Aluekatsaukset

Keskustan liiketilat haasteen edessä myös Tampereella

Pirkanmaa - 27.05.2019

Tampereella, kuten monessa muussakin kaupungissa, uusi kauppakeskus siirtää painopistettä kivijalasta kauppakeskuksiin. Tampereella ilmiötä vauhdittaa vielä raitiotietyömaa, joka on osaltaan vaikuttanut keskustan liiketilojen kysyntään. Aikaisemmin etenkin itäpään tilat vietiin käsistä, mutta nyt kysyntä on ohjautunut muualle ja vuokrausajat ovat pidentyneet. Tilanne tullee jatkumaan vielä parin vuoden ajan.

Raitiotietyömaa on vaikeuttanut liikkeisiin pääsyä, mutta myös verkkokaupan nousu näkyy Tampereen katukuvassa kivijalkaliikkeiden määrän laskuna. Ennen kaikkea muotiliikkeet Halonen, Kekäle ja viimeisenä H&M ovat ilmoittaneet sulkevansa keskustan kivijalkaliikkeensä ja siirtyvän kauppakeskuksiin.

Jo ennen kuin raitiotietyömaa pyörähti käyntiin, oli Tampereen keskustan kaupallinen painopiste ja liiketilakysyntä siirtynyt selvästi Tammerkosken itäpuolelle. Raitiotietyömaan myötä myös itäpään kysyntä on hiljentynyt selvästi. Tämän seurauksena vuokrapyynnit ovat keskustan liiketilojen osalta laskeneet parin kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna jopa 20–40 prosenttia. Yksittäisissä tapauksissa vieläkin enemmän.

Toisen kerroksen liiketilojen omistajat ongelman edessä

Kun ensimmäisen kerroksen liiketilojen hinnat ovat laskeneet, on se toisaalta antanut mahdollisuuden toisen kerroksen käyttäjille siirtyä katutasolle. Tämä on tietysti katukuvallisesti positiivista, koska tyhjiä tiloja näkyy vähemmän.

Tämän seurauksena toisen kerroksen tilat ovat ongelmallisessa tilanteessa. Näiden uudelleenvuokraaminen on jo lähtökohtaisesti hankalampaa. Näissä liiketiloissa hyvin varteenotettava vaihtoehto on käyttötarkoituksen muutos esimerkiksi toimistoksi tai tiloihin voi tulla mahdollisesti viihdekeskuksia tai hyvinvointiin liittyviä toimijoita. Sijainti kun usein on hyvin otollinen tällaiseen. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua muutoskustannusten suuruus. Markkinavuokrataso ei mahdollista kaikkien investointien vyöryttämistä vuokralaiselle. Jos taas tiloihin tulee hyvinvointipalveluja tuottavia käyttäjiä, joiden toiminta on arvonlisäverotonta, on yhtälö yhä haastavampi. Käyttötarkoituksen muutos voi kuitenkin olla pitkällä aikajänteellä toimiva ratkaisu.

Aiempi vuokrataso saattaa jäädä haaveeksi

On mahdollista, että keskustassa ei ole enää paluuta parin kolmen vuoden takaiseen vuokratasoon. Ratikkatyömaan valmistuttua tilojen uskotaan täyttyvän. Nähtäväksi kuitenkin jää, hakeutuuko Hämeenkadulle enää niin maksukykyisiä asiakkaita kuin ennen työmaan alkamista. Jos ei, voi Hämeenkadun vuokrataso jäädä pidemmäksikin aikaa alemmalle tasolle. Ratinan kauppakeskus valmistui yhtä aikaa kun raitiotietyömaa alkoi, ja se veti voimakkaasti esimerkiksi muotialan toimijoita – muoti hakeutuu muodin luokse. Näin ollen on vaikea nähdä, että nämä ketjut palaisivat lähitulevaisuudessa takaisin Hämeenkadulle. Onneksi boutique-tyyppiset erikoisliikkeet värittävät katukuvaa myös jatkossa.

Tulevan Kansi & Areena -hankkeen vaikutukset Tampereen keskustan kaupallisen painopisteen laajuuteen riippuu siitä, millaisia liiketiloja sinne on tulossa. Jos ne ovat pienempiä kivijalkakaupan tyyppisiä liiketiloja, se ei merkittävästi keikauta nykyistä kaupallista painopistettä, joka pysynee Stockmann–Koskikeskus–Ratinan kauppakeskus -akselilla.

Muuallakin tuttu tilanne

Keskustan liiketilojen haasteet ei ole ilmiö vain Tampereella, vaan sama on nähty muissakin kaupungeissa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodmanin valmistuminen tyhjensi keskustan liiketiloja. Suunnitteilla on purkaa keskustan vanha kauppakeskus ja rakentaa tilalle asuntoja. Jyväskylässä puolestaan kauppakeskus Sepän valmistuessa keskustan kävelykadulle tuli paljon tyhjää liiketilaa. Uudet tulijat sen jälkeen ovat olleet lähinnä erityyppisiä ravintolayrityksiä tai kuntosaleja.

Pääkaupunkiseudulla vastaavanlainen katuhanke on Hämeentiellä, jossa yritetään muuttaa alueen käyttöä enemmän kävelykatumaiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole lisännyt kauppakeskus REDI:n käyttöä. Työmaa on ollut merkittävä haaste esimerkiksi ruokaravintoloille, joiden myynnistä merkittävä osuus tulee ruoan välitys- ja kuljetuspalvelujen kautta. Läheteillä on ollut vaikeuksia päästä hakemaan tilauksia, kun katu on suljettu autoliikenteeltä.

Helsingin keskustassa Kampin kauppakeskus tyhjensi aikanaan lähikivijalat, mutta tilalle tuli hyvin erilaisia toimijoita kuten gallerioita ja sisustusliikkeitä. Myös pienet pt-kaupat löysivät paikkansa sieltä. Ravintolatarjontaa monipuolistivat useiden pienpanimoiden omat ravintolat.

Tätä trendiä odotetaan myös Tampereen keskustaan kunhan raitiotie valmistuu ja kadun uudet lehmukset on saatu istutettua.

Markku Turunen
Regional Director Commercial Brokerage
Newsec Advisory Finland Oy