Aluekatsaukset

Tampere hyvässä vireessä

Pirkanmaa - 24.05.2021

Transaktiot painottuivat loppuvuoteen

Vaikka pandemia hiljensi miltei kaikkea toimintaa, vuoden 2020 aikana toteutui kuitenkin melko paljon kiinteistökauppoja. Kiinnostavia kohteita löytyi kaikista tilatyypeistä. Esimerkiksi SRV myi osan Kansi ja Areena -hankkeen rakenteilla olleista kohteista noin 23 miljoonan euron kauppahinnalla usean sijoittajan muodostamalle konsortiolle. Ympäristöystävällisiin kohteisiin sijoittava saksalainen rahasto Quadoro Sustainable Real Estate Europe osti Hervannasta täyteen vuokratun Hermia 5 ja 6 -toimistokokonaisuuden, jossa on noin 30 000 m² vuokrattavaa pinta-alaa ja 950 autopaikkaa. Erikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöt osti Varmalta 6 200 m²:n täyteen vuokratun Gigahermia-toimistokohteen, joka myös sijaitsee Hermian tiedepuistossa.

Keväällä 2020 toteutui Laakkosen autokauppaportfolion kauppa, jonka Tampereen kohteiden yhteenlaskettu pinta-ala oli noin 20 000 m². TAYSin alueella toimisto- ja hoivakäytössä olevan monikäyttökiinteistön osti Erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistö. Kaupan kohde muodostui 56 prosentista Kiinteistö Oy F-Medin osakekantaa kattaen noin 6 700 m². Aktiivitilat teki ensimmäisen sijoituksensa Tampereelle hankkiessaan kolme teollisuuskiinteistöä, joiden vuokrattava ala on noin 28 805 m².

Asuntoportfoliokauppoja toteutui myös useita. Pohjola Rakennus myi elokuussa eQ:n asuntorahastolle kesällä 2022 valmistuvan uudiskohteen Santalahdessa. Jatke Oy:n Tammelan Puistokatu 33:een valmistuva asuinkerrostalo myytiin OP-Vuokratuotolle. Hankkeessa kohteeseen valmistuu 101 asuntoa ja kaksi liiketilaa huhtikuussa 2022. Hankkeen arvoksi on ilmoitettu 19 miljoonaa euroa.

Uudet tuulet toimistomarkkinassa

Viime vuoden alussa valmistui Technopoliksen Asemakeskuksen viimeinen vaihe, ja syksyn lopulla Ratinaan valmistui Spondan rakennuttama uusi toimitalo, jossa on päävuokralaisena Elisa. Kumpikin kohde on lähes täyteen vuokrattu. Hieman vanhempaa tilaa on jäänyt tyhjilleen käyttäjäkysynnän painottuessa uusiin ja moderneihin monitilatoimistoihin. Joustava tilankäyttö on ollut ratkaisevaa sijoittumispäätöksiä tehtäessä, kun etätyöt yleistyvät. Kävelyetäisyys rautatieasemalta on myös muodostunut tärkeäksi mittariksi sijaintia arvioitaessa. Vanhaa toimistokantaa on tarve kehittää muun muassa uusilla konsepteilla. Saneerauksiakin on edessä pandemian jälkeisen ajan kysyntään vastaamiseksi.

Tällä hetkellä uutta toimistotilaa on rakenteilla ainoastaan Kansi- ja Areena -hankkeessa. Osana suojellun Tavara-aseman siirtoa ja kehittämistä toteutetun arkkitehtuurikilpailun voitti hanke, jossa toteutetaan myös uusi toimisto Morkun aukion reunatontille. Kilpailun voitti Jatke Oy kumppaninaan A. Ahlström Kiinteistöt Oy. Päävuokralaiseksi on tulossa Gofore Oyj.

Päivittäistavarakauppa veturina liiketilamarkkinassa

Epävarmuus on miltei koko vuoden kohdistunut erityisesti liikekiinteistöihin, kuten kauppakeskuksiin ja kahvila- ja ravintolatiloihin. Päivittäistavarakaupan käyttöasteet ovat pysyneet hyvinä. Lidl avasi uuden myymälän Lahdesjärvelle, ja toinen on rakenteilla Linnainmaalle. Kalevan aluekeskukseen on valmistumassa Prismakeskusta vastapäätä Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöjen uusi 14 580 m²:n liikekeskus, jossa pääkäyttäjinä ovat Kalevan K-Supermarket, Isku, Elixia ja työterveysasema Apila. Valmistuminen ajoitetaan Tampereen Ratikan liikennöinnin alkuun 9.8.2021. Liikekeskuksen ympäristöön on tulossa uusia asuntoja noin 1 300 asukkaalle.

Pirkanmaan Osuuskauppa päivitti Pirkkalan Partolassa sijaitsevan S-marketin uuden Prisma-konseptin mukaiseksi. Konseptilla vastataan verkkokaupan kysyntään myös päivittäistavarakaupassa. Uutena palveluna on esitelty Prisman ravintoloiden annoksia myyvä drive in -kaista. Yhteistyökumppaneina on useita menestyneitä tamperelaisia ravintoloita.

Keskeinen sijainti tukee logistiikka-investointeja

Tampereen keskeinen liikenteellinen sijainti näkyy logistiikkainvestoinneissa. Verkkokauppa on lisännyt logistiikan kysyntää ja Suomea pidetään Euroopan markkinassa erittäin kiinnostavana. Kesällä 2020 logistiikkajätti PostNord ilmoitti tulostaan Pirkkalan Linnakallioon, jonne rakennetaan uusi terminaali. Alueella toimivat jo ennestään Posti, Also sekä DHL.

Logistinen sijainti oli merkitsevä tekijä, kun Hatanpäällä sijaitseva Metso Outotec päätti siirtyä Lahdesjärvelle moottoritien eritasoliittymän ja Ikean viereen. Yrityksen tarpeisiin on varattu noin 23,4 hehtaarin tontti, jolle rakennetaan vuonna 2024 toimintansa käynnistävä teknologiakeskus. Tämän jälkeen päätetään Hatanpäällä sijaitsevien kiinteistöjen tulevaisuudesta.

Leena Smeds
Catella Property Oy, Tampere