Aluekatsaukset

Porin kuulumiset

Satakunta - 21.11.2022

Pori (ruots. Björneborg), Satakunnan maakuntakeskus, sijaitsee Kokemäenjoen suulla, Selkämeren rannikolla. Kaupungin väkiluku on ollut viime vuosina kuntaliitoksien myötä nousussa. Kaupungissa asuu 83 297 asukasta (tilanne 30. kesäkuuta 2022).

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 8,5 % elokuussa 2022. Alueen työttömyysaste on laskenut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, puhumattakaan vuosituhannen vaihteesta, jolloin työttömyysaste oli jopa yli 20 %. Työllisyystilanteen paraneminen on luonut kehitystä toimitilojen kysyntään Porin alueen ulkopuolelta, eikä pelkästään Porin alueen sisältä.

Toimistotilojen osalta on ollut myönteistä mm. kiinteistörahastojen osuus, joiden omistuksen kautta toimistokiinteistöjä on alettu aktiivisesti jalostaa vastaamaan kysynnän muutoksia, kuten yritysten nousseita laatu-, tila- ja kustannustehokkuusvaatimuksia. Näiden avausten myötä on yksityisessä omistuksessa olevat kiinteistöt parantaneet standardejaan. Prime-toimistovuokrat ovat luokkaa 12-15 €/m²/kk (alv 0 %) ja muilla alueilla 8-10 €/m²/kk.

Liiketilarakentaminen on vaisua tällä hetkellä. Muun muassa SOK ei toteuttanut Porin Itäkeskuksen kauppakeskustan laajennushankettaan, vaan saneerasi vanhan Prismakauppakeskuksensa Porin Itäkeskuksessa, mikä toteutettiin kuluvana vuonna uusille vähittäiskaupan toimijoille. Keskustan pienten premium-liiketilojen kysyntä ja vuokratasot ovat pysyneet tasaisena sisältäen kuitenkin lievää laskua. Isompien liiketilojen vuokraus on vähäisempää, mikä on johtanut näiden tilojen jakamiseen pienempiin tiloihin kysynnän herättämiseksi. Kauppakeskusten vetovoima on lisännyt kilpailua liiketilojen vuokralaisista, kuten muissakin kaupungeissa. Liiketilojen keskimääräinen vuokrataso on luokkaa 15-30 €/m²/kk.

Taannoin OL 3 ydinvoimalan sijoituspäätös Olkiluotoon sai aikaan myönteisen kehityksen Porin markkinoilla. Tämä synnytti pienimuotoista rakentamista teollisuus- ja varastotilojen osalta. Porin lentokentän kupeeseen laadittu teollisuuskaava on yksi esimerkki uudistuotantomahdollisuudesta. Näille tiloille on edelleen kysyntää, sitä ruokkii myös verkkokaupan myötä versonut logistiikkatilojen kysyntä. Varasto-/teollisuustilojen vuokrat ovat luokkaa 5,50-7,50 €/m²/kk. Isompi teollisuustuotanto on sen sijaan supistunut Porissa globaalin kilpailun jaloissa, näistä esimerkkinä kemiantehdas Venator ja telakkayhtiö Technip Offshore Finland Oy.

Sen sijaan valoisampia odotuksia on Porin sataman suhteen, kun Porin satamaoperaattori Oy Hacklin Ltd on myynyt satamaoperointitoiminnan hollantilaisille yrityksille. Olmar Management B.V. ja Stichting Depositary PGGM Infrastructure Funds perustavat Poriin uuden yrityksen. Uuden satamaoperaattorin tavoitteena on tiedotteen mukaan kehittää pitkäjänteisesti toimintoja Porin satamassa ja tukea alueen kasvua. Hacklinilla työskentee Porissa 90 henkilöä, joiden työsuhteet jatkuvat entisin ehdoin omistusmuutoksen jälkeen.

Hacklin on perheyhtiö, joka on perustettu vuonna 1908 ja Porin sataman ahtaustoiminnot ovat olleet konsernin toiminnan keskiössä alusta asti. Satamatoiminta on hyvin pääomavaltaista toimintaa ja uusilla omistajilla on paremmat resurssit investoida toimintaan, mikä luo toiminnoille hyvät tulevaisuuden näkymät, sanotaan Hacklinin tiedotteessa.

Porin Tahkoluotoon suunnitteilla oleva vanadiinilaitos lienee saanut tuulta alleen. EU:n tavoitteena on kriittisten metallien talteenoton lisääminen uusioraaka-aineista kestävän kehityksen mukaisesti. Tällä hetkellä 75 % maailman vanadiinista louhitaan Kiinassa, Etelä-Afrikassa ja Venäjällä.

Lisäksi BASF:n Harjavallan akkumateriaalitehdas luo uutta tulevaisuuden teollisuutta Satakuntaan ja on merkittävä osa Harjavallan suurteollisuuspuiston klusteria. Toki aluehallintoviraston ympäristöluvasta on valitettu ja lopullinen päätös koko toiminnan käynnistämisestä on vielä käsittelyssä.

Peter Kouvo
LVV, KiLAT
Vuokrapori LVV