Aluekatsaukset

Epävarmuus jatkuu, mutta jotain myönteistäkin on tapahtumassa

Varsinais-Suomi - 30.05.2022

Kun koronarajoitukset viimein poistuivat ja toimitilamarkkinat osoittivat elpymisen merkkejä, alkoi Euroopassa uusi kriisi. Ukrainan sodan pitkäkestoisia vaikutuksia voidaan vain arvailla, mutta kahden sotakuukauden aikana on jo saatu tuntuvia harmeja sekoittamaan markkinoita.

Teräksen saatavuusongelmat ovat jo pysäyttäneet aloitettujakin rakennustyömaita. Uusia ei juurikaan aloiteta, kun esimerkiksi harjateräksen saatavuus on todella huono. Konepajateollisuus on ongelmissa ja lomautuksiltakaan ei vältytä, johtuen juuri teräspulasta. Myös energian hinta ja saatavuus luovat oman haasteensa. Jo viime vuonna alkanut rakennustarvikkeiden huono saatavuus ja pitkät toimitusajat sekä rakennuskustannusindeksin 7,5 %:n vuosinousu lisäävät markkinoitten epävarmuutta.

Keskusta

Keskustan myllerrys on jo loppusuoralla. Toriparkki ja uusi Hamburger Börs -hotelli ovat jo käytössä, maanalaiset liiketilat muotoutumassa ja ennen kaikkea itse kauppatori paviljonkeineen valmistuu kesällä. Myös Kiinteistö Oy Affärscentrumin julkisivuremontti valmistuu pian ja katutason premium-paikalla olevat liiketilat tulevat taas vuokrattaviksi. Kun liikennejärjestelyt vielä saadaan normalisoitua, voi keskusta palata ansaitsemalleen tasolle liikepaikkana. Österbladin tontti ja Kauppahallin kortteli ovat seuraavina odottamassa kaavoituspäätöksiä.

Kupittaan-Itäharjun alue

Toimistomarkkinoilla tilojen kysyntä on ollut yleisesti muun muassa pandemia-aikana kiihtyneen etätyöbuumin myötä tasaisessa laskussa. Tästä huolimatta Kupittaan alueen modernit, korkeatasoiset ja monikäyttöiset toimistotilat ovat vain kasvattaneet suosiotaan. Kupittaan alueen pullonkaulana pidettyä pysäköintiongelmaa helpottamaan valmistuu tuhannen autopaikan pysäköintilaitos Joukahaisenkadulle keväällä 2023. Kupittaan ja Itäharjun aluetta kehitetään jatkuvasti toimisto- ja liikekäyttöön.

Myllyn-Ikean alue

Myllyn laajennus on valmis ja Itäniityntien varteen on noussut halli, jossa toimii Suomen suurin sisäleikkipuisto. Viereen nousee 7000 m² halli, johon tulee ruotsalainen halpahalliketju Jula, sekä muutamia muita yrityksiä. Samalle tontille rakennetaan myös padelhalli. Itäniityntie 2:n kiinteistön remontti on valmistunut ja vapaana on enää 600 m² korkeatasoista myymälätilaa.

Logistiikka- ja tuotantotilat

Turun merkitys logistiikkakeskuksena tulee jatkossakin kasvamaan. Uusia hankkeita on tulossa sekä ulkomaankaupan, että kotimaan logistiikan tarpeisiin.

Lentokentän ympäristö ja Kehätien reuna-alueet ovat jatkossakin vahvasti kehittyviä alueita.

Liikuntatilat

Padelhallien rakentaminen on Turun seudulla ollut erittäinkin voimakasta jo usean vuoden ajan.

Sisäkorkeudeltaan yli kahdeksan- ja yhdeksänmetrisiä halleja on noussut Turkuun, Raisioon ja Naantaliin useita, ja lisää rakennetaan parhaillaan ainakin Vähäheikkilään ja Halisiin.

Alalla on tapahtunut myös isoja kauppoja. Tiia Sucksdorff myi Turun seudun ykkösen, Padel Parkin, ruotsalaiselle Padel Unitedille, joka on hankkinut kenttiä myös muualta Suomesta.

Jos padel-innostus joskus hiipuu, jää ainakin hyviä korkeita hallirakennuksia muuhun käyttöön.

Asuntorakentaminen

Edelleen vilkkaan asuntorakentamisen alta häviää varsinkin edullisempia toimitiloja ainakin Helsinginkadun varrelta, Iso-Heikkilästä ja Raunistulasta.

Monilla rakennusliikkeillä on jatkuvasti haku päällä täydennysrakentamiseen soveltuvista kohteista ja tonteista.

Erkki Akkola
X-index Oy