Karjala menettää joka päivä n. miljoona euroa venäläisten ostajien puuttumisen vuoksi. Tilanteeseen tuskin on ihan lähiaikoina muutosta odotettavissa ja kun raja lopulta aukeaa, niin mikä mahtaa olla venäläisen ostajan taloustilanne, sekin lienee täysin epäselvää.

Imatra

Imatrankoskella on tyhjät liikehuoneistot lisääntyneet ja vuokrataso laskenut edelleen. Moni vaatetusalan yritys on lopettanut tai lopettamassa toimintaansa. Syksyn aikana on odotettavissa valitettavasti myös konkursseja, jotka alentavat kiinteistöjen arvoja.

Korona on vaikuttanut kiinteistöjen arvoihin vähentämällä entisestään heikkoa kysyntää ja luonut epävarmuutta. Arvioissakin voidaan jo todeta, että kohteen arvo voi muuttua merkittävästi ja odottamattomasti suhteellisen lyhyessä ajassa.

Venäläisten ostosmatkat ovat loppuneet kokonaan ja niiden merkitys Imatran alueelle on ollut erittäin suuri. Erityisesti kalakaupat ovat joutuneet joko sulkemaan kokonaan tai supistamaan voimakkaasti aukioloaikojaan. Ainoastaan Disas Fish on auki, mutta sekin on muuttamassa valikoimiaan enemmän päivittäistavaran suuntaan.

Pientä orastusta on ollut ajoittain näkyvissä. Teollisuuskiinteistöjä on vähän tarjolla ja niistä on hiukan kysyntää. Tällä hetkellä kuitenkin toimitilojen tarjonta ylittää edelleen reilusti kysynnän, vapaana on varsinkin liike- ja toimistotilaa.

Imatrankosken keskustassa vääntö jatkuu Koskenparras-kiinteistön osalta, mutta jollain aikavälillä siihenkin uusi rakennus syntyy. Kaava hylättiin ja taas asia siirtyi vuosia eteenpäin. Nuorisotalo Koskiksen ja Laineen talojen kohtaloina lienee edelleen purku ja uuden rakentaminen, mutta mitä?

Uusi, Suomen suurin puinen koulurakennus otettiin käyttöön. Kokemuksista ei vielä ole kuulunut mitään. Syntyvyys laskee edelleen Imatralla väestön vanhetessa ja vähetessä, jolloin koulut tulevat tarpeettomiksi ja niitä on keskitettävä ja keksittävä uutta käyttöä. Osa on jo purettu.

Uimahallin ja urheilutalon osalta kiistellään uusien rakentamisesta tai vanhojen korjaamisesta. Myös uusien sijoituspaikka on herättänyt runsaasti keskusteluja. Päätöksiä vaikeuttaa kaupungin heikko taloustilanne.

Kerrostalorakentaminen on tällä hetkellä seis, mutta ennakkomarkkinointi on joissain uudishankkeissa käynnissä.

Ennen koronaepidemian laantumista säilyvät Imatran kiinteistömarkkinat hyvin alavireisinä.

Jari Vahviala, Lappeenrannan toimitilat ja Jorma Pakkanen, Imatran toimitilat
REIM Kiinteistövälitys Oy