Aluekatsaukset

Korona-ajan valonpilkahduksia ja vakaata uskoa tulevaan

Keski-Suomi - 13.09.2021

Toimitilamarkkina Jyväskylässä puolitoista vuotta koronaepidemian alkamisen jälkeen näyttää monelta kantilta tarkasteltuna mielenkiintoiselta. Kesän jälkeen markkina on vilkastunut huomattavasti. Positiivisena kehityssuuntana on pitkään hiljaiseloa viettänyt keskustan liiketilojen kasvanut kysyntä. Kansainväliset sekä vahvat kotimaiset ja paikalliset ravintolatoimijat etsivät hyviä liikepaikkoja.

Kävelykadun (Kauppakatu) ja Asemakadun kulmaan avautuu Osuuspankin vanhan pankkisalin remontin myötä uusi kaupallinen kokonaisuus lähemmäksi kuluttajaa. Kulmalle avataan myös kauppakeskus Forumin uusi sisäänkäynti. Forumin uudistuksen yhteydessä myös Vapaudenkadun puoleinen kerros uudistuu ja ydinkeskustan palvelutarjonta laajenee uuden päivittäistavarakaupan myötä, Lidl:in avatessa Jyväskylään ensimmäisen ydinkeskustan ruokakaupan. Lisäksi Torikeskuksen kuluttajakauppa sijoittui paremmin asiakkaiden saavutettaville keskuksen ensimmäiseen kerrokseen. Nämä muutokset yhdessä viime vuonna uudistuneen kauppakeskus Sokkarin ja Kolmikulman tulevan kehityksen sekä muidenkin kaupallisten sijaintien kuulumisten perusteella antavat uskoa tulevaan ydinkeskustan tärkeydestä Jyväskylän kaupungin asukkaille sekä matkailijoille. Ilman investointeja ja muutoksia, joskus kipeitäkin, kehitystä ei tapahdu.

Toimistojen tulevaisuus

Markkinoilla ja taloudessa tapahtuvat muutokset vaikuttavat eri tavoin eri toimialoille. Yleensä toimitilamarkkinassa tapahtuu eniten silloin, kun taloudessa on käynnissä muutos, olipa se sitten positiivinen tai negatiivinen. Tällöin yritysten tarve sopeuttaa toimintaansa tarkoittaa myös muutoksia toimitiloissa, joka erityisesti heijastuu toimitilojen vuokramarkkinoille. Korona-aikana selkeästi suurin toimitilojen asiakasryhmä ovat olleet toimistokäyttäjät, joiden muutostarve on etätyöstä johtuen ymmärrettävästi pitänyt hiljaiseloa. Nyt koronan hellittäessä ja pikkuhiljaa hallituksen lupaillessa rajoitusten poistumista loppuvuodelle on syytä herätellä yrityspäättäjät miettimään toimistokäytön arkea ja työnteon pysyvämpiä tapoja. Erityisesti on syytä kiinnittää huomiota millaiset tilat palvelevat kasvanutta etäpalaverien märää ja ehkä entistä enemmän pysyväksi tullutta etätyökulttuuria niin toimiston koon kuin vetäytymistilojen näkökulmasta. IT- ja ohjelmistoalan rekrytointihaasteisiin pyritään vastaamaan kaupungin ja yritysten yhteisellä kampanjalla sekä entistä houkuttelevimmilla ja työntekijöitä palvelevilla toimistotiloilla. Jyväskylästä löytyy erinomaisia vaihtoehtoja niin kaupungin keskustasta, kuin kehittyvältä Kankaan alueelta sekä Tou-rulan ja Lutakon toimistoalueilta.

Kuluttajia jatkossa enemmän

Kaupungin tavoite ydinkeskustan asumisen täydennysrakentamiselle on oikea suunta pitää keskusta myös tulevaisuudessa eläväisenä ja aktiivisena sekä houkuttelevana yrityksille sijoittua jatkossakin asiakkaiden saavutettaville. Kaupallisten kiinteistöjen elinkaari on pitkä ja sen vuoksi isot muutokset vievät aikaa, joka voi hetkellisesti tuntua ja näkyä tyhjinä liiketiloina. Rohkeat yrittäjät ja uudenlaiset ajatukset kuluttajien palvelemiseksi löytävät kuitenkin uusia tapoja hyödyntää rakennettua keskustaympäristöä, myös liiketilojen muuttumisena toimistokäyttöön.

Muualla kaupungissa tapahtuu

Seppälän alueella on käynnissä muutaman vuoden takaisten Prisman ja kauppakeskus Sepän avautumisten jälkeen aktiivinen tilojen etsintä pienten ja keskisuurten yritysten toimesta. Toisaalta taas useat vanhempaa rakennuskantaa edustavat kiinteistöt ovat tulevaisuudessa erinomaisia kehityskohteita suuremmille niin uusille kuin jo Jyväskylässä toimiville tukkukaupan kuin vähittäiskaupankin toimijoille. Esimerkiksi Etolan tontille on käynnistymässä Etran uudishanke, joka käynnistää yhden Seppälän näkyvimmän sijainnin kehittymisen tuleville vuosille. Seppälässä koetaan ajoittain pulaa sopivan kokoisista liikepaikoista sekä modernista toimistotilasta alueen kehityttyä kaupallisesti voimakkaasti.

Seppälänkankaan teollisuusalueella on nähty ensimmäiset uuden Itäisen Palokärjen kaava-alueen rakennukset. Kehityksen odotetaan jatkuvan tulevina vuosina entisestään erityisesti logistiikan ja varastoinnin kasvavaan tarpeeseen. Korkean teknologian alueeksi muodostuvalla Eteläportin alueella nähdään mittavia hankkeita DBS Santasalon ja Spinnovan uusien tehtaiden valmistuessa vuosien 2021 ja 2022 aikana. Tämän kokoluokan investoinnit tuovat elinkeinoa, nostavat mielenkiintoa ja pitävät Jyväskylän kasvukeskusten kärkikastissa yritysten miettiessä sijoittumistaan myös kaupunkirajojen ulkopuolelle.

Koko kaupungin liikkumista, huippu-urheilua ja pohjoismaiden kehittyneintä tutkimustyötä

Suuret hankkeet ottavat aikaa ja ne muuttuvat suunnitelmien ja toimintaympäristön tarkentuessa. Jyväskylän yksi merkittävimpiä rakennushankkeita kuin myös sen asukkaita palveluiden näkökulmasta koskettava Hippos-hanke on suunniteltu käynnistyväksi alkuvuodesta 2022. Tavoitteena on jättää hankkeen rakennuslupa syksyn aikana. Hanke on mittava, sen kustannusarvio on noin 150 M€ ja rakennettavan kokonaisuuden pinta-ala on reilu 110 000 kem². Valmistuessaan tiloissa työskentelee noin 600 henkilöä päivittäin vuosittaisten kävijöiden ollessa yli 4 miljoonaa kävijää. Hanke koostuu sisäliikuntakeskuksesta, jääurheilukeskuksesta sekä näiden väliin jäävästä osaamiskeskuksesta. Vuokrattavia kaupallisia toimisto- ja liiketiloja rakennukseen tulee noin 25 000 kem² joista reilu 60 % on jo vuokrattu.

Transaktiovuosi vielä kesken

Vuoden 2021 aikana Jyväskylässä on tehty jonkin verran kiinteistökauppoja niin teollisuus- kuin kaupallisistakin kohteista. Markkinoilla on jatkuvasti ostajia, jotka hakevat strategiansa mukaisia kohteita sekä kehitettävistä että tuottokohteista. Koronapandemia on hieman hidastanut vuosien 2020 ja kuluvan vuoden kaupankäyntiä eritoten kansainvälisten ostajien osalta. Toki kesällä nähtiin yksi pohjoismaiden mittapuulla merkittävimpiä kauppoja kun ruotsalainen pörssissä oleva kiinteistösijoitusyhtiö Castellum osti Kielon kiinteistöyhtiön 640 miljoonalla eurolla joka vastaa yli 10 % koko viime vuoden transaktiovolyymista. Kaupungin kehittymisen näkökulmasta yksi mielenkiintoisimpia työn alla olevia kauppoja on vanhan keskussairaalan kiinteistöjen myyntineuvottelut, jossa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto ovat hyväksyneet 46 miljoonan euron kaupan pääehdot yritykselle, jonka taustalla ovat Investors House Oyj, Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj ja Royal House. Hiljaisempien koronavuosien jälkeen vuodesta 2022 voidaan odottaa vilkasta kaupankäyntivuotta.

Mikko Hirvi
myyntipäällikkö, LKV
Infonia Oy